Marti, 06 Mai 2025, ora 12:29
4033 citiri
Familia Regală a României are o activitate publică foarte bine calculată, din cauza poziției unice în viața politică românească. Deși nu au roluri de decizie, membri Familiei Regale se comportă ca și când România ar fi o monarhie constituțională, păstrând neutralitatea și imparțialitatea față de politicienii zilei. Custodele Coroanei, Margareta, îndeplinește un fel de rol de șef de stat din umbră, o pregătire de facto pentru momentul în care discuțiile despre restaurarea monarhiei, care apar din când în când, s-ar concretiza. Această situație a fost numită de unii analiști politici drept „monarhie funcțională”.
În același timp, Familia Regală transmite mesaje publice în momente importante din societatea românească, așa cum a fost în timpul protestelor de la Colectiv, în timpul pandemiei de COVID-19 sau de când Rusia a invadat Ucraina. Aceste mesaje au în spate toată greutatea celor aproape 160 de ani de când Familia Regală și-a legat destinele de cele ale României.
Pe lângă mesajele directe, casele regale – domnitoare sau nu – pot împărtăși gânduri, idei sau păreri și prin metode subtile.
În contextul tensiunilor provocate în societatea românească de alegerile prezidențiale, Familia Regală a României a ales să facă ceva ce nu mai făcuse de anul trecut. Mai precis, a fost schimbată fotografia de profil de la pagina oficială de Facebook. Schimbarea nu este explicată, dar noua imagine este importantă. Totodată, asemenea modificări nu au loc întâmplător.
A fost înlocuită fotografia MS Margareta cu imaginea Pavilionului Suveranului. Acesta este un steag unic, folosit exclusiv de către Șeful Casei Regale a României. În prezent, este folosit de către Custodele Coroanei, anterior fiind folosit de Regii Mihai, Ferdinand și Carol al II-lea, în această variantă. O altă variantă a fost pe vremea Regelui Carol I.
Ce este Pavilionul suveranului?
Pavilionul regal a apărut din necesitatea de a evidenţia locul (palatul, instituţia) sau vehiculul (maşină, avion, tren, vapor) în care se află Suveranul sau membrul Familiei Regale. După cum se cunoaşte, potrivit protocolului diplomatic, maşinile în care se află Șeful Statului, miniştri sau ambasadori ai unui stat pe teritoriul altui stat poartă un drapel în format mic al statului trimiţător. La fel, clădirile (ambasade, consulate) care reprezintă un stat în străinătate arborează drapelul şi stema statului trimiţător.
În cazul Familiei Regale, trebuie evidenţiat în alt mod decât prin drapelul naţional faptul că persoana regelui sau alţi membri ai Familiei Regale se află într-un anumit loc sau vehicul. Aici intră în uz pavilionul regal.
Pavilionul regal există în două formate: mare, pentru clădiri (numit și stindard), şi mic, pentru vehicule.
El se arborează pe clădirea sau vehiculul în care se află persoana regală pe care o reprezintă. De asemenea, el este folosit uneori ca antet al documentelor scrise în nume personal (de exemplu un discurs sau programul tipărit al unei vizite), ale unui membru al Familiei Regale.
Trebuie menționat că, în România, deasupra reședințelor regale oficiale nu poate fi ridicat decât stindardul Custodelui Coroanei, scrie pagina oficială a Familiei Regale.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com