Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a atenționat miercuri că păgubiții și toți creditorii fostului lider RCA Euroins, ale căror drepturi de creanță s-au născut înainte de decizia definitivă a instanței privind deschiderea procedurii falimentului la acest asigurător, mai pot depune cereri de plată până la data de 13 mai 2025.
„După această dată, mai pot depune cereri de plată doar potențialii creditori de asigurare al căror drept de creanță s-a născut ulterior datei rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv 11 februarie 2025”, precizează FGA.
Păgubiții Euroins pot încasa maxim 500.000 de lei de la FGA
Fondul de Garantare a Asiguraților FGA poate face plăţi către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete.
Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.
FGA înregistrează și soluționează cererile de plată, în ordinea primirii. Stadiul soluționării cererilor de plată înregistrate, online, pe site-ul FGA.
Plățile către creditorii City Insurance și Euroins au depășit 520 milioane de euro
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit, până la sfârșitul anului trecut, aproximativ 2,6 miliarde de lei (circa 520 de milioane de euro) către foști clienți ori păgubiți ai City Insurance și Euroins, dar alte aproape 200.000 de cereri de plată erau în așteptare în luna februarie din acest an.
În cursul anului trecut s-au analizat peste 145.000 cereri de plată, ritm de soluționare care se va menține și în acest an, spune FGA.
În total, FGA a efectuat plăți de aproximativ 2,6 miliarde lei pentru creditorii societăților City Insurance și Euroins, din care 1,28 miliarde lei reprezintă plăți aferente anului 2024.
La 31 Decembrie 2024, nivelul provizioanelor constituite pentru obligații potențiale către creditorii de asigurare ai celor două societăți în faliment era în suma de aproximativ 3,6 miliarde de lei.
Cum au ajuns în faliment City Insurance și Euroins, sub supravegherea ASF
City Insurance și Euroins au fost lideri de piață cu milioane de polițe RCA, iar ambele falimente au avut loc în mandatul fostei conduceri ASF, în frunte cu Nicu Marcu.
ASF a retras în 27 septembrie 2021 autorizația de funcționare a City Insurance, acuzat printre altele că îi lipsesc rezerve de daune de peste 280 milioane de lei necesare pentru plata daunelor avizate și că are întârzieri la plată despăgubirilor de peste 200 de zile. Falimentul acestui asigurător, cu aproape 3 milioane de clienți RCA, a fost decis definitiv în instanță în 20 aprilie 2022.
Un an mai târziu, scenariul s-a repetat cu Euroins, care a rămas fără autorizația de funcționare în 27 martie 2023.
ASF a acuzat că acest asigurător, cu peste 2,7 milioane de polițe RCA active, avea un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
Anul trecut, în plin faliment Euroins, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității.
Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro). După plecarea din ASF, Nicu Marcu a fost desemnat prorector în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Noua conducere ASF, votată în luna decembrie 2023 în Parlament, a promis că în 2024 nu va acorda nicio primă de performanță angajaților.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie