Republica Moldova va primi gaze din Marea Neagră / OMV Petrom a semnat un contract cu Energocom pentru zăcămintele din Neptun Deep

OMV Petrom a semnat un contract pentru livrarea gazelor din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră către compania de stat din Republica Moldova, Energocom, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei. La rândul său, Guvernul de la Chișinău a anunțat că volumul de gaze care va veni din România va acoperi 25% din consumul țării, începând cu anul 2027. UPDATE Statul român are drept de preempțiune pentru gazele din Neptun Deep, iar reprezentanții OMV Petrom au declarat, pentru HotNews.ro, că respectă toate cerințele legale. Acest lucru înseamnă că România nu a fost interesată să cumpere acele gaze.

Contractul semnat prevede furnizarea de gaze naturale timp de 3 ani către punctul virtual de tranzacționare (VTP) din România, cu destinația finală Republica Moldova.

Gazele vor proveni din zăcământul offshore Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră și primul proiect de mare adâncime al României, cu rezerve estimate la cel puțin 100 de miliarde de metri cubi. Extracția gazelor va începe în anul 2027.

  • „Resursele din Marea Neagră sunt un avantaj strategic pentru noi și o responsabilitate față de vecinii și frații noștri. Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranță și încredere. Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună.
  • Prin această livrare de gaze către Republica Moldova, România confirmă rolul său de furnizor de securitate energetică în regiune. Este o misiune pe care ne-o asumăm cu responsabilitate, conștienți că stabilitatea energetică este fundamentul unei economii funcționale și al unui stat puternic”, a precizat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

OMV Petrom va livra către Energocom sub 1% din totalul rezervelor minime din perimetrul Neptun Deep

Potrivit ministrului, acest pas confirmă atât viabilitatea proiectului Neptun Deep, cât și maturizarea pieței energetice din România și capacitatea noastră de a gândi regional, strategic, european.

  • „Menționăm și faptul că, din perspectiva volumului contractat, vorbim despre o cantitate mai mică de 1% din totalul rezervelor minime confirmate în perimetrul Neptun Deep. Păstrăm suficient spațiu pentru utilizarea gazului românesc în România, în sectorul energetic și pentru renașterea industriei românești, fiind în același timp gata să îi sprijinim pe frații noștri de peste Prut pentru a elimina orice dependență față de resursele energetice de la Est”, a mai spus Burduja.

Proiectul Neptun Deep este cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră și primul de mare adâncime din România. Co-dezvoltat de Romgaz și OMV Petrom, Neptun Deep are rezerve estimate la minim 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Primele volume comerciale sunt așteptate în 2027, iar acest contract semnat cu Energocom SA devine primul pas concret de valorificare regională a acestei resurse strategice.

Neptun Deep va permite României să își consolideze poziția de cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, contribuind major la independența energetică națională și europeană. Totodată, proiectul este un catalizator important pentru atragerea de investiții, dezvoltarea infrastructurii și crearea de locuri de muncă în economia românească.

Primul contract privind livrarea de gaze din Neptun Deep a fost semnat deja de OMV Petrom cu nemții de la Uniper.

UPDATE Ministrul moldovean al Energiei: Volumul de gaze contractat va acoperi un sfert din consumul Republicii Moldova

„După ce Rusia a redus livrările de gaze către Republica Moldova, în 2021, Energocom a demonstrat că poate aduce gaze naturale lichefiate chiar de peste ocean, iar acum securizează livrările din cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră ce urmează să înceapă extracția într-un viitor apropiat. Prin contractul acesta pe termen lung, vom contribui la diversificarea surselor de aprovizionare și, astfel, la securitatea energetică a țării”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova, Dorin Junghietu, citat de știri.md.

În 2024, Energocom a acoperit 83,72% din volumul total de gaze consumate în Republica Moldova.

Totodată, potrivit Mold-street.com, după ședința de Guvern, ministrul moldovean le-a spus jurnaliștilor că volumul contractat va acoperi 25% din consumul Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că este vorba de aproape 250 milioane metri cubi pe an.

În ceea ce privește prețul, acesta este confidențial, însă este în conformitate cu cotațiile de piață, a mai spus oficialul de la Chișinău.

OMV Petrom: Respectam pe deplin cerințele legale care derivă din reglementările din România

Potrivit Legii offshore, statul român are drept de preempțiune pentru gazele din perimetrele maritime.

Reprezentanții OMV Petrom au precizat, la solicitarea HotNews.ro, că au respectat toate cerințele legale. Acest lucru înseamnă că statul român nu fost interesat să cumpere acele volume de gaze.

  • „Proiectul Neptun Deep progresează conform planului, primele gaze fiind așteptate în 2027.
  • Având în vedere acest progres, în T4/24 am început activitățile de comercializare a gazelor, în conformitate cu practica industriei pentru proiecte de această dimensiune, de a asigura o parte din volumele de vânzări de gaze înainte de începerea producției.
  • În acest proces, respectam pe deplin cerințele legale care derivă din reglementările din România.
  • Prin dezvoltarea Neptun Deep, România se va afla într-o poziție favorabilă, cu volume estimate a depăși cererea internă, ceea ce îi va permite să contribuie la securitatea energetică a regiunii.
  • Confirmam semnarea unui contract cu Energocom, pe o perioada de 3 ani. Volumele vor contribui la alimentarea cu energie a Republicii Moldova”, precizează reprezentanții OMV Petrom.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews