Ce arată datele privind angajații la stat despre planul lui Simion de a concedia 500.000 de bugetari

În luna martie 2025, în România, erau 1,3 milioane de oameni angajați la stat, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Dintre aceștia, 836.000 lucrează în administrația publică centrală, unde cele mai multe posturi sunt în domenii cheie.

  • George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a anunțat marți un „plan radical” de reducere a numărului de bugetari, de la 1,3 milioane câți sunt acum la 800.000.
  • Nicușor Dan, contracandidatul său la prezidențiale, a spus că „asta e prostie”, pentru că „dacă ne uităm pe distribuția celor 1,3 milioane de oameni care sunt angajați la stat, găsim acolo 100.000 de profesori și de medici, tot aparatul medical, găsim oameni în forțele de ordine, armată, sistemul de justiție”

Dintre cei 1,3 milioane bugetari, 836.000 sunt angajați în administrația publică centrală. În administraţia publică locală lucrau 469.000 de persoane, arată datele Ministerului Finanțelor.

În administrația publică centrală cei mai mulți sunt angajații din educație, sănătate și poliție. În ciuda acestui aspect, acestea sunt sectoarele care reclamă deficit de personal.

După declarațiile lui George Simion, președintele BNS, Dumitru Costin, a precizat că există deficit cronic de personal în multe sectoare bugetare cum ar fi educația, sănătatea și poliția.

„Fac o recomandare publică domnului Simion: trebuie să fie foarte atent cu cei care îl înconjoară și care livrează informații pe care și le asumă în spațiul public. Sectorul bugetar din România are trei mari familii. Aceste familii, toate trei, sunt în suferință în ceea ce privește resursa umană. În educație, mai ales în comunitățile mici din mediul rural, deficitul de personal este cronic. Și în sănătatea publică situația este critică, cu un deficit cronic de personal medical calificat. Avem comunități întregi fără asistență medicală de bază. În poliție, a treia componentă menționată, există de asemenea lipsuri semnificative de personal în multe comunități. Nu ai cum să ajungi la un asemenea impact de jumătate de milion de suflete care să dispară din sectorul public”, a declarat Dumitru Costin, potrivit Digi24.

Administrația Publică Centrală: 836.000 ocupate

  • Ministerul Educației: 308.000 posturi
  • Ministerul Afacerilor Interne: 125.000 posturi
  • Ministerul Apărării Naționale: 76.000 posturi
  • Ministerul Finanțelor: 24.000 posturi
  • Ministerul Sănătății: 18.000 posturi
  • Instituții finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale: 8.700 posturi
  • Instituții subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj: 43.000 posturi
  • Instituții finanțate integral din venituri proprii: 166.000 posturi

Administrația Publică Locală: 469.000 de posturi ocupate

  • Instituții finanțate integral din bugetele locale: 287.000 posturi (Primării, Consilii Județene, instituții subordonate).
  • Instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii: 182.000 posturi (Ex: unele unități sanitare locale, companii locale).

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews