Conferința pe vaccinuri organizată de Societatea condusă de Rafila, de la 6 companii farma care erau „sponsori” anul trecut, la doar 2 „parteneri”

Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a organizat și anul acesta Conferința națională RoVaccin împreună cu doi „parteneri”, companiile big farma Astra Zeneca și Viatris. La ediția de anul trecut, cele două figurau ca „sponsori”, împreună cu alte patru companii din domeniu. 

  • HotNews a publicat, anul trecut, o serie de investigații care au arătat cum banii big farma ajung la societatea condusă de Alexandru Rafila printr-o firmă intermediară. Unul dintre acționarii firmei este consilier al ministrului, numit în CA-urile a patru spitale și la Antibiotice Iași. 

Astra Zeneca și Viatris sunt cele două companii farma care au figurat, în acest an, ca „parteneri” ai conferinței RoVaccin de la finalul lunii martie. Ele apăreau și anul trecut pe site-ul evenimentului, atunci în calitate de „sponsori”, alături de alte patru companii din industria farma: Sanofi, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare.

„Conferința RoVaccin vizează, între altele, informarea corectă cu privire la imunizarea prin vaccinare. Evenimentul se adresează profesioniștilor din sănătate, opiniei publice și mass media, prin organizarea de sesiuni științifice și mese rotunde unde vor fi dezbătute subiecte de interes pe tema vaccinării în România”, se arată în prezentarea de pe site.

Conferința Rovaccin2025 / Foto: Societatea Română de Microbiologie

Prof. dr. Simona Ruță, microbiolog, vicepreședinte executiv al Societății Române de Microbiologie, apare în fruntea „comitetului de organizare” a conferinței, în timp ce Alexandru Rafila figurează în „comitetul științific”, în calitate de președinte al Societății Române de Microbiologie. Ministrul a fost și moderator/speaker, conform programului evenimentului.

Firma consilierului s-a ocupat de „secretariatul organizatoric”

Conferința RoVaccin 2025 a fost organizată de Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare si Promovare a Sănătății, conform afisului evenimentului, „în parteneriat” cu Societatea Română de Epidemiologie și firma Ella Congress&Events, în calitate de „secretariat organizatoric”.

Într-o serie de investigații publicate pe parcursul anului trecut, HotNews a arătat că Ella Congress&Events este o firmă intermediară prin care Societatea de Microbiologie a beneficiat de sponsorizări de la industria farma în timpul mandatului de ministru al Sănătății al lui Alexandru Rafila. 

Înainte ca Rafila să devină ministru, acum 3 ani și aproape jumătate, sponsorizările de la aceleași companii veneau direct către Societatea Română de Microbiologie, fără să treacă printr-un intermediar.

Alexandru Rafila ocupă funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie / Foto: Societatea Română de Microbiologie
Alexandru Rafila ocupă funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie / Foto: Societatea Română de Microbiologie

Firma Ella Traveland are 3 acționari: Mihaela Dragomir, soțul ei, Laurențiu Dașcă – fost manager al Spitalului SRI „Agrippa Ionescu” și Cătălin Lungu – fiul din prima căsătorie al Mihaelei Dragomir, care este și directorul Ella Traveland.

În decembrie 2021, la o lună după instalarea lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, Lungu a devenit consilierul său la minister. La început a fost consilier plătit, iar apoi onorific.

În ultimii doi ani, Cătălin Lungu a fost numit de Alexandru Rafila în consiliile de administrație a patru spitale, al Antibiotice Iași și al Unifarm.

14 companii „partenere” în noiembrie

Societatea de Microbiologie a mai organizat o conferință, împreună cu Societatea de Epidemiologie, în perioada 7 – 9 noiembrie 2024. Un alt eveniment anual care, în schimb, a avut 14 „parteneri” – companii farma și distribuitori de aparatură și consumabile medicale.

Spre deosebire de conferința RoVaccin 2025, unde numărul companiilor „partenere” a fost în scădere la cea mai recentă ediție, Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie – organizată în noiembrie anul trecut – a beneficiat de un număr de companii „partenere” în creștere la cea mai recentă ediție. Lista conține multe nume noi, comparativ cu ediția trecută.

Partenerii Conferinței Naționale Microbiologie și Epidemiologie / Foto: Societatea Română de Microbiologie
Partenerii Conferinței Naționale Microbiologie și Epidemiologie / Foto: Societatea Română de Microbiologie

În noiembrie 2024, „A XVII-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie”, organizată la Iași, a beneficiat de 14 „parteneri”:

  • RoTest – furnizor de echipamente de laborator
  • Mediclim – importator și distribuitor de aparatură și reactivi de laborator
  • Otherway Business Group – companie specializată în promovarea și vânzarea produselor medicale care se adresează laboratoarelor de analize medicale, secțiilor ATI și Chirurgie
  • Sanofi – companie farmaceutică
  • Medist – importator și distribuitor de echipamente medicale
  • AstraZeneca – companie farmaceutică
  • Mecro System –  furnizor de aparatură de laborator
  • Biomedica –  firmă de reparații și mentenanță pentru aparatură medicală
  • Altona Diagnostics –  furnizor de teste de laborator
  • Elta 90 Medical Reserch –  distribuitor de produse de laborator
  • AMS 2000 –  furnizor de dispozitive medicale, consumabile și reactivi de laborator
  • Clini-Lab –  furnizor de echipamente și instrumente de laborator
  • Diamedix Diagnostica – furnizor de echipamente medicale pentru clinici și spitale
  • Synttergy Consult – companie specializata în importul și distribuția de echipamente medicale pentru sectiile UPU, ATI, cardiologie, chirurgie, neurologie și laborator.

Cu un an înainte, în noiembrie 2023, Conferința de Microbiologie și Epidemiologie avusese 7 „parteneri principali”, majoritatea producători de medicamente: Pfizer, MSD, Sanofi, Medison Moderna, RoTest, Mediclim și AstraZeneca.

Legătura cu firma intermediară, care nu mai e trecută pe afiș

A XVII-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie a fost organizată în noiembrie 2024, la Iași, de Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie, în parteneriat cu Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare si Promovare a Sănătății și Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

Firma Ella Congress&Events nu apare, de această dată, pe afișul evenimentului, însă la secțiunea „contact organizatori” apare numele și numărul de telefon al Alexandrei Filip. 

Alexandra Filip, angajată a firmei Ella Congress & Events / Foto: Societatea Română de Microbiologie
Alexandra Filip, angajată a firmei Ella Congress & Events / Foto: Societatea Română de Microbiologie

Pe site-ul firmei Ella Congress&Events, Alexandra Filip figurează ca „manager de proiect”, al doilea om din echipă după Mihaela Dragomir, care este director general.

Rafila spune că firmele „au fost expozanți în holul locațiilor în care au avut loc evenimentele”

HotNews l-a întrebat pe Alexandru Rafila ce presupune calitatea de „parteneri” a companiilor care s-au asociat cu cele două conferințe recente și de unde provin fondurile pentru organizarea acestor evenimente. 

„Firmele la care faceți referire au fost expozanți în holul locațiilor în care au avut loc evenimentele și nu au oferit sponsorizări nici Societății Române de Microbiologie, nici Societății Române de Epidemiologie”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății, pentru redacție.

Instituția condusă de Alexandru Rafila afirmă, de asemenea, că „fondurile pentru organizarea științifică a acestor evenimente au provenit din taxele de participare la conferință și fondurile proprii ale celor 2 organizații profesionale”.

L-am întrebat pe ministrul Sănătății dacă a fost remunerat în calitatea sa de moderator/speaker la conferința RoVaccin 2025.

„Participarea domnului Alexandru Rafila la aceste evenimente științifice este firească, având în vedere calitatea de medic și profesor universitar la UMF Carol Davila. Domnul ministru nu a primit niciun fel de sponsorizări de peste 10 ani din partea companiilor farmaceutice”, se mai arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății adaugă, de asemenea, că „Societatea Română de Microbiologie nu a primit sponsorizări, iar detaliile logistice organizatorice realizate de firma Ella Traveland SRL pentru spațiul expozițional fac obiectul unor contracte ale acestei firme”.

Într-un răspuns oferit HotNews în urmă cu un an, despre sponsorizările pentru conferințele de la acea vreme, Alexandru Rafila afirma că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare.”

„Referitor la conferințele naționale organizate de cele două societăți profesionale, acestea s-au desfășurat în asociere cu alți parteneri care au asigurat acoperirea costurilor. Menționăm că pentru cele două conferințe naționale, Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări”, mai spunea acum un an Alexandru Rafila.

Modificarea legislativă promovată chiar de Rafila: se declară și sponsorizările primite prin intermediari

În noiembrie anul trecut, Ministerul Sănătății publica, în transparență decizională, un proiect de Ordin de ministru semnat de Alexandru Rafila, ce prevedea că medicii și organizațiile medicale care primesc sponsorizări de la industria farma trebuie să declare și banii primiți prin intermediari, nu doar pe cei veniți direct de la companiile de medicamente.

Într-o astfel de situație a fost chiar Societatea de Microbiologie, condusă de Alexandru Rafila, care a beneficiat de sponsorizări de la industria farma printr-o firmă intermediar, în timpul mandatului său de ministru al Sănătății, după cum a arătat HotNews.

În luna decembrie, Ordinul 5.930 pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 194/2015 privind aprobarea Normelor pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamentele de uz uman a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede, printre altele, că:

  • „(7) În cazul în care sponsorizarea se realizează de către DAPP ((deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului – n.red.) prin unul sau mai mulți intermediari, atât DAPP, cât și beneficiarul sponsorizării au obligația să declare activitatea de sponsorizare, inclusiv atunci când intermediarul nu are obiect de activitate în domeniul medicamentului de uz uman sau al dispozitivelor medicale.”

Medicii și asistenții medicali din România, precum și organizațiile profesionale din zona medicală, aveau, încă din anul 2014, obligația legală de a declara toate sumele obținute din sponsorizări în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.

Declarațiile sunt centralizate și publicate anual de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, pe site-ul propriu.

Anul trecut, o singură companie – Medison Pharma – a raportat către ANMDM două sponsorizări făcute în anul 2023 către „Societatea Română de Microbiologie prin organizator logistic S.C. Ella Traveland S.R.L”.

Societatea de Microbiologie nu a raportat sponsorizări.

Citește și:

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews