Prima aplicație pentru persoane cu dizabilități de vedere / Trei dintre cei cinci dezvoltatori ai aplicației sunt nevăzători

ONG-ul Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială a lansat prima aplicație mobilă din România ce conectează persoanele cu dizabilități de vedere cu ghizi care să-i însoțească la diverse activități. Trei dintre cei cinci programatori care au dezvoltat aplicația sunt nevăzători.

În România, conform datelor ANPDPD, există peste 84.000 de persoane cu dizabilități de vedere. Pentru acestea, lipsa accesibilizării spațiului din orașe poate crea obstacole semnificative în deplasarea zilnică.

Activități de rutină, precum mersul la cumpărături, la medic, la gară sau la o instituție publică, pot deveni dificile și solicitante. În timp, această lipsă de acces contribuie la un sentiment de izolare și influențează negativ participarea activă în viața comunității, spun reprezentanții organizației.

Sub deviza „DEMERS ÎMPREUNĂ”, aplicația SeeYou își propune să facă orașele mai accesibile, astfel încât orice persoană cu dizabilități de vedere să devină mai mobilă și vizibilă, iar cei din jur să devină mai empatici față de persoanele cu dizabilități. SeeYou este o platformă de întâlnire pentru beneficiari și ghizi care doresc să contribuie la o schimbare în societate.

Aplicația permite lansarea de invitații, care descriu nevoile pe care le au atât beneficiarii, cât și ghizii și detalii precum data, ora și locul de întâlnire.

Pe lângă activitățile stringente pe care persoanele trebuie să le facă, utilizatorii pot lansa invitații de însoțire la activități pe care își doresc să le facă, cum ar fi să meargă la o plimbare în parc sau la un concert împreună cu cineva.

Aplicația SeeYou va putea fi accesată din 23 mai și în Cluj-Napoca

După pilotarea din București, aplicația SeeYou se extinde din 23 mai în al doilea oraș din țară, Cluj-Napoca, cu ajutorul Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), filiala Cluj-Napoca, care gestionează partea operațională la nivel local, oferind suport utilizatorilor, atât persoanelor cu dizabilități de vedere, cât și ghizilor.

Față de versiunea web, lansată în anul 2020, aplicația mobilă SeeYou vine cu o serie de noutăți.

Mai mult, SeeYou App permite acum nu doar beneficiarilor, ci și ghizilor să lanseze invitații de însoțire. Ghidul poate descoperi astfel o perspectivă diferită, iar beneficiarul poate avea deschidere la mai multe activități.

De asemenea, la cererea comunității, aplicația a implementat o opțiune prin care beneficiarul poate solicita să meargă cu persoane de același gen, pentru a veni în întâmpinarea unor nevoi mai personale, cum ar fi consilierea la cumpărături de haine.

Aplicația este disponibilă și în limba engleză, făcând-o astfel accesibilă persoanelor străine care călătoresc în România.

SeeYou este dezvoltată de o echipă incluzivă. În departamentul tehnic, trei dintre cei cinci programatori care au dezvoltat aplicația sunt nevăzători.

„SeeYou face mai ușoară deplasarea, prin interfața intuitivă și adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități de vedere. Pentru mine, ca nevăzător și programator, dezvoltarea tehnologiei e un scop, însă, pentru persoanele cu deficiențe de vedere, SeeYou e un instrument important, care acum e disponibil la o atingere de ecran și care deschide o lume plină de posibilități, contribuie la o viață armonioasă, din punct de vedere social și chiar profesional (prin participarea la evenimente specifice și culturale). Iar prin noua interfață, este mai aproape de oameni și oferă oricui posibilitatea de a cunoaște o persoana cu deficiențe de vedere”, spune Alex Cucu, Tech Lead AMAIS și unul dintre programatorii aplicației.

Beneficiarii și ghizii trebuie să fie majori pentru se înscrie în aplicația SeeYou.

Beneficiarii și ghizii trebuie să fie majori pentru a se înscrie în aplicație. Aceștia sunt verificați și aprobați manual de o echipă internă AMAIS, pentru a asigura securitate și trasabilitate.

În funcție de profilul ales (beneficiar/ghid), aceștia urmează un proces diferit. Utilizatorii nevăzători trebuie să încarce documente care atestă dizabilitatea, precum certificatul de încadrare în grad de dizabilitate, și sunt sfătuiți să urmeze recomandările de securitate prezentate în aplicație.

De asemenea, odată ce beneficiarul și ghidul sunt conectați prin SeeYou, ghidul poate prelua și online cererile beneficiarilor – precum citirea unui document tipărit, asistență de la distanță sau, pur și simplu, friendly calls pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri.  

Aplicația SeeYou este un proiect dezvoltat de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu sprijinul Fundației Orange România, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), filiala Cluj-Napoca.

Sursa foto: Dreamstime

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews