EkoNews
În ultimii ani, BNPL (Buy Now, Pay Later/Cumperi acum, plăteşti mai târziu) a evoluat rapid dintr-un instrument financiar nişat, într-unul utilizat din ce în ce mai frecvent, conform unui comunicat Mokka. Folosit iniţial preponderent pentru electronice, electrocasnice, mobilier şi modă, BNPL este utilizat astăzi pe scară largă, pentru achiziţia unor categorii eterogene de produse, de la cele alimentare, la achiziţia de bilete la festivaluri celebre. Date oferite de Mokka , unul dintre primii furnizori BNPL din România, confirmă existenţa tendinţelor de pe piaţa internaţională şi pe cea locală.
Un sondaj LendingTree realizat în aprilie 2025 arată că 25% dintre utilizatorii americani ai BNPL au folosit soluţiile de plată eşalonată pentru achiziţionarea de alimente şi alte produse de bază, în creştere de la 14% în anul precedent. Acest trend a câstigat teren mai ales în ultimii doi ani.
În 2023, date oferite de la Adobe Analytics au arătat că ponderea comenzilor online
de produse alimentare achitate cu BNPL a crescut la 40% în primele două luni ale anului în retailul american, una dintre cele mai mari pieţe BNPL din lume. În acea perioadă, conform unui raport al PYMNTS, unul din cinci cumpărători a declarat că plăteşte produsele alimentare în rate, pentru că această soluţie îi oferă o mai mare “capacitate de a-şi gestiona cheltuielile”.
Reprezentanţi ai Mokka BNPL susţin că, în viitorul apropiat, iau în considerare extinderea plăţii amânate şi pe segmentul produselor alimentare pentru a le oferi utilizatorilor români ai serviciului o facilitate suplimentară.
Potrivit Mokka, îmbrăcămintea şi electronicele rămân categoriile principale pentru utilizarea BNPL, 42%, respectiv 32% dintre utilizatori optând pentru aceste produse, conform datelor
Numerator.com. Tendinţa este alimentată de dorinţa consumatorilor de a accesa produse de ultimă generaţie sau branduri de lux, dar distribuind costurile pe o perioadă mai lungă.
Totodată, potrivit aceleiaşi surse, 26% dintre utilizatorii BNPL de peste Ocean au folosit aceste servicii pentru achiziţionarea de mobilier şi decoraţiuni interioare, ceea ce a crescut semnificativ vânzările retailerilor de pe acest segment care au oferit opţiunea BNPL.
Electronicele, electrocasnicele şi mobilierul sunt categorii tradiţionale de utilizare a BNPL şi în România, tocmai pentru că permite clienţilor să investească în produse de valoare mare fără ca lichidităţile personale să fie imediat afectate. În timp ce, în România, serviciul de plată amânată se extinde tot mai mult spre categoria modă, peste Ocean utilizatorii au descoperit avantajul de a-şi finanţa cu BNPL cheltuielile pentru participarea la diverse evenimente.
La celebrul festival american Coachella din 2025, 60% dintre participanţi au achiziţionat bilete folosind planuri de plată în rate, arată un raport Billboard. Astfel, participanţii au putut avea acces la eveniment cu un cost iniţial de doar 49,99 de dolari, urmând ca restul să fie achitaţi în rate fără dobândă (dacă plăţile se efectuează la timp).
Conform sursei, aceste date evidenţiază clar modul în care serviciile BNPL se extind dincolo de tradiţionale, devenind o componentă esenţială în strategiile de cumpărare ale
consumatorilor moderni. Astfel, în contextul economic actual marcat de inflaţie şi presiuni financiare, BNPL se profilează ca o soluţie la îndemâna oricui pentru facilitarea accesului la produse, servicii şi experienţe dintre cele mai diferite.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital