O propunere de modificare a legii susținută de USR, criticată vehement de doi parlamentari PSD: „Ranga, episodul 2 – vine ce v-aţi dorit!”

Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă consideră că în viitorul Guvern trebuie luate rapid măsuri „care să însemne că cei care au putere executivă – un ministru, un primar – îşi pot implementa şi face politici de personal pentru a aduce acele politici la îndeplinire”, scrie News.ro. El critică ideea de „fixat pe post”, făcând referire la funcţionarii din administraţia publică aflaţi pe posturi în urma unor concursuri şi care nu pot fi schimbaţi şi spune că vrea modificarea legii în baza cărora cei daţi afară obţin, în instanţă, repunerea în funcţii.

Drulă a făcut aceste declarații sâmbătă, într-o emisiune la Prima Tv. El a anunțat că USR susţine modificarea legii care nu permite miniştrilor, primarilor sau altor persoane aflate în funcţii publice de execuţie să schimbe din funcţii angajaţi din sistemul bugetar pe motiv că aceştia ocupă posturile în urma unor concursuri.

„Vă dau un detaliu despre ce o să fie la negocieri, sper eu, pentru că eu ştiu că pe colegii mei de partid i-am convins. Ştiu că domnul Bolojan are o gândire similară. Trebuie să luăm acele măsuri rapid, poate chiar de la învestirea Guvernului, care să însemne că cei care au putere executivă – un ministru, un primar – îşi pot implementa şi face politici de personal pentru a aduce acele politici executive la îndeplinire. Mai precis, mai pe româneşte, dacă am auzit cu toţii acea expresie: „Dom-le, ăsta e fixat pe post, că a dat concurs”. Unu la mână: ştim şi noi cum se dau concursurile, unele sunt şi pe bune, altele nu. Ce e aia „fixat pe post”? „Fixat pe post” înseamnă o sarcină în cârca ta, a mea şi a fiecăruia că vom plăti un salariu la stat cuiva”, a afirmat Cătălin Drulă.

El a dat exemplul preşedintelui ales Nicuşor Dan care, cât a fost primar al Capitalei, nu l-a putut schimba din funcţie pe şeful Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti pentru că „i-l tot puneau instanţele înapoi, bazat pe o lege strâmbă, care dă un fel de inamovibilitate”, a mai spus Drulă.

Drulă: „Orice primar, orice şef de instituţie ştie”

Întrebat dacă vizează schimbarea legislaţiei care le permite celor care au dat un concurs să fie repuşi în funcţie, prin decizii judecătoreşti, Drulă a răspuns afirmativ.

„Eu cred că întotdeauna e o balanţă în politicile publice şi de data asta robinetul îl putem da către a mări această putere (a persoanelor aflate în fruntea ministerelor sau a primăriilor – n.r.) executivă, atâta timp cât ea nu este exercitată cu rea voinţă. Eu cred că este foarte mult loc de a permite primarului, ministrului, celui care are puterea executivă într-o instituţie să îşi facă politicile de personal. Nu poate fi abuziv, nu poate fi discriminatoriu, sunt legi împotriva acestui lucru şi, dacă cineva este doar hărţuit, evident că are nişte protecţii, dar de la asta până la a ţi se spune „Bine ai venit ca primar în instituţie, nu poţi să faci nimic!”, un lucru care e ştiut de toată lumea şi un lucru care e reclamat inclusiv de primarii PSD şi PNL”, a argumentat Cătălin Drulă.

El a mărturisit că a simţit această atitudine inclusiv în perioada în care a fost ministru al Transporturilor. „Tu trebuie să supracompensezi cu nişte metode de conducere care nu sunt fireşti, după părerea mea, într-o organizaţie, adică cu a inspira o anumită teamă, cu a încerca să foloseşti artificii care sunt în limitele legii. Puteţi să chemaţi aici, în locul meu, pe domnul Toma de la PSD, pe domnul Nelu Popa de la PNL, pe domnul Fritz de la USR. Orice primar, orice şef de instituţie ştie: schimbi organigrama, desfiinţezi postul, comasezi, dar de fapt e o scărpinare la urechea cealaltă, pe care, în condiţiile actuale de deficit bugetar şi de probleme fiscale, nu ne-o permitem”, a susținut Drulă.

El a făcut referire şi la mediul privat. „Şi aş extinde această libertate şi în zona privată. Cred că e nevoie de nişte măsuri care să compenseze ce va veni în termeni de asanare bugetară prin a stimula business-ul şi asta înseamnă şi la business să poţi să fii un pic mai flexibil pe partea de angajări, dar nu numai. Avize, autorizaţii, acea uşurinţă de a face business cumva noi trebuie să ne ducem în zona de ţări care stimulează foarte tare (mediul de afaceri – n.r.)”, mai spune Cătălin Drulă.

Victoria Stoiciu (PSD): „Dacă nu eşti „pe vibe” cu partidul sau nu zâmbeşti suficient, eşti out”

Senatoarea PSD Victoria Stoiciu a criticat imediat sâmbătă propunerea deputatului USR Cătălin Drulă. „Ce vrea, de fapt, domnul Drulă? Orice primar sau ministru să poată da afară după bunul plac funcţionari publici angajaţi prin concurs”, a afirmat ea.

Victoria Stoiciu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Am fost de acord, majoritatea din noi, că ideea lui Simon de a da afară 500.000 de bugetari „din pix” e o prostie populistă. Dar nici propunerea domnului Drulă nu e departe. Ce vrea, de fapt, domnul Drulă? Orice primar sau ministru să poată da afară după bunul plac funcţionari publici angajaţi prin concurs. Nu contează că eşti competent, că ţi-ai câştigat postul corect, că ai experienţă. Dacă nu eşti „pe vibe” cu partidul sau nu zâmbeşti suficient în şedinţe, eşti out. Niciun criteriu de performanţă. Doar arbitrariu. Si politizare maximă”, a scris Valeria Stoiciu într-o postare pe Facebook.

Ea continuă: „Bun… şi dacă totuși angajatul merge în instanţă și câştigă, să nu mai poată fi reîncadrat, zice domnul Drulă. Că aşa vrea muşchiul lui. Şi ce dacă justiţia zice altceva? Și ce dacă asta e litera Codului Muncii? Și ce dacă aşa funcţionează orice democraţie în care justiţia are ultimul cuvânt? Dar pentru domnul Drulă statul de drept e bun doar ca slogan electoral. Altfel, putem să ştergem pe jos cu el. Nu, domnule Drulă, statul de drept nu e cu dus şi întors. Ori respectăm legea, ori suntem nişte ipocriţi”.

Valeria Stoiciu mai afirmă că „România are nevoie de o reformă a sectorului public, e clar, dar una bazată pe echitate și criterii de performanţă, nu pe epurări politice şi dictat”.

„Ce ne propune, de fapt, domnul Drulă, e un sistem în care primarii şi miniştrii devin nişte stăpâni pe plantaţie, care taie şi spânzură după cum le cere partidul. Un sistem fără drepturi, fără justiţie, fără reguli. Asta nu e reformă. Asta e regres, abuz şi slăbirea statului de drept. Un sistem în care primarii şi miniştrii devin nişte stăpâni pe plantaţie, care taie şi spânzură după cum le cere partidul nu înseamnă reformă. Înseamna regres, abuz şi slăbirea statului de drept. Ca om de stânga și social-democrată, aşa ceva e dincolo de orice discuție! Nu putem face rabat de la drepturile sociale, câştigate cu lupte grele, de la protecţia drepturilor lucrătorilor, de la supremaţia statului de drept. No passaran!”, a mai scris senatoarea PSD.

Florin Manole (PSD): „Ranga, episodul 2 – vine ce v-aţi dorit!”

Un alt social-democrat care a comentat sâmbătă afirmația lui Cătălin Drulă a fost deputatul PSD Florin Manole, scrie News.ro. „Funcţionarilor votanţi de USR şi AUR li se promite ceva: Ranga, episodul 2 – vine ce v-aţi dorit. Ceilalţi, oameni care îşi fac treaba serios şi corect în administraţie, educaţie, sănătate sau ordine publică, au nevoie de un Parlament echilibrat care să nu dea curs exceselor populiste”, a scris Florin Manole pe Facebook.

Petre Florin Manole. Inquam Photos / George Călin
Petre Florin Manole. Inquam Photos / George Călin

Florin Manole mai spune că, „în 8 ani de opoziţie, USR a repetat: depolitizare şi stat de drept, iar acum, când contextul face ca USR să se apropie de putere, se schimbă discursul: prin vocea lui Cătălin Drulă dă de pământ cu depolitizarea şi vrea mai mult arbitrar în politicile de personal, mai multă putere de decizie politică împotriva angajaţilor de la stat, mai puţine constrângeri legale”.

„Tradus simplu, dacă eşti funcţionar public, ai un loc de muncă şi o familie, poate un credit pentru o casă şi o viaţă decentă, dar se schimbă primarul, ministrul, directorul instituţiei şi te vrea dat afară, în 2 minute rămâi cu creditul şi cu familia, dar fără loc de muncă şi viaţă decentă. Iar dacă ai contestat decizia şi un judecător spune că ai dreptate şi trebuie să fii repus în drepturi pentru că a fost abuziv şi ilegal, atunci ghinion, Drulă vrea nesocotirea unor decizii judecătoreşti, doar a celor care dau dreptate angajatului. Poziţie tipică de dreapta populistă: luptă de clasă invers, puterea politică vs angajaţi. Adică exact ceea ce Partidul Social Democrat trebuie să combată şi va combate!”, susține Manole.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews