Miercuri, 02 Iulie 2025, ora 12:44
148 citiri
Un nou episod tensionat cu accente de spionaj digital aduce în prim-plan un grup de hackeri cunoscut sub numele de „Robert”, bănuit de legături directe cu armata iraniană.
De această dată, aceștia susțin că au pus mâna pe peste 100 de gigabytes de corespondență electronică aparținând unor apropiați de a lui Donald Trump, printre care șefa sa de cabinet Susie Wiles, consilierul Roger Stone, avocata Lindsey Halligan și Stormy Daniels.
Este pentru a doua oară când această grupare iese la rampă cu un atac cibernetic direcționat spre cercul Trump. În vara anului trecut, aceiași hackeri au reușit să fure și să distribuie documente din campania electorală, ajungând inclusiv la echipa lui Joe Biden și la publicații importante precum New York Times și Politico. Atunci, mulți au interpretat gestul ca pe o tentativă de influențare a alegerilor prezidențiale americane din exterior.
Amenințări, operațiuni militare și acuzații reciproce
Conform agenției Reuters, hackerii iau în calcul vânzarea acestor materiale, dar nu au oferit detalii clare despre conținut sau posibili cumpărători. Anunțul vine într-un moment extrem de tensionat, după ce Statele Unite, sub conducerea lui Trump, au inițiat recent o acțiune militară împotriva Iranului. Totuși, experții în securitate cibernetică avertizează că, dacă informațiile deținute ar fi cu adevărat compromițătoare, ar fi fost folosite deja ca monedă de schimb sau presiune diplomatică.
De partea cealaltă, apropiații lui Trump susțin că întreaga poveste este o invenție, o tentativă de discreditare printr-o campanie de dezinformare. Marci McCarthy, reprezentanta Agenției Americane pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA), a catalogat incidentul drept „propagandă digitală calculată” și a declarat public că responsabilii vor fi trași la răspundere.
Gruparea „Robert”, cunoscută și sub denumirea APT42 sau „CharmingKitten”, nu este străină de astfel de acțiuni. Deși Iranul nu este considerat printre actorii de top în domeniul cyberwarfare, gruparea s-a remarcat prin tactici avansate, inclusiv instalarea de malware pe telefoanele unor oficiali americani pentru monitorizarea activității și interceptarea apelurilor. Printre țintele anterioare s-au numărat un fost adjunct al CIA și ambasadorul SUA în Israel.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Tech Ziare.com