Planul fiscal al premierului Ilie Bolojan: TVA crește la 21%, accizele la alcool și combustibil cresc cu 10%

Planul fiscal al premierului Ilie Bolojan: TVA crește la 21%, accizele la alcool și combustibil cresc cu 10%

Articol actualizat pe 02 July 2025

Introducere: Măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar

Reducerea deficitului bugetar excesiv se va face prin trei pachete de măsuri care vor fi adoptate succesiv în următoarele luni, a anunțat miercuri premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. Primul astfel de pachet va fi adoptat prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament, săptămâna următoare.

Printre măsurile anunțate se numără reașezarea TVA pe două praguri, cota generală la 21% și o cotă redusă de 11%, creșterea impozitelor pe dividente de la 10% la 16%, creșterea accizelor la alcool, tutun, combustibil cu 10%, înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026, pensionarii care iau pensie peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate, taxă pe profiturile băncilor și suprataxării câștigurilor din jocuri de noroc.

Toate măsurile anunțate vor intra în vigoare de la 1 august 2025, cu excepția creșterii impozitelor pe dividende care se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

  • Asumarea răspunderii guvernului, este o procedură prevăzută de Constituție prin intermediul căreia Guvernul poate adopta un proiect de lege mai rapid, fără a fi dezbătut sau votat în Parlament. În termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, opoziția poate depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură este adoptată, Guvernul este demis și proiectul sau programul este considerat respins. Dacă nu, proiectul intră în vigoare.

Principalele declarații ale premierului Ilie Bolojan:

  • Am convocat conferința de presă pentru că suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar pe care îl înregistrează țara.
  • De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate? Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoie să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%.
  • Suntem într-o situație nu foarte diferită, dar în ceasul al 10-11lea și nu trebuie să stăm până ajungem cu spatele la zid.
  • Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte multe aceste măsuri ar fi câteva consecințe precum intrarea în incapacitate de plată. Ar însemna că creditorii noștri nu ne-ar mai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile.
  • Vă rog să vă vedeți ce a însemnat cazul Greciei din 2009, nici acum Grecia nu și-a revenit în totalitate. Nu trebuie să repetăm greșelile altor țări.

Reforma companiilor de stat

  • Cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii.
  • Reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă. Avem ministere cu sporuri de 50-45%. Prin două astfel de operațiuni și-au dublat salariile.
  • Vom actualiza redevențele și vom valorifica mai bine activele statului.
  • Cel de-al doilea pachet vine să îndeplinească jaloane obligatorii pentru a accesa fonduri europene.
  • Românii trebuie să vadă că nu doar administrăm, dar reparăm lucruri pentru a repune România pe drumul cel bun.
  • Pentru a pune în practică acest pachet este evident că în liniile doi-trei avem nevoie de o nouă abordare. Am numit o nouă conducere la ANAF ca să stabilim criterii de perfomanță și să luptăm pentru cheltuirea corectă a banilor publici și pentru combaterea fraudării acestora.

„Președintele mi-a solicitat să facem tot ce este posibil să nu creștem TVA”

Întrebare RTV: Nicușor Dan a promis să nu crească TVA. Acum ne anunțați că se întâmplă. L-ați informat? Unde este echitarea, respectul și justiția socială de care vorbeați? Nu vedem tăierea banilor de la partide.

  • Prin rectificarea bugetară veți vedea și această măsură pe care o voi susține. Toată lumea trebuie să fie parte a acestui efort. Aceste aspecte vor fi rezolvate prin rectificarea bugetară.
  • La instalarea acestui guvern, domnul președinte mi-a solicitat să facem tot ce este posibil să nu creștem TVA. Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții pe pachetul fiscal, am ajuns la această soluție pe care guvernul și-o asumă pentru a evita riscul de retrogradare permanentă.

„Suntem presați să luăm măsuri urgente structurale”

  • Suntem presați să luăm măsuri urgente structurale, deci creșteri de venituri care să rămână constante. Dat fiind această urgență de a recâștiga încrederea piețelor și a evita intrarea în incapacitate de plată, avem acest pachet.
  • Pachetul 2 va fi adoptat tot în această perioadă prin asumarea răspunderii.

Marți seară, vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat că pachetul de măsuri fiscale urmează să fie anunțat cel mai probabil astăzi sau mâine.

„O să fie iarăși o ordonanță trenuleț, cred că mâine va fi decizia finală și veți vedea atunci când vom ieși. Din păcate, cu foarte puțin timp de consultare pentru că suntem cu spatele la zid. Pe 7 iulie, noi trebuie să avem un pachet trecut prin legiferare. Dacă nu-l avem, vine vara, ajunge în septembrie, perioadă în care nu scăpăm de cel mai crunt scenariu imaginat, anume scăderea ratingului de țară la junk”, a spus vicepremierul Dragoș Atanasiu.

Astăzi, au ieșit la iveală măsurile discutate între Guvern și Comisia Europeană. Printre altele, sunt creșteri de taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei, în acest an.

Totodată, mai sunt discutate: creșterea cotei generale a TVA de la 19 la 21%, de la 1 august și creșterea cotei reduse de TVA de la 9 la 11 procente pentru alimente, medicamente, apă și pesticide.

Se adaugă, printre altele, şi creşterea accizelor la carburanți, alcool, tutun, zahăr. Despre acest aspect, Ilie Bolojan a vorbit deja, de săptămâna trecută

Un oficial din ministerul Finanțelor a spus, pentru HotNews, că este vorba despre „un document în lucru” și că măsurile finale urmează să fie anunțate public.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews