„Trăiesc un paradox: ca economist admit că trebuia făcută o corecție, dar ca cetățean al acestei țări găsesc că aceste măsuri sunt grosolane, absurde și lipsite de logică”, spune într-un dialog cu HotNews.ro profesorul de economie Mircea Coșea, despre noile măsuri fiscale.
- Profesorul de economie a reacționat după ce măsurile au ieșit la iveală drept măsuri dicutate de Guvern cu Comisia Europeană. Ulterior, aceste măsuri au fost anunțate oficial de premierul Bolojan.
Mircea Coșea spune că e dezamăgit de setul de măsuri care „trebuiau luate cu mult mai multă atenție la cetățean și să țină cont de o justiție fiscală”.
Profesorul Coșea a recomandat o mai corectă redistribuire a taxării între muncă și capital, un nivel de taxare mai redus al micilor afaceri concomitent cu o taxare mai mare a marilor companii.
El spune că unul din motivele pentru care s-a ajuns aici este politizarea excesivă a companiilor de stat, la care, spune Mircea Coșea, e absolut necesar să se renunțe.
„Asta e partea proastă”
„Măsurile gândite sunt absolut grosolane și vor duce la scăderea nivelului de viață. Nu se va muri de foame în România, dar oamenii vor avea de luptat cu facturi tot mai mari și cu inflația. De mâncat vor mânca, de cumpărat medicamente își vor cumpăra, dar nu vor mai merge la muzee, concerte șamd. O parte din consum va fi eliminată”, explică el.
Coșea mai spune că reducerea deficitului bugetar s-a negociat prost cu Comisia Europeană. „Autoritățile trebuiau să negocieze un deficit legat de gradul de dezvoltare al României, nu o reducere nominală. Domle, reducem deficitul cu un punct procentual pe an dar ne angajăm să folosim banii pentru investiții ca să ne putem dezvolta”, explică profesorul de economie.
Un alt efect indirect al austerității, mai adaugă Mircea Coșea, va fi alimentarea unui val de simpatie în favoarea lui Călin Georgescu. „Asta e partea proastă. În loc ca măsurile să fi fost discutate cu întreaga societate pentru a fi înțelese și asumate, ele vor diviza și mai mult societatea, iar polarizarea va crește”, mai explică el.
„În viitorul apropiat va fi nevoie și de reorganizarea administrativ-teritorială a României. Nu se poate să stai cu peste 3.000 de primării”, spune Coșea.
Măsurile fiscale anunțate
Astăzi, au ieșit la iveală măsurile discutate între Guvern și Comisia Europeană. Printre altele, sunt creșteri de taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei, în acest an. Totodată, mai sunt discutate: creșterea cotei generale a TVA de la 19 la 21% și creșterea cotei reduse de TVA de la 9 la 11 procente pentru alimente, medicamente, apă și pesticide.
Se adaugă, printre altele, şi creşterea accizelor la carburanţi, alcool, tutun, zahăr. Despre acest aspect, Ilie Bolojan a vorbit deja, de săptămâna trecută.
Întrebat de document, un oficial din ministerul Finanțelor a spus, pentru HotNews, că este vorba despre „un document în lucru” și că măsurile finale urmează să fie anunțate public. Seara, premierul Ilie Bolojan a făcut anunțul oficial.
Foto principală: Dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie