Premierul Ilie Bolojan a declarat, într-un interviu la Antena3CNN, că va trimite dosare la Parchet în cazul imobilului deținut de către RA-APPS, care a fost închiriat unui privat care ulterior a închiriat unei bănci pe un preț dublu: „Dacă constată că prețurile de piață sunt corecte, s-au îngropat de hârtii, însă împotriva nesimțirii nu există hârtii”.
„Avem o clădire a statului în centrul Capitalei, care este administrată de această regie de protocol. In anii trecuti, această clădire a fost închiriată unei firme private, care la rândul ei a subînchiriat-o unei bănci de stat. Problema e că firma privată plătește RA-APPS o chirie lunară de aproximativ 60.000 de euro, iar EximBank plătește firmei private o chirie lunară de 180.000 de euro. 120.000 de euro pe care îi încasează firma privată, emițând facturi către banca de stat. Asta înseamnă pe an aproape milion și jumătate de euro, o gaură care se întâmplă între o firmă a statului și o bancă de stat”, a explicat Bolojan.
Premierul a precizat că „managerii performanți”, atât de la RA-APPS, cât și de la EximBank, se bazează pe evaluările fiecăruia asupra prețurilor de piață pe care le plătesc.
„Pe ce se bazează acești „manageri performanți”? Și managerul RA-APPS are evaluări ca prețul de 60.000 de euro lunar, cu care a închiriat la privat, este preț de piață. Și banca de stat are alte evaluări, tot de piață și cinstite, din care rezultă că prețul este de piață, dar pentru aceeași clădire”, a completat prim-ministrul.
Ilie Bolojan compară această situație, pentru înțelesul românilor, astfel:
„Avem o categorie de cetățeni care au și certificat de handicap pentru că au probleme de vedere, dar și permis pentru că văd foarte bine. De la un medic, un certificat, de la altul, alt certificat. Aici, sper să demonstreze la Parchet și poate parchetul constata ca și evaluările sunt prețuri de piață, în aceeași clădire, in acelasi loc, sunt corecte. Dacă asta constantă, n-au decât, dar s-au îngropat de hârtii, însă împotriva nesimțirii nu există hârtii”.
RA-APPS răspunde că acest contract a fost prelungit chiar de Guvern
Clădirea din Bucureşti unde funcţionează EximBank se află în administrarea RAAPPS în baza unui contract de locaţiune încheiat în anul 1996, care a fost succesiv prelungit timp de 30 de ani de Secretariatul General Guvernului, transmite Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) într-un comunicat de presă.
Cazul a fost făcut public vinerea trecută, într-o conferință de presă, de către premierul Ilie Bolojan care a precizat că un imobil deținut de către RAAPPS a fost închiriat unui privat care ulterior a închiriat unei bănci pe un preț dublu. Premierul a spus că nu a discutat cu directorul RA-APPS, dar a vorbit cu cel al băncii, pe care l-a întrebat dacă și-a pus problema acestui lucru și de ce nu a cerut regiei să-i plătească direct chirie pentru sediu, în loc să o facă printr-un intermediar la un preț mai mare, afirmând că „nesimţirea e mare în multe locuri”.
Instituția care administrează clădirile de patrimoniu a transmis joi că respectivul contract a fost derulat în condiţii de eficienţă economică, tarifele practicate fiind stabilite pe baza rapoartelor întocmite de evaluatori autorizaţi şi nu a existat nicio altă solicitare de închiriere. În plus, „contractul nu face obiectul niciunui litigiu sau suspiciuni de corupţie ce poată fi pusă în sarcina regiei sau a organelor sale de conducere”.
„Este important de menţionat că, până la această dată, nu a existat nicio solicitare din partea altor entităţi interesate de închirierea acestui imobil, iar procedurile administrative au fost derulate în deplină legalitate, potrivit controalelor efectuate de organele abilitate de-a lungul perioadei de derulare a contractului”, se menționează în comunicatul de presă.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews