„Jumătate”: Șeful Ford face o previziune sumbră despre viitorul locurilor de muncă cu guler alb

Jim Farley, directorul general al Ford, spune că munca la birou va suferi o transformare radicală din cauza progreselor înregistrate de tehnologia inteligenței artificiale (A.I.) și că un număr mare de angajați se vor trezi fără locuri de muncă, relatează Business Insider.

Vorbind recent la conferința Aspen Ideas Festival despre ceea ce el a numit „economia esențială”, Farley a reflectat asupra istoriei propriei familii. Bunicul său, a povestit el, a fost orfan și și-a construit o carieră la Ford încă de pe vremea când era angajat cu ora.

„Uitați-vă în jurul acestei săli”, a spus el în discursul său de deschidere. „La un moment dat, aproape toate familiile voastre au provenit din astfel de locuri de muncă”.

Farley a avertizat însă că sistemul educațional american pune accentul pe studiile universitare de patru ani, în detrimentul meseriilor, în timp ce angajările în sectorul tehnologic scad rapid.

„Inteligența artificială va înlocui, la modul propriu-zis, jumătate dintre toți muncitorii cu guler alb din SUA”, a declarat Farley. Tocmai de aceea, a adăugat el, tot mai mulți oameni se orientează către meseriile calificate.

Locurile de muncă cu guler alb („white-collar jobs”) sunt considerate de regulă cele de birou sau intelectuale, care implică activități administrative, de management, financiare, juridice, tehnice, creative sau consultanță. În general, ele presupun muncă mentală și nu implică efort fizic semnificativ.

Șeful Ford nu este singurul care afirmă că inteligența artificială va înlocui mulți angajați din birouri

Directorul general al Anthropic, Dario Amodei, a avertizat în luna mai că A.I. ar putea elimina jumătate dintre locurile de muncă de birou de nivel „entry level” în următorii cinci ani.

Companiile și guvernele, a spus Amodei, ar trebui să înceteze să mai „îndulcească” riscurile legate de înlocuirea pe scară largă a locurilor de muncă în domenii precum tehnologia, finanțele, dreptul și consultanța.

Directorul general al Amazon, Andy Jassy, le-a transmis angajaților în iunie să se aștepte la reduceri de personal în zona administrativă din cauza A.I. generative. Jassy nu a oferit multe detalii, dar a declarat ulterior într-un interviu că această tehnologie nouă va crea locuri de muncă în domeniul roboticii și al inteligenței artificiale.

Alți lideri au o perspectivă diferită. Directorul general al Cognizant, Ravi Kumar, a declarat pentru Business Insider că el crede că A.I. va genera mai multe locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare, mai ales în ceea ce privește activitățile umane.

Jensen Huang, directorul general al Nvidia, a respins de asemenea avertismentul lui Amodei și a spus că A.I. va transforma locurile de muncă ale tuturor, dar ar putea, de asemenea, să creeze oportunități în zona creativă.

Angajările făcute de marile companii tech au scăzut puternic

Datele oficiale arată că anunțurile privind de locurile de muncă la birou au scăzut în SUA cu 12,7% în primul trimestru al anului, comparativ cu o scădere de 11,6% în cazul locurilor de muncă cu guler albastru (în producție sau meserii).

Industria tech, în special, a încetinit ritmul angajărilor.

Angajările de noi absolvenți de către marile companii de tehnologie au scăzut cu aproximativ 50% față de perioada de dinaintea pandemiei, potrivit firmei de capital de risc SignalFire. Un raport redactat de aceasta afirmă că o parte din această tendință are legătură cu A.I.

Membrii Generației Z din SUA se orientează din ce în ce mai mult către locuri de muncă cu guler albastru, pe care unii specialiști în A.I. le consideră, cel puțin deocamdată, cel mai sigur loc pe piața muncii.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews