Am încredere că avem ingredientele să reuşim într-o perioadă relativ scurtă, până la sfârşitul anului viitor, să întoarcem această situaţie dificilă economic şi să regenerăm economia, a declarat vineri seara ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la Antena 1.
„Eu cred că avem resursele, avem ingredientele să reuşim într-o perioadă relativ scurtă, până la sfârşitul anului viitor, să întoarcem această situaţie dificilă economic şi să regenerăm economia, să o facem mai puternică, pentru că am mare mare încredere în economia României şi în capacitatea românilor de a se mobiliza”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.
„Trebuie să creștem ratingul”
El a susţinut, de asemenea, că are încredere că la Consiliul Miniştrilor de Finanţe din UE de săptămâna viitoare (8 iulie, n.r.) România va primi un semnal pozitiv că nu mai sunt suspendate fondurile şi că se poate începe renegocierea PNRR.
„De acum încolo nu doar să ne luptăm să ne menţinem ratingul, să conştientizăm că trebuie să ne luptăm permanent să creştem ratingul, pentru că o dată crescut ratingul ţării, scad dobânzile mediului privat şi atunci privaţii, tot mediul de business din România se poate dezvolta mai uşor, dar nu îi ajutăm noi statul pentru că nu luptăm suficient să creştem ratingul”, a mai precizat acesta.
Potrivit sursei citate, pachetul de măsuri fiscale propus recent acoperă necesarul pentru acest moment, multe măsuri au efecte în bugetul anului următor iar efortul trebuie continuat. Nazare susţine că economia românească trece prin unul dintre cele mai critice momente şi odată ce ţara va depăşi acest moment trebuie recuperat deficitul de încredere acumulat.
Reproșuri pentru ANAF
Cu privire la evaziunea fiscală şi deficitul de colectare, şeful de la Finanţe a reafirmat că la ANAF este nevoie de o altă atitudine şi, mai ales, de o asistenţă reală acordată contribuabililor, pentru că nu este normal ca instituţia să nu ghideze pe nimeni atunci când i se cere ajutorul. Nazare spune că Fiscul trebuie să acţioneze, pe baza unei analize de risc, acolo unde cu adevărat se pot recupera sume mari de bani.
„Arieratele recuperabile ale Fiscului erau undeva la 38,5 miliarde la momentul preluării mandatelor. Acestea au crescut numai de la începutul anului cu în jur de un miliard. Trebuie să vedem cum reducem acest stoc de arierate care este imens şi, bineînţeles, ANAF trebuie să înceapă să-şi facă treaba. Conducerea a fost schimbată acum două zile. Am încredere că îşi va face treaba şi va începe să lucreze într-un cu totul alt ritm şi să se ocupe de lucrurile importante. Preţurile de transfer, o regândire a modului în care funcţionează şi o regândire a modului în care se controalele, la fel şi Antifrauda.
Deci avem nevoie de o cu totul altă atitudine a ANAF şi, în plus de asta, o asistenţă reală. Nu se poate ANAF să nu răspundă la absolut nimic, la absolut nicio cerere, să nu ghideze pe nimeni când are nevoie de ajutor. Nu se poate. Digitalizarea e foarte întârziată, dar sperăm că până la jumătatea anului viitor se vor vedea rezultate şi o vom finaliza până la sfârşitul anului 2026”, a mai precizat Alexandru Nazare.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a reamintit că în această vară urmează un nou pachet de măsuri însă a atenţionat că o reorganizare făcută aşa cum trebuie durează două-trei luni, având în vedere că este necesară o eficientizare a autorităţilor şi agenţiilor.
„Orice reorganizare care e făcută ca la carte durează două-trei luni fiecare. Plus că trebuie să şi gândim foarte bine cum le facem, nu în sensul de tăiere efectivă, în sensul de eficientizare a respectivelor autorităţi, instituţii, agenţii. De unele nu mai avem nevoie. De unele avem nevoie dar într-o cu totul altă formă, altele pot fi comasate”, a precizat ministrul Finanţelor.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie