Actionari ai FP solicita reevaluarea ofertelor primite pentru pozitia de administrator al fondului

EkoNews

Acţionari ai Fondului Proprietatea solicită tuturor părţilor implicate o analiză suplimentară şi o evaluare mai atentă a ofertelor primite în procesul de selecţie a noului administrator al Fondului, potrivit unei petiţii disponibile online.

În scrisoare se menţionează: ”După cum bine ştiţi, viitoarea Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor, ce va fi convocată probabil pentru începutul lunii septembrie 2025, presupune luarea unei decizii importante – numirea unui nou Administrator de Fond de Investiţii Alternative pentru FP. Conform raportului curent din data de 2 mai 2025, Comitetul Reprezentanţilor a recomandat consorţiul ROCA FP ca fiind candidatul preferat pentru această funcţie.

Nu cunoaştem circumstanţele, analiza şi motivele pentru care CR a ajuns la această concluzie cu impact major, însă ne exprimăm îngrijorarea că, în lipsa unei examinări atente şi riguroase a tuturor ofertelor primite, precum şi în lipsa unei argumentaţii detaliate şi coerente prezentate acţionarilor FP, o astfel de concluzie al CR ar putea duce la o decizie greşită, cu potenţialul de a periclita valoarea investiţiei acţionarilor şi moştenirea remarcabilă a Fondului.

Din acest motiv şi din cele expuse mai jos, vom solicita tuturor părţilor implicate o analiză suplimentară şi o evaluare mai atentă a ofertelor primite (…).

FP a fost, în mod tradiţional, mai mult decât un simplu fond de investiţii; este un simbol al rezilienţei şi al restituirii pentru poporul român. Înfiinţat pentru a compensa persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate în perioada regimului comunist, FP a devenit, timp de peste un deceniu, sub administrarea profesionistă a Franklin Templeton, un model de bună guvernanţă şi de creare de valoare pe piaţa de capital din România. În opinia noastră, a reprezentat un exemplu pentru economiile post-comuniste privind modul în care activele naţionale pot fi administrate responsabil şi valoarea acestora returnată cetăţenilor. Aceasta este o moştenire pe care trebuie cu toţii să o protejăm.

Această scrisoare are scopul de a vă prezenta dumneavoastră, acţionarilor, informaţii disponibile public, dar care este posibil să nu fi ajuns până acum la cunoştinţa dumneavoastră, în efortul de a asigura luarea unei decizii informate privind viitorul Fondului şi de a preveni ca moştenirea acestuia să fie compromisă printr-o numire ce ar putea fi considerată nepotrivită.

Verificările noastre prealabile au relevat riscuri semnificative potenţiale asociate cu Consorţiul ROCA FP – riscuri despre care în opinia noastră Comitetul Reprezentanţilor fie nu a avut cunoştinţă, fie le-a trecut cu vederea, fie nu le-a tratat în mod corespunzător până în prezent.

Documentele publice indică un istoric de performanţă sub aşteptări al ROCA

În urma evaluării companiilor listate public care sunt asociate cu ROCA Investments şi Impetum Group – entităţile componente ale ROCA FP – considerăm că rezultatele evidenţiază o situaţie îngrijorătoare. Deşi pot exista şi alţi factori particulari care au contribuit la această evoluţie, preţul acţiunilor pentru entităţi precum ROCA Industry (ROC1), Bittnet Systems (BNET) şi Softbinator Technologies (CODE) a fost, în ultimii trei ani, sub nivelul reperelor relevante ale pieţei, inclusiv indicele BET Total Return (BET-TR).

– ROCA Industry: a înregistrat o scădere a preţului acţiunilor de aproximativ 20% în ultimul an şi de peste 38% de la momentul listării pe piaţă, în contrast cu performanţa pozitivă a indicelui BET-TR;

– Bittnet Systems: a suferit o scădere a preţului acţiunilor de aproximativ 25% în ultimul an şi de aproximativ 45% în ultimii trei ani, de la momentul investiţiei Impetum în companie, în timp ce BET-TR a crescut cu aproximativ 55%;

– Softbinator Technologies: a înregistrat o scădere de aproximativ 33% în ultimul an şi de aproximativ 72% de la momentul listării pe piaţă.

Acest tipar de performanţă aparent sub aşteptări poate face parte dintr-o problemă mai amplă în cadrul sferei de influenţă Impetum/ROCA. Situaţia ridică întrebări legitime cu privire la capacitatea acestora de a genera valoare concretă pentru acţionarii Fondului Proprietatea. În această lumină, din perspectiva noastră, pare să existe un dezacord între acest istoric de performanţă şi obiectivul principal al FP – acela de a maximiza randamentele pentru acţionarii Fondului.

Îngrijorări privind guvernanţa corporativă şi aspecte de reglementare

Dincolo de performanţele financiare sub aşteptări, ecosistemul Impetum/ROCA pare să se fi confruntat cu îngrijorări legate de guvernanţa corporativă şi intervenţii din partea autorităţilor de reglementare. Mai jos am inclus câteva exemple bazate pe informaţii publice, împreună cu sursa acestor informaţii.

1. Prebet – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România a impus sancţiuni unor entităţi în legătură cu Prebet Aiud – entităţi care par a fi fost asociate public cu ROCA Investments. Aceste sancţiuni ar fi vizat aspecte precum nerespectarea obligaţiei de notificare a depăşirii pragurilor de raportare şi neiniţierea ofertelor publice obligatorii de preluare.

2. Sinteza – În cazul companiei Sinteza, Preşedintele Consiliului de Administraţie, la momentul evenimentelor descrise, era un angajat al ROCA. În luna noiembrie 2024, Sinteza a anunţat semnarea unei scrisori de intenţie cu Lockheed Martin pentru o investiţie de 50 de milioane de euro (25 de milioane de euro cofinanţare prin PNRR). Înaintea anunţului, preţul acţiunilor era de 0,22 lei. După acest anunţ, preţul acţiunilor Sinteza a atins 13,4 lei/acţiune. În februarie 2025, ROCA a lansat o ofertă publică accelerată pentru întreaga sa participaţie de 18%, la un preţ de 2,5 lei/acţiune, ceea ce, din perspectiva noastră, indică intenţia clară de a ieşi complet din acţionariatul Sinteza. În luna mai, Sinteza a anunţat oficial că proiectul cu Lockheed Martin a fost abandonat – acesta nu este fezabil – iar preţul acţiunilor a scăzut sub 0,6 lei/acţiune.

3. RDF – Un alt exemplu de presupusă administrare defectuoasă a fost adus în atenţia publicului de către fostul CEO al companiei RDF SRL, care a afirmat pe reţelele de socializare (LinkedIn) că ROCA ar fi exercitat presiuni asupra companiei pentru a achiziţiona o societate supraevaluată, deţinută de un partener ROCA. Aceste afirmaţii subliniază îngrijorări legate de tranzacţii netransparente şi posibile conflicte de interese.

Astfel de relatări privind deficienţe de guvernanţă şi intervenţii din partea autorităţilor ne îngrijorează profund. Având în vedere mandatul public unic al FP şi existenţa a zeci de mii de acţionari individuali, este esenţial să fie menţinute cele mai înalte standarde de transparenţă, responsabilitate şi răspundere fiduciară (…).

Lipsuri aparente în experienţă, capacitate operaţională şi profil reglementar

Consorţiul ROCA FP pare, de asemenea, să nu deţină experienţa necesară şi nici profilul reglementar adecvat pentru a administra un fond de anvergura FP (cu o valoare a activului net de 2,15 miliarde lei/0,47 miliarde dolari).

– Impetum Management SRL, partenerul român, este înregistrată ca societate de consultanţă în afaceri şi management. Esenţial este faptul că aceasta nu deţine nicio înregistrare sau autorizaţie din partea ASF în calitate de Administrator de Fond de Investiţii Alternative şi reprezintă o entitate relativ mică, cu un număr limitat de angajaţi şi active financiare reduse. Pe baza informaţiilor disponibile public, nu am putut confirma că vreun angajat al Impetum Management deţine certificarea CFA, ceea ce poate indica o posibilă lipsă de acreditări profesionale în domeniul investiţiilor în cadrul echipei.

– IRE AIFM Hub S.à.r.l., entitatea cu sediul în Luxemburg, raportează administrarea unor active în valoare de două miliarde euro. Cu toate acestea, analiza noastră indică faptul că o parte semnificativă a acestora ar putea reprezenta «active în administrare», («Assets under Administration») şi nu active gestionate în mod discreţionar («Assets under Management»), ceea ce implică o experienţă mai redusă în luarea deciziilor directe de investiţii.

Mai mult, experienţa IRE pare a fi concentrată în principal pe investiţii private equity în micro-companii, start-up-uri şi sectorul imobiliar – un domeniu de activitate considerabil diferit faţă de gestionarea portofoliului FP, compus din companii româneşti mari, strategice, listate şi nelistate.

Din perspectiva noastră, structura propusă de tip «host AIFM», care se bazează pe o entitate locală nereglementată pentru furnizarea serviciilor de consultanţă, ridică îngrijorări semnificative de natură reglementară şi operaţională, expunând potenţial FP la responsabilităţi neclare şi conflicte de interese.

Posibilă nealiniere strategică – o îndepărtare de la traseul confirmat al FP

Strategia propusă de ROCA FP pentru Fond presupune o schimbare semnificativă faţă de modelul consacrat al FP, prin orientarea către investiţii în companii listate dintr-o regiune extinsă a Europei Centrale şi de Est (CEE) şi prin utilizarea unor strategii complexe de «tip fonduri de fonduri».

Succesul FP s-a bazat până acum pe administrarea activă a portofoliului existent de active româneşti şi pe returnarea constantă a valorii către acţionari prin programe de răscumpărare şi dividende. Această strategie, implementată de actualul administrator, a părut aliniată cu aşteptările bazei de acţionari majoritar de retail a FP, care urmăresc randamente tangibile din active româneşti bine cunoscute.

Prin contrast, extinderea duratei de viaţă a Fondului şi introducerea unei noi strategii regionale – nevalidate până acum – ar putea genera incertitudini suplimentare într-un moment în care nici acţionarii, nici piaţa, nu par pregătiţi să îşi asume riscuri suplimentare.

Având în vedere istoricul de performanţă public al entităţilor afiliate, considerăm că există motive întemeiate pentru a pune sub semnul întrebării capacitatea ROCA FP de a implementa cu succes o astfel de viziune complexă şi netestată, precum şi dacă aceasta ar servi în mod real intereselor actualilor acţionari ai FP (…)

Încurajăm toţi acţionarii să analizeze cu atenţie aspectele importante prezentate şi să ia în considerare toate elementele expuse mai sus. Dorim să reamintim că FP are o istorie respectabilă, o moştenire de administrare responsabilă şi o misiune naţională unică. Este esenţial ca această moştenire să fie protejată printr-o administrare competentă şi transparentă”.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews