### Reducerea subvențiilor pentru partide politice amânată până în 2026: Ce prevede amendamentul propus de PSD

Articol actualizat pe 07 July 2025

Partidele din Coaliția de guvernare au promis reducerea subvenției partidelor politice în 2025, dar pachetul asumat în fața Parlamentului nu include o astfel de măsură. Singurul amendament adoptat și prezent în document se referă la reducerea subvenției începând de anul viitor.

Premierul Ilie Bolojan a declarat că o posibilă reducere a subvenției pentru acest an se va face la rectificarea bugetară. Decizia nu a fost însă inclusă în pachetul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

#### Un singur amendament propus de PSD

Surse din Coaliție susțin că a fost prezentat un singur amendament privind reducerea subvenției pentru partide, iar acela a aparținut PSD. Mai mulți miniștri USR și PNL întrebați de ce nu s-a redus subvenția prin acest pachet de măsuri au răspuns că „nu știu” sau că „nu au fost atenți la subiect”.

Premierul Bolojan nu a răspuns de ce nu s-a redus subvenția pentru partidele politice parlamentare prin pachetul angajat în fața Parlamentului.

#### Amendamentul propus de PSD pentru 2026

„În anul 2026, subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 40% față de nivelul acordat în 2024”, prevede singurul amendament pe acest subiect. El a fost depus de PSD, în timp ce USR, PNL sau UDMR nu au avut vreo propunere. Amendamentul se regăsește în documentul final înaintat Parlamentului.

#### 2024, anul record în finanțarea partidelor politice

O analiză a datelor Autorității Electorale Permanente arată că anul 2024 a reprezentat recordul bugetar privind banii dați partidelor politice: peste 380 de milioane de lei. Comparativ cu anul 2016, se observă o creștere de peste 26 de ori.

Prima creștere semnificativă a subvenției a fost în 2018, când un amendament al social-democraților Marian Neacșu și Mircea Drăghici a făcut ca subvenția să crească la 170 de milioane de lei, de la 30 de milioane de lei în 2017.

#### O revenire la nivelul din 2023 în 2026

O reducere cu 40% față de anul 2024 ar duce subvenția pentru partide în 2026 la aproape 230 de milioane de lei, revenind la nivelul din 2023. Partidele din Opoziție au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură după angajarea răspunderii Guvernului.

Site-ul de investigații Snoop a arătat că în 2024 partidele au încasat peste un miliard de lei sub formă de subvenție și rambursare de la bugetul de stat.

#### FAQ

  1. Care este motivul pentru care subvenția pentru partidele politice nu a fost redusă în 2025?
  2. R: Lipsa unei propuneri concrete în pachetul de măsuri asumat de Guvern a dus la amânarea reducerii subvenției până în 2026.

  3. De ce a fost propus un amendament doar pentru anul 2026?
  4. R: PSD a depus un amendament pentru a reduce subvenția în 2026 cu 40%, în lipsa altor propuneri din partea altor partide din Coaliție.

  5. Care a fost evoluția subvențiilor pentru partidele politice în ultimii ani?
  6. R: Subvențiile au crescut semnificativ începând cu anul 2018, atingând un nivel record în 2024.

  7. Ce măsuri au anunțat partidele din Opoziție în legătură cu subvenția pentru partide?
  8. R: Partidele din Opoziție au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură după angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar.

  9. Care este perspectiva pentru subvențiile partidelor politice în anii următori?
  10. R: Subvenția pentru partidele politice ar urma să fie redusă cu 40% în 2026, ducându-se la nivelul din 2023.

### Împărtășește-ți opinia!

Ce părere ai despre amânarea reducerii subvențiilor pentru partide politice până în 2026? Lasă un comentariu mai jos și spune-ne ce crezi despre evoluția finanțării partidelor politice în România.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews