INTERVIU Impactul măsurilor de austeritate din sănătate, explicat de șeful Casei Naționale de Sănătate: „Eram pe marginea prăpastiei, cu 6 milioane de plătitori la asigurările de sănătate și 10 milioane de neplătitori”. Ce spune că se va întâmpla

Preedinte CNAS, Horațiu Moldovan, consideră că măsurile cuprinse în proiectul legii austerității, pentru care Guvernul își asumă astăzi răspunderea în Parlament, reprezintă „un lucru absolut corect față de persoanele care plătesc”. El susține că raportul plătitori/neplătitori se va inversa.

„Neplătitorii rămân cei care am considerat că este normal să nu plătească: copii, studenți, persoane cu handicap”, arată președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Câți bani câștigă bugetul asigurărilor de sănătate în urma reducerii drastice a exceptaților

Impactul acestor măsuri, spune Horațiu Moldovan într-un dialog cu HotNews, va fi de 7 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor de Sănătate (FNUASS) are un deficit de 11 miliarde de lei în 2025.

„Deficitul rezultă din faptul că tot mai mulți pacienți beneficiază de medicamente scumpe și de servicii și investigații scumpe. De aceea este necesar să crească veniturile. Dacă este să aprobăm medicamentele inovative care așteaptă în acest moment aprobarea, ne mai trebuie încă 20 de miliarde, pe lângă cele 11.”

În plus, amintește președintele CNAS, România are, în acest moment, cele mai mici cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor din Uniunea Europeană – cam jumătate din media UE. 

Horațiu Moldovan consideră că măsurile cuprinse în proiectul legii austerității, pentru care Guvernul își va asuma astăzi răspunderea în Parlament, reprezintă „un lucru absolut corect față de persoanele care plătesc. De exemplu, în cazul pacienților cu boli grave – cardiovasculare, neurologice – statul vine și spune că pentru boala respectivă, în cadrul programelor naționale de sănătate, este asigurat tot ceea ce are nevoie pacientul, indiferent dacă el contribuie sau nu. Investim zeci, sute de mii de euro în aceste tratamente. Până acum, acel pacient devenea asigurat în tot sistemul de sănătate, odată cu intrarea într-un Program național de sănătate. Acum, va mai fi asigurat în cadrul acelui program, nu în sistemul de sănătate în ansamblu.”

Categoriile care nu mai sunt scutite de plata asigurării de sănătate de la 1 august

Începând cu data de 1 august, șapte categorii exceptate în prezent de la plata asigurării de sănătate vor trebui să achite contribuția, dacă doresc să mai beneficieze de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate: 

  • persoane persecutate în perioada comunistă;
  • beneficiarii indemnizaţiei de şomaj;
  • persoane aflate în concediu creştere copil;
  • persoane cu venitul minim de incluziune;
  • personalul monahal;
  • bolnavi tratați în programele de sănătate, alţii decât cei cu afecțiuni oncologice;
  • pensionarii a căror pensie depășește pragul de 3.000 de lei vor plăti contribuție de 10% doar pentru ceea ce depășește 3.000 de lei.
Horațiu Moldovan, președintele CNAS / Foto: Agerpres

„Parlamentul urmează să stabilească dacă aceste persoane vor merge să achite contribuția sau ea le va fi reținută, lunar, la sursă. Despre reținerea la sursă, Horațiu Moldovan spune că „ar fi o soluție mai ușoară decât să meargă cu toții la ANAF.”

UPDATE: Ulterior dialogului HotNews cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Parlamentul a decis că acestor categorii de persoane le va fi reținută lunar, la sursă, contribuția la asigurarea de sănătate – 10% din venit.

Co-asigurații devin neasigurați de la 1 septembrie, dacă nu plătesc contribuție

Singura categorie pentru care măsura intră în vigoare o lună mai târziu, de la 1 septembrie, o reprezintă co-asigurații – soțul, soția, părinții fără venituri aflați în întreținerea unei persoane asigurate.

De la această dată, ei nu vor mai fi asigurați în sistemul de sănătate, fără plata contribuției.

În cazul co-asiguraților, persoana care îi co-asigură trebuie să meargă la ANAF și să facă o declarație prin care își asumă plata pentru persoana pe care vrea să o co-asigure: „Persoana care co-asigură are opțiunea de a plăti integral suma de 2.430 de lei la depunerea declarației sau de a plăti în două tranșe: jumătate la depunerea declarației la ANAF și cealaltă jumătate peste 6 luni”, explică președintele CNAS.

„Ei plătesc contribuție pentru echivalentul salariului minim pe 6 luni, dar vor beneficia de 12 luni”, spune Horațiu Moldovan.

Ce le răspunde președintele CNAS medicilor care se tem că nu va fi timp ca aceste modificări să fie făcute în sistemul informatic

După ce unii medici de familie și-au exprimat, în ultimele zile, temerile că timpul este prea scurt pentru ca aceste categorii care erau scutite de la plata CASS să fie șterse din sistemul informatic în cazul în care nu plătesc contribuția și nu mai sunt asigurate, președintele CNAS dă asigurări că „toate măsurile care vor fi aprobate de Guvern și de Parlament vor fi implementate în SIUI”. 

„SIUI (sismul electronic al asigurărilor de sănătate – n. red.) este un instrument viu, care se actualiează ori de câte ori este nevoie, minim lunar, în funcție de modificările legislative. Absolut orice modificare legislativă se implementează. Dacă o anumită modificare legislativă presupune o muncă mai laborioasă pentru traducere în limbaj SIUI, iar implementarea unei anumite măsuri nu este posibilă, atunci există reglementări tranzitorii prin acte normative, respectiv Ordin al președintelui CNAS, care se transmite tuturor, astfel încât pacienții să nu fie afectați”, afirmă Horațiu Moldovan.

Citește și:

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews