Marti, 08 Iulie 2025, ora 11:18
929 citiri
În cazul în care temperaturile depășesc 37 de grade Celsius pentru cel puțin două zile consecutiv, angajatorii români au obligații suplimentare pentru a asigura confortul și sănătatea angajaților. Drepturile acestora pe caniculă și frig extrem sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000. Marți, 8 iulie, meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și cod roșu de caniculă în mai multe județe din sudul țării, pentru a doua zi la rând.
Atunci când temperaturile din termometre ajung la 37 C sau echivalent (temperatură ușor mai mică în condiții de umiditate ridicată), angajatorul nu mai poate obliga angajații să desfășoare munca în același mod ca în restul anului.
Angajatorii din România sunt obligați prin lege să ia un set de măsuri minimale în condiții de caniculă, potrivit textului OUG, disponibil pe just.ro.
Obligațiile angajatorului pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
- a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
- b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;
- c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
- d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Obligațiile angajatorului pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
- a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
- b) asigurarea echipamentului individual de protecție;
- c) asigurarea de dușuri.
Angajatorii care nu pot asigura condițiile prevăzute de lege vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri:
- a) reducerea duratei zilei de lucru;
- b) eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 și după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
- c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Măsurile suplimentare de protecția muncii intră în vigoare atunci când temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv.
În cazul gerului pe timp de iarnă, sub -20 de grade Celsius, obligațiile angajatorului pentru angajații care lucrează în aer liber sunt:
- a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;v
- b) acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
- c) asigurarea echipamentului individual de protecție.
Marți, 8 iulie, meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și cod roșu de caniculă în mai multe județe din sudul țării. În București, ISU a emis și un mesaj RO-Alert, în care recomandă evitarea deplasărilor, a expunerii la soare și a efortului fizic în exterior.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com