Consultanții fiscali așteaptă din partea guvernanților mai multe clarificări până la 1 august, data de la care intră în vigoare noile cote de TVA, legislația în materie fiind destul de confuză pe alocuri și putând genera dificultăți în a determina cota de TVA corectă și a-și adapta sistemele informatice și casele de marcat.
„Dacă ne uităm în varianta inițială transmisă pe transparență decizională, părea că alimentele destinate consumului uman sunt supuse cotei reduse de 11% ,lăsând de o parte ingredientele și acele produse alimentare utilizate pentru prepararea alimentelor. În forma actualizată care a fost supusă asumării ieri în Parlament, observăm că sunt reintroduse pentru cota redusă animalele vii și păsări vii, utilizate pentru prepararea alimentelor. În schimb, în continuare rămân excluse semințele și alte plante și ingrediente utilizate pentru prepararea alimentelor”, spune Adina Vizoli, partener PwC România la webinarul „ Noile măsuri fiscale: implicații”.
Practic, produsele alimentare pe care le vom achiziționa la raft vor avea cota redusă de 11% dar o parte din ingrediente vor avea cota standard de 21%..
Rămâne deschisă întrebarea dacă cota redusă va fi condiționată de calitatea de aliment sau ingredient a unui produs alimentar. „Ce se întâmplă dacă vom achiziționa multe astfel de produse cu cota de 21% urmând să livrăm produsele finite obținute cu 11%? Se va ajunge la poziții de rambursare, la controale de TVA și probabil posibile întârzieri și prefinanțări a TVA-ului de la achiziție”, e de părere partenerul PwC.
Vizoli spune că vom vedea un impact la nivelul agricultorilor, la nivelul producătorilor din industria alimentară și nu în ultimul rând la nivelul distribuitorilor acestor produse utilizate în prepararea alimentelor
În lipsa unor clarități, clarificări care sau norme până la 01/08/2025 cu privire la aspectele pe care le-am precizat anterior, s-ar putea ca aplicarea cotei reduse de TVA în acest sector să fie dificilă sau și să nască perturbări în lanțul de aprovizionare, operatorii nefiind sigur cu privire la cota de TV aplicabilă 11 sau 21% , conchide ea.
Trebuie să ne uităm foarte atent la acele modificări care au fost aduse cotelor reduse, medicamentele, într-adevăr, vor rămâne la cota de 11% dar numai cele de uz uman. Practic, medicamentele de uz veterinar vor trece la cota standard de 21%.
O altă categorie este cea a suplimentelor alimentare. Aici, în prezent, mai existau anumite dezbateri dacă anumite suplimente se mai calificau pentru cota redusă. Iată că legiuitorul ne clarifică faptul că de la 01/08/2025 toate suplimentele intră în categoria cotei standard de 21%
Vizoli recomandă producătorilor și distribuitorilor din sectorul alimentar să facă o re-mapare a produselor din portofoliu, astfel încât să identifice care este impactul de cotă și să identifice pe lanțul de aprovizionare, unde impactul va fi semnificativ, să se aprovizioneze la cotele corecte de TVA .
Consultantul a mai vorbit în cadrul webinarului amintit despre creșterea accizelor la carburanți și la băuturile alcoolice cu 10% , dar și cele applicate la produsele cu tutun, unde avem o creștere de 3%. „Aceasta este doar prima creștere, cea de la 1 august, pentru că urmează o creștere similară, în același procent de la 1 ianuarie anul viitor”, spune Vizoli.
Singurul sector accizabil unde nu s-au produs modificări ale accizelor este cel al energiei electrice, GPL, kerosen, cărbune, cocsificabil, unde nivelul accizelor rămâne cel aplicabil anul acesta.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie