Cum arată laboratorul secret al Renault de la Titu. Locul în care sunt testate vehiculele Dacia în moduri extreme 

La 65 de km de București, cele mai noi modele Dacia, dar și prototipuri Renault sunt testate în multe moduri extreme. HotNews a fost în vizită la centrul tehnic de la Titu, care și-a deschis din nou porțile pentru vizitatori, după o pauză de 11 ani. Ce s-a schimbat în acest timp? 

Deschis oficial în 2010, centrul de testări auto din orașul dâmbovițean Titu este unul dintre cele mai mari centre de inginerie auto din estul Europei. A fost construit pe 350 de hectare, la aproximativ 80 de kilometri de uzina Dacia de la Piteşti şi alți 50 km de birourile de proiectare ale Renault Technologie Roumanie (RTR) de la Bucureşti. Este locul de muncă pentru aproximativ 250 de oameni. 

Aici sunt construite, testate și validate prototipuri de vehicule. Tot aici, pot fi testate zeci de prototipuri, iar vehiculele ajung să parcurgă aici în total 10 milioane de km/an. 

Pistele de test de la RTR Titu (Foto: Dacia)

Aceste prototipuri sunt construite în ateliere specializate care simulează activitatea dintr-o mini-fabrică ce are două linii de producție și sunt simulate aceleași activități care vor fi efectuate apoi în uzina mare.  

Apoi sunt testate în aproape toate modurile posibile. Uneori cu ajutorul unor roboți, alteori pe drumuri denivelate. Sunt folosite și camere acustice speciale. 

Robot care deschide de mii de ori o portiera
Robot care deschide de mii de ori o portiera (Foto: Dacia)

Centrul de la Titu, un loc al secretelor 

Ultima oară când centrul RTR (Renault Technologie Roumanie) și-a deschis porțile pentru presă a fost în urmă cu 11 ani

În acest timp au fost făcute schimbări notabile. Prima care atrage atenția este cea legată de vegetație. Centrul este acum „camuflat” de arbuști. 

Arbori la cenrul RTR Titu
Arbori la centrul RTR Titu (Foto: Vlad Barza)

Accesul este strict controlat și regulile sunt aspre, pentru a se păstra confidențialitatea. Și în scurtul tur de presă, în jumătatea de oră în care am fost pe pistele de test, pe telefoanele jurnaliștilor au fost aplicate abțibilduri, atât pe camerele din spate, cât și pe cea frontală.

Fotografiile au fost interzise în câteva zone, însă au fost oferite detalii despre centrul de inginerie și modul de lucru de acolo. 

In atelierul de prototipare
In atelierul pentru prototipuri, la Renault Titu (Foto: Dacia)

În prezent, durează trei ani de la nașterea unei idei și până în momentul în care este gata un nou model Dacia, însă  cei de la Groupe Renault vor să scurteze cu un an timpii totali de dezvoltare. Și aici joacă un rol important centrul de inginerie din Dâmbovița.

Până la lansarea unui nou vehicul, sunt construite mai multe prototipuri, care sunt testate pe pistele de la Titu. Sunt mașini camuflate prin colantarea cu alb, negru și gri, în stilul celor care apar în pozele „spion” publicate de site-uri auto sau de revistele de profil.

Robot care dechide portbajaul de mii de ori
Robot de test care dechide portbajaul de mii de ori (Foto: Dacia)

Teste pe 32 de km de piste care simulează medii diferite

La centrul de inginerie, sunt făcute teste variate – în special cu sistemele de asistență la condus. Se folosesc și aplicații de Inteligență Artificială, care pot grăbi unele procese de validare. Nu înlocuiesc totuși testele de teren.

Rețeaua de piste are o lungime totală de 32 de kilometri și există 12 feluri de suprafețe de rulare (piste rapide, piste cu praf, piste cu denivelări, pietriș și apă, rampe). 

Cladiri si piste la centrul tehnic Titu
Cladiri si piste de incercari auto, la centru tehnic Renault Titu (Foto: Dacia)

Mașinile ating cel mult 150 km/h (pe un inel de viteză lung de 4 km), însă nu viteza este importantă aici, ci comportamentul rutier al vehiculelor pe tot felul de suprafețe care pun probleme în condusul cotidian.

Vehiculele, date intenționat prin gropi

Au fost construite tunele pe unde mașina trece cu diverse viteze prin zone de pietriș și nisip, iar în alte zone speciale mașinile Dacia și Renault trec cu 30 km/h prin suprafețe acoperite cu apă (alimentate de sisteme complexe de pompe), pentru a simula comportamentul în caz de ploaie puternică. Modelele care sunt vândute și în țările arabe fac mai multe treceri prin tunelurile cu nisip și pietriș.

Am experimentat și noi. Am urcat cu mașina pe o pantă de 30 de grade înclinație, deloc ușoară. O altă porțiune aparte a fost cea în care era simulat mediul urban: cu gropi, borduri, limitatoare de viteză și guri de canal. 

Teste pe pistele RTR Titu
Teste pe pistele RTR Titu (Foto: Dacia)

Timp de câteva luni, noile prototipuri sunt supuse unor condiții extreme pentru a accelera uzura și pentru a face toate optimizările necesare înainte de începerea producției. Această accelerare a uzurii se întâmplă în medie la o rată de 4,5 la 1, asta însemnând că 1 km parcurs de un prototip pe pistele de la Titu echivalează ca grad de uzură pentru mașină cu 4,5 km parcurși de șoferi în „lumea reală”.

Camera fără niciun zgomot și laboratorul de realitate virtuală 

Dincolo de cei 32 km de piste ce simulează cele mai diverse suprafețe, există și ateliere și laboratoare ce testează și validează diverse componente ale mașinii. 

Tavanul camerei acustice
Tavanul camerei acustice (Foto: Vlad Barza)

Există o cameră puternic izolată de exterior unde se testează cum sunt percepute în mașină multiplele zgomote din exterior. Termenul pentru acest loc este „cameră anecoică”, iar tavanul este acoperit cu panouri absorbante de sunet, aranjate în mod geometric, sub formă de prisme triunghiulare. 

Acest tip de tavan este esențial în camerele unde se testează nivelul de zgomot produs de diverse componente auto (motoare, sisteme de ventilație, caroserie), fiindcă oferă un fundal acustic neutru, apropiat de un „zero absolut acustic”

Duster testat in simulator la RTR Titu
Duster testat in simulator la RTR Titu (Foto: Dacia)

Mașina sau doar anumite componente sunt expuse ore întregi la simulatoarele de căldură sau de frig, în cabinele de ploaie cu intensități diverse sau merg timp de luni întregi pe bancurile autopilotate cu rulouri, care acționează ambreiajul, schimbătorul de viteze și accelerația, la fel ca un pilot care conduce pe diferite rute.

În „cabinele de ploaie”, mașina stă sub „duș” ore întregi, pentru a simula cum va rezista când va fi supusă unor ploi torențiale în utilizarea de zi cu zi. 

In laboratorul de realitate virtuala CAVE
In laboratorul de realitate virtuala CAVE (Foto: Vlad Barza)

Pe lângă această cameră, mai este și un laborator numit CAVE, unde detaliile unei mașini pot fi văzute cu ochelari de realitate virtuală, pentru a se observa dacă anumite piese au probleme sau nu sunt montate corect. 

Atelier prototipare la centrul RTR Titu
Atelier prototipare la centrul RTR Titu (Foto: Dacia)

Aici sunt ecrane de 3 x 3 metri, iar sistemul este compus din zece proiectoare și zece oglinzi de înaltă precizie. Este analizat un model virtual al mașinii, care arată toate detaliile, ca și când ai fi în vehiculul real.

RTR, în câteva cifre și puncte

Renault Technologie Roumanie (RTR) este cel mai mare centru de inginerie Renault Group din afara Franței și aici sunt dezvoltate vehicule din faza de concepție, până la cea de producție. 

Masini Dacia de colectie expuse intr o hala la RTR Titu
Masini Dacia de colectie expuse intr-o hala la RTR Titu (Foto: Vlad Barza)

Activitatea RTR acoperă atât partea de proiectare, dezvoltare și testare a vehiculelor (inginerie produs), cât și pe cea de integrare cu procesele de fabricație (inginerie proces). 

Ce se întâmplă în cele patru amplasamente:

  • București – birourile de studii dezvoltă și adaptează proiecte de vehicule pentru vehiculele din responsabilitatea RTR;
  • Titu – Centrul Tehnic asigură încercări pentru vehiculele dezvoltate de birourile de studii;
  • Pitești – centrul de proiectare și fabricare a matrițelor pentru Dacia și Renault;
  • Mioveni – RTR asigură suportul tehnic pentru uzinele Dacia și pentru furnizorii acestora.

În total sunt peste 1.600 de ingineri în cele patru amplasamente, media de vârstă este de 38 de ani și în total sunt zece naționalități.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews