EkoNews
Listarea Hidroelectrica (H2O) a reprezentat un moment istoric şi de maximă intensitate pentru Bursa de Valori Bucureşti, marcând o etapă importantă în dezvoltarea pieţei de capital din România şi atrăgând un interes semnificativ din partea investitorilor. Cifrele confirmă succesul – 9,3 miliarde lei atraşi în cadrul IPO-ului, din care 1,9 miliarde lei de la investitorii de retail, care au suprasubscris oferta de 3,1 ori, potrivit Departamentului de Analiză al casei de brokeraj TradeVille.
”Impactul post-listare a depăşit aşteptările iniţiale. Intrarea Hidroelectrica la BVB a reconfirmat rolul esenţial al investitorilor de retail în dezvoltarea pieţei de capital locale, a adus vizibilitate Bursei de Valori Bucureşti la nivel european, a consolidat statutul de piaţă emergentă al României şi a contribuit semnificativ la creşterea lichidităţii bursiere”, ne-au transmis analiştii.
În opinia lor, pentru companie, listarea a însemnat o creştere a gradului de transparenţă şi a încrederii din partea stakeholderilor, o îmbunătăţire a comunicării instituţionale şi un acces mult mai eficient la capital. Pentru acţionari – inclusiv statul român – listarea a reprezentat o confirmare a valorii companiei şi a oferit un cadru solid pentru maximizarea pe termen lung a beneficiilor deţinute.
• ”Evoluţia acţiunii H2O reflectă un parcurs tipic pentru o companie listată în urma unui IPO de mari dimensiuni”
Evoluţia preţului acţiunii Hidroelectrica de la listare până în prezent poate fi împărţită în două etape distincte, punctează analiştii TradeVille.
Echipa casei de brokeraj a detaliat: ”În primul an post-listare, acţiunile au urmat un trend ascendent clar, cu o traiectorie de creştere bine conturată, susţinută de entuziasmul investitorilor, mediatizarea intensă a ofertei, perspectivele solide ale companiei, rezultate financiare în creştere şi un context favorabil pe piaţa de capital. Această etapă de apreciere a culminat la finalul primăverii lui 2024, când preţul s-a apropiat de pragul psihologic de 140 lei.
Ulterior, acţiunea a înregistrat o corecţie abruptă şi a intrat într-un trend descendent care a persistat până în luna mai 2025, când cotaţia a atins un minim local în jurul nivelului de 115 lei. Scăderea a fost influenţată de mai mulţi factori, printre care rezultate financiare mai slabe, condiţii mai puţin favorabile de producţie şi vânzare a energiei, precum şi o normalizare a pieţei după raliul puternic din perioada anterioară”.
În ultimele două luni, acţiunea a început să dea semne de consolidare şi de potenţială ieşire din trendul descendent, spun analiştii TradeVille adăugând că, totuşi, preţul se află încă în apropierea mediei mobile de 200 de zile, ceea ce indică un sentiment mixt în piaţă şi absenţa unui nou trend clar conturat.
”În ansamblu, evoluţia H2O reflectă un parcurs tipic pentru o companie listată în urma unui IPO de mari dimensiuni: o fază iniţială de entuziasm, urmată de o perioadă de ajustare şi, mai recent, posibile semne de redresare”, a punctat echipa casei de brokeraj.
• ”Compania ocupă rolul de lider în producţia de energie regenerabilă din România”
Perspectivele Hidroelectrica pentru următoarele douăsprezece luni rămân solide, deşi nu sunt lipsite de provocări, spun analiştii TradeVille.
”Din punct de vedere fundamental, compania beneficiază de un mix favorabil: deţine un portofoliu de active performante, are o poziţie financiară robustă şi ocupă un rol de lider în producţia de energie regenerabilă din România. În plus, nivelul scăzut al datoriilor şi disciplina în alocarea capitalului îi permit să susţină o politică de dividende atractivă. Totuşi, evoluţia financiară a companiei va continua să fie influenţată de factori externi, precum regimul hidrologic, volatilitatea preţurilor energiei şi schimbările din cadrul de reglementare”, a conchis echipa de analiză a casei de brokeraj.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital