EkoNews
Hidroelectrica a reprezentat cea mai importantă tranzacţie din istoria pieţei româneşti de capital, care s-a derulat la cele mai înalte standarde profesionale şi care a atras atenţia asupra bursei din Bucureşti la nivel internaţional, ne-a transmis Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Analistul a afirmat: ”Un alt semnal transmis de oferta Hidroelectrica a constat în faptul că BVB poate absorbi o ofertă de orice dimensiune şi, astfel, pentru niciun emitent din România nu prea mai are sens să caute o listare în regiune sau pe o bursă dezvoltată din Europa, aşa cum era cazul acum zece ani. Faptul că aproximativ jumătate din oferta Hidroelectrica a fost subscrisă de fondurile de pensii Pilon II transmite un semnal că orice companie interesantă, care convinge managerii acestor fonduri, se poate bucura de succes într-o ofertă publică de listare la Bucureşti. Faptul că, la BVB, există un capital românesc puternic, care poate fi mobilizat să deţină o parte importantă din free-float-ul principalelor companii, reprezintă un element de atractivitate foarte important pentru BVB, care nu exista acum o decadă. Un segment de investitori instituţionali locali puternici este foarte important pentru atractivitatea acelei burse, din perspectiva investitorilor străini”.
• ”Este de aşteptat ca randamentul dividendului pentru exerciţiul financiar 2025 să fie foarte apropiat de nivelul dobânzilor titlurilor Fidelis şi Tezaur, în prezent, în jur de 7%”
Analistul punctează că Hidroelectrica este o companie predictibilă, prin prisma dinamicii afacerilor, foarte dependentă de condiţiile meteo (hidrologice) şi de preţul curentului electric.
”Deoarece ambele variabile nu au fost favorabile companiei în ultimii doi ani, de la un profit record de 6,4 miliarde lei în 2023, acesta s-a ajustat la 4,1 miliarde lei în 2024. Iar, în acest an, semnalul transmis de rezultatele primului trimestru indică un profit net mai mic cu 56% faţă de primul trimestru din 2024. Ca atare, ar fi de aşteptat un randament al dividendului pentru exerciţiul financiar 2025 (distribuţie de dividende ce va fi plătită anul viitor), care să fie sub sau foarte aproape de nivelul randamentului titlurilor de stat pe zece ani, sau al dobânzilor la titlurile Fidelis şi Tezaur, în prezent în jur de 7%”, a spus adăugat vicepreşedintele AAFBR.
Chiar şi în această conjunctură, destul de probabil temporară, Hidroelectrica va rămâne un emitent potrivit pentru investitorii de cursă lungă, atât instituţionali, cât şi de retail, prin prisma fluxului de dividende distribuite, consideră Mihai Căruntu, în condiţiile în care este posibil ca profitabilitatea companiei (într-un an hidrologic mediu) să se stabilizeze la o distanţă relativ apropiată de profitul din anul 2024.
• ”Este esenţial ca investitorii să aibă repere corecte privind aşteptările de rentabilitate medie pe termen lung de la investiţia în acţiunile de venit, precum Hidroelectrica”
Acţiunile de dividende (”venit”), precum Hidroelectrica şi OMV Petrom, relativ predictibile prin prisma profitabilităţii şi a dividendelor distribuite, sunt de aşteptat să nu înregistreze creşteri spectaculoase ale preţurilor acţiunilor de-a lungul anilor, dar nici să nu ofere investitorilor emoţii negative puternice prin scăderi semnificative ale cotaţiilor în perioadele de criză de încredere pe pieţele de acţiuni, spune vicepreşedintele AAFBR.
”În cazul Hidroelectrica, dacă ne raportăm la preţul de IPO, preţul acţiunii este mai mare cu 17%, în timp ce câştigul net din dividendele distribuite pe 2023 şi 2024, raportat la preţul IPO, ar fi de peste 20%. În total, rezultă un randament accesibil unui investitor de peste 35%, care şi-ar fi vândut acţiunile la circa doi ani de la listarea Hidroelectrica. Acest randament ar fi atractiv, mai ales asociat la riscul opozabil unui astfel de emitent – sensibil mai mic raportat la media emitenţilor din piaţă. Cu alte cuvinte, este important ca investitorii să privească un randament potenţial al investiţiei într-o acţiune prin raportare la riscul pe care îl presupune ca emitentul în cauză să-şi surprindă negativ investitorii în viitor”, a afirmat Mihai Căruntu.
Analistul punctează că, pentru investitori, este esenţial să aibă repere corecte privind aşteptările de rentabilitate medie pe termen lung de la investiţia în acţiunile de venit, precum Hidroelectrica, cea mai bună comparaţie fiindm în acest caz, cu OMV Petrom.
”Un calcul de rentabilitate pentru investiţia în Petrom, pentru 21 de ani, raportat la preţul de privatizare prin majorare de capital cu OMV din iulie 2004, ar însemna un randament mediu anualizat de circa 10%, din care mai mult de jumătate reprezintă contribuţia dividendelor încasate în aceşti ani. Cum în calcul nu s-a considerat un efect de reinvestire al dividendelor, ar însemna un randament efectiv de 12-13% anualizat în această perioadă de timp de 21 de ani. Cam un astfel de reper de randament mediu anualizat potenţial ar trebui considerat realist şi pentru următorii cinci, zece sau douăzeci de ani pentru acţiunile Hidroelectrica”, a explicat Mihai Căruntu.
• ”Cariera de emitent a Hidroelectrica se anunţă solidă, de natură a convinge investitorii să menţină aceste acţiuni în portofoliile lor pe termen mediu şi lung”
Producătorul de energie electrică din surse hidro prezintă un punct forte rar întâlnit, în comparaţie cu marea majoritate a emitenţilor de la BVB, respectiv faptul că nivelul investiţiilor de capital (CAPEX) pentru prezervarea capacităţii de generare a profitului companiei este foarte redus pe termen lung, mai spune Mihai Căruntu.
”Cu alte cuvinte, nivelul investiţiilor pe care trebuie să le facă Hidroelectrica în flota sa de unităţi de generare hidro, aşa-numitul CAPEX de mentenanţă, pentru a menţine flota funcţională şi a produce în aceiaşi parametri tehnici de volum, este relativ redus, mai mic de 30% din profitul net. Evident, compania are în vedere un plan să investească, în următorii ani, în alte unităţi noi, în principal fotovoltaice, şi să îşi crească capacitatea de generare de electricitate suplimentară şi, deci, şi de profit. Dar aceasta este altă discuţie. Necesarul de investiţii redus, pe termen mediu, pentru menţinerea capacităţii actuale de generare a profitului reprezintă un element de atractivitate structurală major pentru companie. În aceste condiţii, cariera de emitent a Hidroelectrica se anunţă solidă, de natură a convinge investitorii să menţină aceste acţiuni în portofoliile lor pe termen mediu şi lung”, a conchis analistul AAFBR.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital