Având în vedere efectul de domino al măsurilor de consolidare fiscală și incertitudinea ridicată, ne așteptăm la o contracție a PIB-ului în acest an în intervalul (-0,6%, -1,4%), arată un raport transmis vineri investitorilor, consultat de HotNews.
Riscul unei recesiuni e tot mai amintit de economiști, ei amintind că indicatorii economici au suferit deteriorări severe în primul trimestru, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică
„Valoarea adăugată brută a înregistrat o contracție în T1 2025, deoarece contribuția pozitivă din construcții nu a putut compensa slăbiciunea generalizată în subsectoarele serviciilor și industrie. De asemenea, conform cifrelor actualizate, comerțul cu amănuntul, turismul și transporturile nu au reușit să se mențină pe teritoriul pozitiv în primul trimestru, înregistrând o ușoară scădere”, menționează raportul, realizat de o echipă a departamentului de cercetare din BRD, compusă din Florian Libocor, Laura Simion, Ioan Mincu și Andrei Bondoc.
Consumul gospodăriilor a înregistrat o revizuire descendentă semnificativă (+0,9% față de +2,3%), iar contribuția sa la creșterea economică s-a redus drastic (de la +1,8 puncte procentuale la +0,7 puncte procentuale), se mai precizează în raport.
Variația stocurilor a avut o contribuție pozitivă notabilă (+1,5 puncte procentuale, în creștere față de +1,0 puncte procentuale estimate anterior), ceea ce poate fi un semn al unei cereri supraestimate și al unei încetiniri viitoare a producției. Variația stocurilor reprezintă modificarea în cadrul unei firme a cantității și valorii a materiilor prime, materialelor, mărfurilor etc. între începutul și sfârșitul unei perioade contabile. Dacă variația e pozitivă, înseamnă că s-au produs sau achiziționat mai multe bunuri decât s-au vândut.
Având în vedere efectul de domino al măsurilor de consolidare fiscală și incertitudinea ridicată, ne așteptăm la o contracție a PIB-ului în acest an în intervalul [-0,6%, -1,4%].
În a doua jumătate a acestui an vom vedea o creștere „semnificativă” a inflației
Se preconizează că semestrul al II-lea din 2025 va aduce o creștere semnificativă a inflației, determinată de factorii fiscali, mai notează autorii raportului.
Ei au 4 argumente care le susțin estimările:
- expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energia electrică la 30 iunie,
- creșterea cotelor de TVA și a accizelor începând cu 1 august,
- saga tarifelor comerciale din SUA, cu 1 august ca termen limită stabilit,
- expirarea plafonării adaosurilor comerciale pentru mai multe produse alimentare de bază la 30 septembrie.
În plus, riscurile legate de evoluția cursului de schimb (în special în cazul unei retrogradări a ratingului) și de prețurile mărfurilor nu pot fi neglijate, avertizează economiștii BRD..
Previziunea lor este că inflația va intra într-un interval de 7,0% – 8,0% în trimestrul 3 din 2025, cu o probabilitate crescută de a testa limita superioară a intervalului spre sfârșitul trimestrului.
Ulterior, în trimestrul 4 din 2025, într-un scenariu destul de optimist, se va stabiliza în intervalul menționat anterior. Cu toate acestea, dacă riscurile în creștere se materializează, putem vedea că inflația se va îndrepta spre 9%-10% până la sfârșitul anului.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie