INTERVIU „Ideal ar fi să fiu ca o păpușă, fără suflet și fără opinii”. Într-o ieșire publica rară, una dintre cele mai importante vedete din România vorbește despre presiunea simțită uneori din partea societății românești

Delia (43 ani) a lansat recent „Scris în stele”, o piesă-manifest cu mesaj social clar, în care critică presiunea standardelor feminine în spațiul public și online. De altfel, artista este și o voce puternică care încearcă să atragă atenția asupra unor probleme grave din societate, precum violența împotriva femeilor. „Este alegerea mea conștientă să iau o poziție și să nu tac”, spune Delia într-un interviu pentru publicul HotNews. 

  • „Legile și sancțiunile trebuie să fie mult mai aspre împotriva agresorilor, astfel încât victimele să fie sigure că atunci când reclamă abuzul și violența se vor lua măsuri reale”, declară artista Delia Matache. 
  • În primele patru luni ale anului 2025, polițiștii au intervenit în peste 40 mii de cazuri de violență domestică, din care peste jumătate au avut loc în mediul rural. 

„Nu mi-am dorit niciodată să fiu pe placul tuturor”

Delia. Fotografie din arhiva personală.

„E scris în stele/ Rolul meu să fie femeie/ E natural, nu e cultural”, așa sună noua melodie semnată Delia. Piesa a apărut în urma unei sesiuni la studio, alături de Alex Coțoi. 

„Eram „influențată” de toate mesajele pe care le văd în general pe social media, unde ni se spune, dar, mai ales, mi se spune cum să fiu, ce să vorbesc, cum să mă port, ce să port și, în principiu, să fiu adecvată unor standarde ca să plac și să mulțumesc pe toată lumea. Ceea ce oricum nu mi-am dorit niciodată, să fiu pe placul tuturor”, povestește artista despre cum a luat naștere melodia.

Chiar dacă suntem în 2025, într-o societate democratică, discursul inegalității de gen este tot mai activ în spațiul public. Pe lângă simpatizanții extremei drepte și a celor care văd viitorul femeii într-un mediu conservator și tradiționalist, unde să nu aibă opinii și să facă așa cum i se spune, țara noastră, doar anul ăsta, a trecut prin al 27-lea caz de femicid, odată cu împușcarea mortală, în plină stradă, a Teodorei Marcu (o tânără de 23 de ani, însărcinată în șase luni, ucisă de fostul partener de 49 de ani).

Potrivit datelor furnizate de Centrul FILIA, 1 din 4 români consideră acceptabil ca un bărbat să-i interzică partenerei accesul la propriile resurse financiare sau la un cerc de prieteni – comportamente care constituie forme de violență economică și socială.

În acest context, Delia precizează cum „versurile au venit de la sine”, melodia s-a născut rapid, iar mesajul acesteia vizează atât conștientizarea rolurilor impuse, cât și solidaritatea între femei: „Să se simtă auzite, ascultate, să înțeleagă că nu sunt singure.” Piese transmite și un apel către bărbați, în timp ce subliniază cum masculinitatea sănătoasă nu ar trebui să fie o excepție – „să susțină, să respecte și să nu privească femeia ca pe o ființă slabă.”

„Trebuie să privim doar înainte, spre o societate în care femeia e apreciată”

[embedded content]

– „Scris în stele” nu e doar o piesă catchy, ci transmite un mesaj clar. Ce v-ați propus cu această piesă: să provocați discuții, să transmiteți că feminismul nu e o nișă, ci o realitate de zi cu zi?
– Delia: Am vrut să îmi transmit punctul de vedere și, în același timp, să le fac pe femeile care rezonează și care trec prin ceva similar să se simtă auzite, ascultate, să înțeleagă că nu sunt singure.

– Ce credeți că ar fi bine să înțeleagă și bărbații din melodia asta?
Că femeia de lângă ei merită susținută și apreciată mai mult, fie ea mamă, soție, iubită, fiică, rudă, colegă, și că, în 2025, ar trebui să fie rușinos să te raportezi la o femeie ca la o ființă slabă, care sigur a făcut ea ceva dacă i s-a întâmplat ceva sau să își cunoască limitele.

– Care e viziunea dumneavoastră despre masculinitatea sănătoasă în 2025?
Sunt tot mai mulți bărbați care înțeleg rolul femeii, o susțin și o respectă. Însă, în România, aș spune că sunt încă o bulă. Sper ca în timp, ei să devină o normalitate, nu un grup restrâns pe care-l dăm exemplu ca și cum e ceva special.

– Vedem o societate tot mai polarizată, cu o extremă dreaptă care încearcă să redefinească „locul femeii”. Cum se vede asta din perspectiva dumneavoastră?
Cred că trebuie să privim doar înainte, spre evoluție, spre o societate în care femeia e apreciată, nu limitată, în care este susținută pentru ceea ce face și câte face, nu pusă la locul ei.

„Este alegerea mea conștientă să iau o poziție și să nu tac”

foto delia arhiva personala 6
Delia. Fotografie din arhiva personală.

– Sunteți o voce prezentă și implicată în tot ce ține de realitatea socială a momentului. Recent ați susținut manifestația pentru siguranța femeilor, într-un context dureros, marcat de moartea Teodorei Marcu. Ce v-a determinat să luați atitudine publică și ce credeți că ar trebui să se schimbe, concret, în societatea românească pentru ca femeile să nu mai trăiască cu frică?
Bunul simț, furia și spiritul civic m-au făcut să iau atitudine și nu e prima dată când o fac. Cu siguranță, legile și sancțiunile trebuie să fie mult mai aspre împotriva agresorilor, astfel încât victimele să fie sigure că atunci când reclamă abuzul și violența, se vor lua măsuri reale și nu va fi eliberat în 24 de ore, fără niciun efect.

– Spuneți des lucruri pe care alte artiste din România le evită sau le trec cu vederea. Simțiți că aveți o misiune – sau mai degrabă e o alegere conștientă de a vă folosi vizibilitatea pentru a genera schimbare?
Este alegerea mea conștientă să iau o poziție și să nu tac, să aleg să intervin, în speranța că împreună reușim să fim o voce puternică, o voce care nu poate fi ignorată.

– Ce vi se pare cel mai periculos în mentalitatea colectivă din România atunci când vine vorba despre violența împotriva femeilor?
Că „sigur a făcut ea ceva să merite asta.“ De cele mai multe ori, victima este acuzată, nu este crezută nici de vecini, nici de societate sau de autorități. Mulți ținem ochii și urechile acoperite, și ne prefacem că problema nu există. 

În multe comunități din România, violența împotriva femeilor este normalizată și integrată și asta este ceva ce trebuie să se încheie. Autoritățile ar trebui să fie mult mai vigilente și să sancționeze abuzatorii.

Presiunea de a fi „o păpușă fără suflet și fără opinii”

foto delia arhiva personala 3
Delia. Fotografie din arhiva personală.

– Sunteți una dintre cele mai cunoscute artiste din România – cum priviți responsabilitatea asta pe care o aveți vizavi de public?
Dintotdeauna am crezut că rolul meu e mai mult decât cel de artist și de entertainer și că trebuie să fiu o voce și când vine vorba de problemele sociale. Din păcate, ultimii ani ne-au dat tot mai multe motive să ne revoltăm, să luăm atitudine. Nu m-am dat niciodată înapoi de la a susține cauze, de la a ieși la proteste.

– Ce înseamnă „empowerment” pentru dumneavoastră – în viața reală, nu pe Instagram?
Cred că fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că are o putere și trebuie să o exercite: prin vot, prin protest, prin implicare socială, prin orice mijloc are la îndemână și care poate provoca schimbare socială.

– Ce tip de presiune simțiți constant asupra dumneavoastră, ca femeie și artistă?
Să fiu într-un anumit fel, să plac, să fac lucruri că „așa trebuie“ și, în general, ideal, să fiu ca o păpușă fără suflet și fără opinii.

– Vi s-a reproșat vreodată că sunteți „prea directă” sau „prea vocală” pentru o femeie în spațiul public? Cum gestionați astfel de reacții și cum  vă păstrați direcția?
Mi s-au reproșat multe, mai ales în ultima vreme, cu atât mai mult dintr-o zonă misogină. Nu tot timpul sunt ușor de gestionat astfel de atitudini și reacții, dar simt că așa trebuie să fiu și nu mă pot schimba, doar pentru că nu plac, sau pentru că societatea încă încearcă să diminueze rolul femeii.

„Îmi urmez drumul, orice ar fi”

foto delia arhiva personala 2
Delia. Fotografie din arhiva personală.

– Ce ați spune unei fete de 14-15 ani care vă ascultă și poate simte că nu se regăsește în valorile promovate de societate?
Că îți poți găsi modele, activități, grupuri, preocupări, chiar și într-o societate șubredă, și că ține și de noi înșine cum alegem să trăim și cu ce oameni ne înconjurăm.

– Ați declarat public că veți vota cu Nicușor Dan – un gest asumat într-un peisaj în care multe celebrități au ales să rămână „neutre”. De ce ați făcut această alegere?
Așa cum am spus, am simțit că trebuie să mă exprim din spirit civic, și să nu mă prefac că nu văd ce se întâmplă sau care erau riscurile la care ne supuneam.

Ce v-a învățat publicul în toți acești ani?
Există o parte a publicului care mă susține necondiționat, indiferent de direcția muzicală și de toate etapele din viața mea de artist. Sunt recunoscătoare. E un public care mă înțelege așa cum sunt și e refreshing să știu că există acești oameni care îmi sunt alături.

– Ce așteptări aveți, ca artist și cetățean, de la România de azi? Și ce ați vrea să vedeți mai des în comportamentul românilor?
Mai multă responsabilitate colectivă, mai multă empatie, mai puțin hate gratuit, mai multă implicare civică, mai multă gândire critică, mai multă informare. Suntem asaltați de fake news, pe care tindem să le credem fără să le mai verificăm.

„Sunt un om liber, un om care nu pretinde că e altfel”

foto delia arhiva personala 1
Delia. Fotografie din arhiva personală.

– Cum vă deconectați de la viața publică? Unde vă găsiți liniștea?
Pe munte, 100%. Acolo sunt fericită, liniștită, mă bucur de viață, mă bucur de tot ce descopăr. Îmi plac drumețiile și mereu profit de fiecare perioadă în care nu am concerte sau filmări să programez o nouă vacanță.

– Există momente în care ați simțit că vreți să vă retrageți – sau să renunțați la vizibilitate?
Nu am simțit până acum că vreau să mă retrag. În principiu, reușesc să trăiesc o viață cât se poate de normală, dată fiind expunerea mea. Și, foarte important, reușesc să-mi fac programul în așa fel încât să pot să călătoresc des și să mă bucur de munți, de lume.

– Într-o industrie în care autenticitatea se confundă adesea cu strategia de imagine, cum vă protejați sinceritatea artistică?
Dintotdeauna am ales să fiu eu, fără strategii și fără elemente fake, nenaturale. Sunt un om liber, un om care nu pretinde că e altfel. Și chiar și atunci când nu îmi compuneam singură muzica, mereu alegeam să cânt piese care mă reprezentau în acel moment, nu cântam anumite piese de dragul vreunui trend.

– Ce urmează în plan artistic?
Sunt destul de spontană, nu am un plan bine stabilit când vine vorba de direcția muzicală. E despre inspirație, vibe. Atunci când sunt în țară, merg constant la studio și compun piese noi, deci mai urmează lansări. 

Articol preluat de pe: Hotnews Life

EkoNews