Turiștii străini îi alungă pe spanioli de pe propriile plaje însorite, din cauza prețurilor tot mai mari la hoteluri și închirieri, pe fondul unui val turistic fără precedent, relatează luni agenția Reuters.
În cele mai populare 25 de destinații spaniole de pe coastele Mediteranei și Atlanticului, turismul local a scăzut anul trecut cu 800.000 de persoane, în timp ce numărul vizitatorilor străini a crescut cu 1,94 milioane, potrivit unor date oficiale nepublicate anterior, analizate de firma inAtlas.
Tendința pare să continue, în condițiile în care a doua cea mai vizitată țară din lume – după Franța – anticipează un număr record de 100 de milioane de turiști străini în acest an.
„Prețurile au crescut într-un mod scandalos. Toată coasta spaniolă este foarte scumpă”, a declarat pentru Reuters Wendy Davila, în vârstă de 26 de ani. Ea a anulat o excursie „exorbitantă” cu iubitul ei în Cadiz, pe coasta de sud, pentru o variantă mai ieftină: orașul Burgos din interiorul țării, renumit pentru catedrala sa gotică și pentru mormântul comandantului El Cid din secolul al XI-lea.
„Acum nu mai mergi în vacanță unde vrei, ci unde poți”, a adăugat Davila, nostalgică după vacanțele din copilărie petrecute pe plajele din Alicante, la Marea Mediterană.
Peste 10% din PIB-ul Spaniei e generat de turism
Cu o populație de 48 de milioane – adică jumătate din numărul anual al turiștilor străini – Spania se bazează masiv pe turism, care contribuie cu peste 13% la PIB-ul său.
Însă numărul protestelor față de turismul în masă e în creștere în Spania din cauza crizei locuințelor, agravată de locuințele scoase la închiriere pe termen scurt prin platforme ca Airbnb sau Booking. Analiștii afirmă că protestele se vor intensifica dacă spaniolii nu-și mai pot permite nici vacanțele preferate.
Prețurile la hoteluri au crescut cu 23% în ultimii trei ani, ajungând la o medie de 136 de euro pe noapte, potrivit companiei de date Mabrian. Închirierile pe litoral au crescut și ele cu 20,3% din vara lui 2023, conform firmei de monitorizare a prețurilor Tecnitasa, majoritatea locuințelor fiind deja rezervate pentru vară încă din primul trimestru.
„Este din ce în ce mai greu pentru turiștii spanioli să-și permită închirieri turistice pe malul mării”, a declarat Jose Maria Basanez, președintele grupului Tecnitasa.
Turiștii străini au stat, în medie, opt nopți pe plajele spaniole de top anul trecut, în timp ce localnicii și-au permis doar jumătate din acest timp și au cheltuit un sfert din sumă, potrivit inAtlas.
De fapt, hotelurile din stațiuni și-au revizuit în jos prognozele pentru această vară, în ciuda „boom”-ului de turiști străini, în parte pentru că zonele preferate de localnici înregistrează vânzări mai slabe.
Spaniolii au făcut cu aproape 400.000 mai puține călătorii în marile orașe ale țării în 2024 comparativ cu anul precedent, în timp ce vizitele turiștilor străini în aceleași orașe au crescut cu aproape 3 milioane.
Spania invită turiștii străini în interiorul țării, nu doar pe litoral
Conștient de nemulțumirile în creștere și de inegalități, guvernul socialist al Spaniei încurajează turiștii internaționali să exploreze atracțiile din interiorul țării, pentru a reduce supraaglomerarea și a diversifica turismul.
„Dacă vrem să rămânem lideri în turismul internațional, trebuie să descentralizăm destinațiile”, a declarat ministrul Turismului, Jordi Hereu, la lansarea unei prime campanii în iunie, menite să promoveze farmecul mai puțin cunoscut al Spaniei.
„Vrem ca europenii și cei de pe alte continente să-și regândească imaginea Spaniei pe care o iubesc și o vizitează atât de mult”, a insistat el.
Spaniolii au o tradiție puternică de a pleca în vacanță în familie în lunile fierbinți de vară, dar încep să aleagă mai mult închirieri pe Airbnb decât hoteluri și să evite Catalonia sau Insulele Baleare în favoarea unor destinații mai puțin cunoscute din Andaluzia sau Castilia și Leon, unde prețurile sunt mai mici, iar turismul de masă nu a ajuns încă.
Spaniolii s-au reorientat deja spre alte destinații
Anul trecut, cu 1,7 milioane mai mulți spanioli și-au petrecut vacanțele în zonele de interior, în general mai accesibile, potrivit inAtlas.
În orașul montan El Bosque, de exemplu, situat la 100 km de plajele din Cadiz, pe coasta atlantică, numărul turiștilor spanioli a crescut cu 22% anul trecut.
„Este posibil să asistăm la un efect de deplasare”, afirmă Juan Pedro Aznar, profesor și cercetător la școala de afaceri „Esade” din Madrid, el amintind și de puterea de cumpărare mai mică a spaniolilor față de turiștii britanici și germani.
Pentru unii spanioli, cea mai bună soluție este să evite aglomerația estivală cu totul. Maria de la Jara, asistentă medicală, va rămâne vara aceasta la Madrid și va merge în sud, la familia ei din Cadiz, abia după ce trece sezonul aglomerat.
„Obișnuiam să merg la casa familiei, dar sunt din ce în ce mai mulți turiști străini în Cadiz, iar când ajunge un vas de croazieră, populația se dublează”, a spus femeia de 51 de ani.
„Te sufoci”, a conchis ea.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie