EkoNews
Deşi indicii bursieri au bifat un nou maxim local, în iunie 2025, investitorii români au continuat să îşi mute banii în titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor, se arată într-un articol de opinie de Andrei Botiş, CEO al Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova), remis redacţiei. Piaţa de capital a pierdut teren în faţa dobânzilor garantate de stat şi a unei fiscalităţi în creştere pentru câştigurile din investiţii private.
Astfel, cu toate că Bursa merge în sus, interesul investitorilor (în acţiuni, nu titluri de stat) merge în jos!
Raportul lunar publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) arată o creştere de 2,35% a indicelui BET, în iunie 2025, semn al unui climat economic aparent favorabil. Capitalizarea bursieră a crescut uşor, până la 396 miliarde RON, iar media zilnică a tranzacţiilor a depăşit 175 milioane RON. Totuşi, în spatele acestor cifre optimiste se ascunde o realitate îngrijorătoare.
Valoarea tranzacţionată pe acţiuni a fost de doar 1,6 miliarde RON, cu aproape 7% mai puţin faţă de lunile anterioare. La rândul său, numărul de tranzacţii a scăzut cu aproape 7%, reflectând o prudenţă accentuată în rândul investitorilor.
În paralel, Ministerul Finanţelor a continuat să capteze atenţia investitorilor prin programul Fidelis, iar până la finalul lunii iunie valoarea totală atrasă prin emisiunile de titluri de stat depăşise 10,7 miliarde RON din care:
4,3 miliarde RON, în februarie, un record istoric de subscriere;
1,64 miliarde RON, în iunie, chiar şi în lipsa unei promovări la fel de intense ca în trecut.
Dobânzile oferite, până la 7,80% în RON, respectiv 6,25%, în EUR, scutirea de impozit şi garanţia Statului au transformat Fidelis în alternativa sigură la volatilitatea bursei.
Dacă, în trecutul recent, investitorii la BVB erau motivaţi de IPO-uri spectaculoase, precum Hidroelectrica sau Premier Energy, anul 2025 aduce o realitate diferită.
Până în iunie 2025, nicio companie nu s-a incumetat să intre pe piaţa principală a BVB.
Creşterile de taxe pe câştigurile de capital şi dividende, anunţate în noul pachet fiscal, au redus şi mai mult apetitul pentru risc.
Investitorii vad în titlurile de stat un refugiu fiscal şi emoţional, câtă vreme, într-un an cu instabilitate politică şi taxe în urcare, garanţia Statului bate orice PER sau dividend yield.
În ciuda unor performanţe tehnice solide ale pieţei de capital, fluxurile de bani se duc în direcţia opusă Bursei, înspre Ministerul Finanţelor. Cu listările în pauza şi fiscalitatea în ofensivă, piaţa locală de acţiuni riscă să devină tot mai puţin atractivă pentru români.
Conform statisticilor publicate de BNR, depozitele cumulate ale gospodăriilor populaţiei şi ale societăţilor nefinanciare, la sfârşitul lunii mai 2025, depăşesc 680 miliarde lei. Într-un context de încredere în potenţialul de dezvoltare al economiei româneşti, în predictibilitatea şi stabilitatea regimului fiscal, o mică parte din aceste depozite ar putea fi atrase către finanţarea economiei prin piaţa de capital, ceea ce ar conduce la o creştere semnificativă a capitalizării bursiere.
Aşadar, întrebarea pe care ar trebui să ne preocupe, nu mai este „Când va creşte BET-ul?”, ci „Când va reîncepe încrederea în Bursă?”
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital