Românii au furat electricitate și gaze în valoare de 8,5 milioane de lei în primele șase luni ale anului, doar în jumătatea de nord a țării. Compania de distribuție Delgaz Grid a identificat peste 660 de situații în 18 dintre cele 20 de județe în care operează. Cele mai multe cazuri au vizat furtul de energie electrică.
Dintre acestea, 397 de cazuri au fost legate de sustrageri de electricitate, toate înregistrate în zona Moldovei (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău). În paralel, 265 de cazuri au vizat rețeaua de gaze naturale, fiind semnalate în județe precum Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Timiș, Arad, Hunedoara, Sibiu și altele.
În total, cantitatea de energie sustrasă este estimată la 9,9 milioane kWh – din care 6,1 milioane kWh electricitate și 3,8 milioane kWh gaze naturale – generând un prejudiciu de aproximativ 8,5 milioane lei.
Pentru comparație, această cantitate de energie ar putea acoperi consumul anual de gaze al unei gospodării timp de 4–5 ani și consumul de electricitate pentru o școală cu 275 de elevi și personal didactic, timp de 30 de ani.
Branșamentele neautorizate la rețelele de energie și gaze sunt foarte periculoase
Compania atrage atenția că orice intervenție ilegală asupra instalațiilor de energie (branșamente, contoare, conducte) prezintă riscuri majore pentru viața și bunurile oamenilor – de la explozii și incendii, până la electrocutări sau intoxicații.
„Economiile obținute prin evitarea înregistrării consumului real nu justifică riscurile imense la care se expun cei implicați. Mai mult, aceste acțiuni afectează întreaga rețea, penalizând indirect și consumatorii corecți prin scăderea calității serviciilor de distribuție”, spun reprezentanții Delgaz Grid.
Furtul de energie este o infracțiune pedepsită conform Codului penal
Compania reamintește că sustragerea de energie reprezintă o infracțiune și este pedepsită conform Codului penal. În toate cazurile depistate, operatorul înaintează plângeri penale autorităților competente și demarează procedurile pentru recuperarea prejudiciilor.
Pentru prevenirea incidentelor, Delgaz Grid recomandă:
- Nu permiteți intervenții ale persoanelor neautorizate asupra contoarelor sau instalațiilor.
- Evitați improvizațiile la instalațiile de gaze sau electricitate – acestea pot deveni surse de pericol imediat.
- Folosiți doar materiale omologate, instalate de profesioniști autorizați.
Compania subliniază importanța implicării cetățenilor în prevenirea acestor fapte. Sesizările primite sunt tratate cu seriozitate, iar identitatea celor care le transmit este protejată. Fiecare caz descoperit nu este doar o fraudă evitată, ci și un potențial incident periculos prevenit.
Campanie ANRE privind prevenția furturilor din rețea
Datele publicate de Delgaz privind furturile din rețele sunt valabile pentru primele șase luni ale anului, când prețurile încă erau plafonate. De la 1 iulie, piața s-a liberalizat și prețurile au crescut.
ANRE a demarat o campanie de informare a consumatorilor, iar unul dintre clipurile care fac parte din campanie vizează prevenția furturilor din rețea, în special în contextul scumpirilor la energie.
În acest videoclip, un bărbat își suprinde vecinul furând curent de la stâlp. „La cât plătesc curentul, ori improvizez, ori citesc la lumânare”, spune cel de pe stâlp, după care se curentează și cade. Mesajul este „Nu risca o greșeală scumpă. Alege varianta sigură. Schimbă furnizorul în posf.ro”.
Sursa foto: Dreamstime
Articol preluat de pe: Hotnews Economie