Vicepreședintele CSM este convins că salariile magistraților nu sunt exagerate. “40% dintre angajații Parchetelor câștigă între 10.600 și 16.000 lei”

Marti, 15 Iulie 2025, ora 12:55

439 citiri

Peste 660 de judecatori lipsesc din instanțe FOTO Pixabay

Claudiu Constantin Sandu, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a intervenit în dezbaterea publică privind veniturile magistraților, susținând că acestea nu sunt ieșite din comun, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat postului TVR Info, Sandu a explicat că procurorii români nu se află printre cei mai bine plătiți din blocul comunitar, veniturile acestora fiind, în medie, între 2.000 și 3.000 de euro.

„40% din angajații procuraturii lucrează pe lângă Parchetele de pe lângă judecătorii, unde au salarii între 10.600 și 16.000 de lei”, a declarat oficialul CSM, în contextul discuțiilor despre nivelul veniturilor din sistemul judiciar.

Reacția vine după ce primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a criticat pensiile speciale ale magistraților, afirmând că „a fost o greșeală uriașă a politicului” că s-a ajuns ca pensiile să depășească salariile, ceea ce a încurajat pensionările timpurii în rândul personalului din Justiție.

În același context, edilul a subliniat că va rămâne valabilă prevederea legislativă care le permite magistraților eligibili pentru pensie să se retragă mai târziu, beneficiind totuși de aceleași drepturi ca până acum.

Vorbind despre legea adoptată în 2023 privind statutul magistraților, Claudiu Constantin Sandu a susținut că aceasta este în general corectă, deși ar putea suporta unele ajustări:

„Legea actuală din 2023 e bună, e perfectibilă poate cu privire la vârsta de pensionare care crește în fiecare an cu 4 luni, ar putea să se adauge 5 poate 6 luni maxim, dar sub aspectul cuantumului pensiei, trebuie să avem în vedere două chestiuni”, a explicat el.

„Pe de-o parte, trebuie să ne gândim la incompatibilitățile și interdicțiile pe care un magistrat le are în activitatea profesională, care înseamnă mare parte din viață, în condițiile în care noi nu avem posibilitatea de a desfășura alte activități, nu putem merge după programul de lucru într-un cabinet de avocatură și să continuăm activitatea eventual asistând inculpatul pe care l-am pus sub acuzare, iar pe de altă parte, standardul internațional cu privire la protecția statutului magistraților care spune că la momentul pensionării, magistrații să aibă un venit foarte aproape de ultimul venit în plată”, a completat Sandu.

În final, vicepreședintele CSM a punctat că retorica publică despre presupusele venituri exagerate ale celor din sistemul judiciar este eronată:

„Am observat și eu în mass-media, chiar jurnaliști onorabili și bine pregătiți care au căzut în această capcană a veniturilor exagerate ale magistraților. Eu vă spun că 40% din angajații procuraturii lucrează pe lângă Parchetele de pe lângă judecătorii, unde au salarii între 10.600 și 16.000 de lei”, a subliniat el.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews