Ministerul Finantelor a atras 1,65 miliarde lei, in iulie, de la investitorii de la BVB

EkoNews

Ministerul Finantelor (MF) a atras 681,3 milioane lei şi, respectiv, 192 milioane euro (valori însumând 1,65 miliarde lei – 326 milioane euro), prin a şasea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

„Ne bucurăm că interesul pentru titlurile de stat FIDELIS rămâne ridicat, cu un număr de subscrieri care, până în prezent, a depăşit totalul operaţiunilor din întreg anul 2024. Este o confirmare a încrederii investitorilor în acest instrument şi a atractivităţii din ce în ce mai crescute a pieţei de capital româneşti. Anul acesta am introdus pentru prima dată posibilitatea ca donatorii de sânge să acceseze titluri în euro, extinzând componenta socială a programului. Această decizie vine în continuarea demersurilor Ministerului Finanţelor de a transforma programul FIDELIS nu doar într-un instrument de economisire, ci şi într-o platformă de valorizare a implicării civice. Donatorii de sânge sunt exemple de responsabilitate socială, iar accesul prioritar şi extins al acestora la titluri de stat reprezintă o formă de recunoaştere publică şi un stimulent pentru continuarea acestui gest esenţial pentru sistemul medical românesc. Impactul acestei măsuri este dublu: susţine lichiditatea pieţei de capital şi, în acelaşi timp, încurajează o cultură a solidarităţii şi participării active în viaţa economică şi socială. Ministerul Finanţelor continuă să sprijine activ dezvoltarea pieţei de capital, prin măsuri care să contribuie la creşterea atractivităţii investiţionale a României, precum măsuri de creştere a transparenţei şi predictibilităţii fiscale, susţinerea listării companiilor de stat, dialog constant pentru atragerea de investitori instituţionali şi internaţionali şi extinderea accesului la instrumente moderne de economisire şi investiţie”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor.

„De la debutul acestui program în august 2020, titlurile Fidelis au devenit un pilon important în construirea încrederii investitorilor români şi în familiarizarea acestora cu mecanismele Bursei de Valori Bucureşti. Începând din acest an, ritmul lunar al emisiunilor Fidelis aduce o predictibilitate benefică pentru investitori şi consolidează parteneriatul dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Statul român. Prin această colaborare, oferim cetăţenilor o modalitate transparentă, sigură şi accesibilă de a-şi valorifica economiile şi, în acelaşi timp, contribuim la finanţarea sustenabilă a bugetului de stat. Felicităm întreaga echipă căreia i se datorează succesul programului Fidelis, Ministerul Finanţelor, Consorţiul de intermediere, partenerul media RockFM, şi, în primul rând, investitorii care au încredere în Statul român şi investesc în titlurile de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

„Dintre cei aproape 250.000 investitori din piaţa de capital, peste 55.000 de investitori deţineau în portofoliu doar titluri de stat Fidelis la finalul lunii martie. În piaţa secundară am înregistrat aproape 240.000 de tranzacţii cu titluri de stat Fidelis, în valoare de circa 4,8 miliarde lei, adică 9% din valoarea nominală a emisiunilor listate. Vedem că Fidelis joacă un rol major în creşterea numărului de investitori, în acord cu obiectivul nostru de a asigura o piaţă de capital modernă, profundă şi incluzivă. Împreună cu autorităţile, lucrăm să dezvoltăm în continuare ecosistemul Bursei de Valori Bucureşti în care investitorii de retail devin o forţă tot mai activă şi mai educată financiar – un prim pas spre independenţa financiară pe care şi-o doreşte fiecare”, a afirmat Remus Vulpescu, Directorul General al BVB.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din Consorţiul este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi TradeVille (Sindicat de intermediere) şi Banca Transilvania, Libra Internet Bank (Grup de distribuţie).

„Vedem în continuare cum emisiunile Fidelis atrag sume importante de la investitorii persoane fizice, în formula actualizată cu noi maturităţi şi mai multe instrumente. Reţinem în continuare un potenţial activ al instrumentelor propuse de Ministerul de Finanţe, într-un context în care nevoile de finanţare sunt esenţiale şi modificările fiscale sunt percepute în mod favorabil de către pieţele financiare locale şi externe. Recurenţa şi predictibilitatea sunt elemente cheie ale exerciţiilor de atragere de capital şi lucrăm în continuare la consolidarea acestora în interesul clienţilor noştri”, a declarat Vlad Pintilie, Director General Adjunct al BT Capital Partners.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 4 – 11 iulie, românii au plasat peste 17.000 de ordine de subscriere, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Informaţii utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări şi răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.

Dacă deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au două opţiuni:

Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.

Pot deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizaţi să tranzacţioneze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea preţul curent al titlurilor?

Preţul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuţa de [ Căutare ] de pe pagina principală:

R2707B – pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei şi cu maturitate de 2 ani

R2707BE – pentru titlurile de stat pentru donatori, în euro şi cu maturitate de 2 ani

R2707C – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 2 ani

R2907A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 4 ani

R3107A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 6 ani

R2707AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 2 ani

R3007AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani

R3207AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 7 ani.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews