Pe noua linie de cale ferată Brașov – Sighișoara sunt construite patru tunele – două de câte 7 km și două de câte 5 km – care vor deveni cele mai lungi din țară. Pe două dintre ele s-a forat mult mai mult, în timp ce la tunelele Homorod, activitatea a fost afectată temporar de condițiile de teren.
Secțiunea Apața-Cața este cea mai spectaculoasă, dar și cea mai complicată și mai scumpă de pe linia Brașov – Sighișoara. Patru „cârtițe” (TBM) forează în zonă două perechi de tunele: Ormeniș (7 km) și Homorod (5,1 km).
Forarea la perechea de tuneluri Homorod (de 5,1 km lungime) a început în octombrie 2024. Forarea primului tunel din „perechea” de la Ormeniș (7 km lungime) a început în martie 2024.
Pe segmentul sudic al șantierului, de la Portalul 2 (Ormeniș), TBM-urile Eleni și Varvara au forat împreună peste 3,2 kilometri de tunel, anunță compania Aktor.

Pe segmentul nordic, de la Portalul 3 (Homorod), unde TBM-urile Alexandra și Konstantina au început lucrările în sezonul rece, activitatea a fost afectată temporar de condițiile de teren, însă acestea vor recupera decalajele: cele două TBM-uri au depășit împreună pragul de 500 de metri de foraj, ambele fiind complet intrate în munte, mai spun cei de la Aktor.

În acest moment, echipele lucrează cu o producție zilnică medie de 18 metri de tunel și 12 inele de beton montate pe zi în portalul de la Ormeniș, spune compania din Grecia.
Cel mai lung tunel din România prin care trec trenuri este pe linia Brașov – Întorsura Buzăului și are 4 km lungime, fiind construit acum peste 90 de ani.
Șantierul va mai dura câțiva ani pe Brașov – Sighișoara, iar trenurile fac peste trei ore pe cei 128 km și adesea întârzie.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie