VIDEO Măsurile de austeritate în cancelaria lui Bolojan. Se desființează 40% din posturi / Demnitarii rămân fără mașinile cu șoferi, fără chelnerii de la RA-APPS și fără mâncarea de la finalul ședințelor

Șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, reorganizarea instituției pe care o conduce. Jurca a explicat că vor fi desființate 40% din posturi, între care și cele de demnitari, precum secretari de stat și consilieri de stat, ceea ce va însemna o economie lunară de 850.000 de lei. De asemenea, demnitarii rămân fără mașinile cu șoferi, închiriate de la RA-APPS și vor fi renegociate și contractele pentru protocol.

Șeful Cancelariei a spus, într-o conferință de presă, că mașinile puse la dispoziția Guvernului de către RA-APPS se vor înjumătăți: de la 30 la 15. Costul pentru o mașină, în fiecare zi, este de 1.3000 de lei, a explicat Jurca.

[embedded content]

HotNews a transmis în format LIVETEXT cele mai importante declarații ale șefului Cancelariei, Mihai Jurca:

  • Fac câteva precizări: principiile de reformă și eficiență pe care administrația Bolojan le-a anunțat trebuie implementate și la Cancelaria prim-ministrului. Sunt măsuri necesare. Un număr mai puțini de oameni și un cost mai mic.
  • Trebuie să fim solidari și cu restul măsurilor pe care populația le face pentru a redresa deficitul bugetar.
  • Vorbim despre reorganizarea Cancelariei și reducerea anumitor cheltuieli.
  • Trebuie să fac precizări generale. În acest moment, avem 176 de posturi la Cancelarie, cu 15 posturi vacante, dintre care 99 sunt cele dedicate corpului administrativ.
  • Fac o citire a situației actuale: Cancelaria are 16 consilieri de stat, 5 secretari de stat, aparat de consilieri de 42 de persoane, prim-ministru, cabinetul premierului are 8 posturi, un cancelar cu un cabinet de consilier de 3 posturi, un secretar general, alte 27 de posturi la protocol, la comunicare 28 de posturi, o direcție de asigurare resurse de 25 de posturi, un compartiment de securitate de 1 post, un serviciu de politici publice cu 13 posturi, un departament de audit cu 2 posturi, dar neocupate și un departament juridic cu 2 posturi.
  • Propunem: reducem consilierii de stat la 11, secretarii de stat la 4, aparatul demnitarilor de 14. Cabinetul primului ministru va avea 5 posturi. Direcția de protocol va avea 12 posturi, direcția de comunicare devine serviciu și va avea 18 posturi, direcția de asigurare resurse va avea 22 de posturi.
  • O nouă propunere este organizarea unui nou departament. Există multe comitete la nivelul guvernului, interministeriale, care au nevoie de o trasabilitate a informației. Deși am primit o serie de documente legat de activitatea anterioară, ele nu sunt concentrate într-un singur loc. Motiv pentru care propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea rolul de a urmări activitatea guvernamentală. Acest departament propunem să aibă 7 locuri.

Vor fi tăiate 40% din posturile din Cancelaria premierului

  • Departamentul de reziliență și cel de relații internaționale, ele se vor desființa, ei vor putea opta pentru oricare dintre pozițiile care vor fi echivalente cu posturile din noua cancelarie.
  • Auditul public nu va mai avea niciun post, pentru că vom avea sprijin din zona Secretariatului General al Guvernului.
  • În total, cu tot cu demnitari, vom avea 105 posturi. Vorbim de o reducere de 40%. Reducerile la posturile asociate demnitarilor sunt de 48%, pe aparatul tehnic avem o reducere de 34%.
  • Cheltuilelile lunare sunt undeva la 2 milioane de lei cu personalul. Per total, vom avea o economie de 850.000 de lei pe lună. Doresc ca activitatea să continuie la fel ca până acum. Am încredere că cei care sunt profesioniști vor rămâne în Cancelarie.

Cheltuielile de la Cancelaria premierului: 41 de milioane de lei. Cea mai mare sumă: pentru mașini

  • În partea de cheltuieli ale Cancelariei, vă dau câteva cifre generale, rotunjite. Bugetul Cancelariei de 41 milioane de lei, dintre care 18 milioane cheltuieli de bunuri și servicii. Aici cea mai mare cheltuială este cea cu automobile. Avem 12 milioane de lei pe an pentru 30 de mașini, fără să includem și cheltuiala cu combustibil.
  • Avem un cost zilnic de 1.300 de lei cu mașinile. E un contract oferit de RAAPPS.
  • Cheltuielile de protocol sunt de 3 milioane de lei pe an, dintre care 2,3 milioane revin RAAPPS, sub formă de „cheltuieli de restaurant”. O cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari care servesc demnitarii, cabinetului prim-ministrului. Am avut în medie 300.000 de lei pe lună cheltuieli cu protocol. Înseamnă o alocare lunară de 300 de lei per cabinet sau secretar de stat, din care cheltuiești apă, cafea, ceai, pentru orice ședință pe care o ai. Dar demnitarii pot organiza bufet, mese, în cadrul acelor bani.

„Era o obișnuință ca după fiecare ședință de guvern să fie organizată o masă”

  • Era o obișnuință ca după fiecare ședință de guvern să fie organizată o masă. Vom interzice posibilitatea ca acest bufet să aibă loc și posibilitatea ca demnitarii să poată organiza astfel de bufete.
  • O sticlă de 0,33 de suc carbogazos costă 8,50 lei sau 9 lei, iar în magazine costă 4 lei. Astfel de situații sunt pe fiecare tip de produs pe care îl avem. Contractele pe care le avem vor expira la finalul lunii august. Cu siguranță vom renegocia.
  • Am cerut de la RAAPPS să reducă numărul mașinilor de la 30 la 15, astfel încât vom reduce la jumătate. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer, își va conduce propria mașină.
  • Vom renegocia contractul pentru autovehicule. Noi am fi putut să cumpărăm aproape în fiecare lună 10 mașini la cheltuielile pe care le-am avut. Dacă nu putem renegocia, vom găsi o variantă să schimbăm acest lucru, poate facem un parteneriat cu cei de la Dacia.
  • Vom continua să reducem cheltuielile. Ce vreau să spun este că exact aceeași activitate o vom face de săptămâna viitoare cu toate structurile din subordinea Cancelariei. Vom cere aceleași lucruri tuturor celor care sunt în subordinea noastră.

Comisia care are cheltuieli de personal de 130.000 de euro pe lună

  • Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe. Această comisie este importantă. Există un număr de specialiști care își fac treaba în cadrul comisiei. Rolul acestei comisii este să se asigure că investițiile străine în România nu sunt făcute de infractori sau de entități în spatele cărora stau alți tipi de actori.
  • Sunt aici câteva disfuncționalități. Numărul conducerii comisiei este de 11. Indemnizația lor a fost stabilită prin lege de a avea 30% din salariul unui ministru. Dacă se întâlneau de 3 ori pe săptămână, gândiți-vă că luau 4.000 de lei. Din comisie fac parte și un corp de experți. Indemnziația lor e de 20% din salariul unui ministru. Cheltuiala de personal este de 130.000 de euro pe lună.
  • Am propus ca experții să scadă de la 75 la 35. Indemnziația lor să fie la 15% din salariul ministru, o singură dată pe lună.
  • Conducerea să fie redusă de la 11 membri la 7 membri. Indemnziația lor să fie tot așa, de 15% din salariul unui ministru, o dată pe lună.

Întrebări din partea jurnaliștilor acreditați la Guvern

Care sunt criteriile pe baza cărora vor fi tăiate aceste posturi? Se vor da concursuri?

  • Criteriile au fost simple. Am analizat rapoartele de activitate și am făcut o analiză a eficienței și gradului de încărcare a persoanelor din fiecare departament. I-am rugat pe colegi să vină cu propuneri de reorganizare, dar să le facă cât mai curajos. Unii dintre ei au trimis, alții nu. Ceea ce v-am prezentat este atât pe grad de încărcare, cât și a rapoartelor de activitate.

Este o acțiune la Cancelarie. Vor fi acțiuni similare și la Secretariatul General? Sunt șefi de institute care merg pe pierdere și au salariu dublu față de al premierului.

  • Principiul pe care l-am anunțat și administrația Bolojan va face acest lucru… Nu este responsabilitatea mea să mă pronunț la Secretariatul General al Guvernului. Când vine vorba de structurile din subordine, fiecare departament va avea obligația să facă același demers și să ajungă la o concluzie de reorganizare.

Înființarea unui departament pentru reformă guvernamentală, luată în calcul

Se vorbește de un departament pentru reformă guvernamentală. Se va înființa unul? Care ar fi scopul?

  • Scopul ar fi dat de numele departamentului. Nu s-a luat o decizie unde va fi înființat. Procesul de reorganizare al Cancelariei are mai multe etape. Săptămâna viitoare punem în transparență proiectul prin care se face reorganizarea Cancelariei.

Legat de contractele cu RAAPPS. Ne puteți da date când au fost semnate aceste contracte și în baza cărei evaluări s-a venit cu aceste prețuri?

  • Contractul care acum se încheie a fost un contract pe 5 luni. Au fost contracte pe perioade scurte, 5-6 luni. În spatele acestui cost RAAPPS ne-a oferit o defalcare a cheltuielilor. Indiferent cum analizăm, de foarte multe ori cheltuiala de 250 de euro pe zi este de fapt cheltuiala pentru o rată la o mașină pe lună.
  • Două plinuri de combustibili pe lună ar trebui să fie suficiente pe lună pentru activitatea zilnică din oraș.

Ce va conta? Raportul de activitate sau nota lor? Cine va putea participa la concursuri?

  • Persoanele care nu sunt azi în guvern nu se pot înscrie. Va conta mult fișa de post pe care o face fiecare coordonator de departament, vor conta niște principii care trebuie impuse fiecăruia.
  • Ar fi bine ca cei care sunt pensionari și au o pensie și doresc să rămână, cred că ar fi mai sănătos ca ei să renunțe, pentru că nu este corect din perspectiva percepției sociale ca un tânăr să plece, dar cineva cu pensie și salariu să rămână.

În ce domenii concrete se poate implica România în reconstrucția Ucrainei?

  • V-aș ruga să lăsăm această întrebare spre final, pentru că acum discutăm pe alt subiect.

Despre reducerea cheltuielilor cu mașinile: „E clar că se poate reduce foarte mult atât numărul de km, cât și cantitatea de combustibili”

Spuneați că s-a consumat mai mult combustibil decât ar fi fost normal. Dacă există suspiciuni de fraudă, cine ar trebui să plătească?

  • Nu am primit informații de la colegii mei de potențiale fraude. Au fost 30 de mașini cu un nr. foarte mare de km. Mai departe nu am date. E clar că se poate reduce foarte mult atât numărul de km, cât și cantitatea de combustibili. Nu am găsit fraude în această zonă.
  • Am cerut colegilor care se ocupă de aceste cheltuieli să verifice dacă s-au făcut legal.

8.700 de km atâția oameni. Unde s-au dus?

  • Nu știu să vă spun.

Această comisie care se ocupă de investițiile străine ne-ați spus că vor avea un salariu de 1.500 de lei pe lună. Să ne precizați cum s-a ajuns la această decizie, în condițiile în care la cabinetul premierului avem pe cineva care a avut un salariu de mii de euro.

  • Această sumă este un venit care vine peste altă sumă. Ei sunt deja angajați la alte ministere, căci de aceea fac parte din corpul de experți.

Cum s-a făcut selecția pentru șefa de cabinet a premierului? Care au fost opțiunile?

Ați spus că au fost cheltuieli de 133.000 de lei lunar pe combustibil, media. Ați spus că media arată 8.700 de km parcurși pe lună. Ar însemna cam 10 km pe zi. Ce mașini folosesc cei din guvern?

  • Azi folosim Dacia. Mașinile care au consumat mai mult, am renunțat la ele.

Ce se întâmplă cu angajații care vor fi dați afară?

  • Codul funcționarului public prevede posibilitatea ca acești oameni să fie repartizați în alte instituții unde pot avea aceleași funcții.

Cum a ajuns guvernul să cumpere suc de 0,33 ml cu 8,5 lei?

  • Firma este RAAPPS, care are o subsidiară care se ocupă de această activitate. Vă pot spune cum se pot reduce costurile, ele pot fi mai mici. Nu vă pot spune cum s-a ajuns aici. Fostul șef al Cancelariei a semnat contractele.

Ce se întâmplă cu angajații de la Guvern care rămân fără post

Ce se întâmplă cu cei care vor rămâne fără posturi?

  • Prevederile legale sunt clare. Dacă nu rămân aici, dacă sunt funcționari publici au la îndemână niște pârghii, dacă nu, vor intra în șomaj.

Executivul se teme de un val de dosare în instanță?

  • Încercăm să respectăm toate procedurile legale. Această acțiune nu este de dragul de a face acțiuni.
  • Vom respecta toate prevederile legale. Procedura va fi făcută conform legii, astfel încât ea să fie validă. Este dreptul oricăror colegi să conteste.

Câți oameni lucrează în prezent în instituțiile care sunt subordonate Cancelariei?

  • Am făcut o solicitare celor 15 direct subordonate Cancelariei, iar cu cele care sunt în atenția noastră sunt 36 în total. Vom cere fiecărei structuri. Unele dintre ele trebuie să se unifice, pentru că nu au suficienți oameni.
  • Numărul de angajați al tuturor structurilor, numărul posturilor vacante, vi le vom oferi. La fel ca și acum, voi veni în fața dvs. și voi anunța propunerea de reorganizare.

O singură persoană din Cancelaria premierului are cumul pensie-salariu

Câte persoane cumulează pensia cu salariul în cadrul Cancelariei?

  • Știu de o singură persoană. E o chestiune pe care am discutat-o și cu colegii. Legea o permite, să fie foarte clar. Dar consider că e important să menționez că principiul enunțat e cel în care eu cred.

În costul total pe zi legat de mașini era inclus și costul închirierii mașini?

  • Sigur că da. Nu am acces la acest contract. Vom căuta acest contract prin Corpul de Control. Acești 1.300 de lei plus TVA includ probabil și închirierea.

Ce faceți acum pentru unii dintre noi este un deja-vu. În 2009, premierul venea și spunea aceleași lucruri. Dvs. spuneți legat de cumul pensie-salariu că îi rugați frumos. De ce nu faceți asta prin lege? După 15 ani revenim la aceeași situație.

  • Ceea ce v-am spus o să vedeți și într-o formulă legislativă. Nu e doar o declarație de presă.

Corpul de Control al premierului va fi trimis la RAAPPS

Ați spus că veți trimite Corpul de Control să verifice contractul RAAPPS privind autoturismele?

  • Urmează. Este în subordinea premierului Corpul de Control. Va fi trimis.

Este ceva în neregulă?

  • Vom vedea raportul. Doar spun că o astfel de cheltuială nu se justifică în Guvern.

Veți reduce numărul de mașini sau le-ați redus?

  • Le-am redus. Săptămâna viitoare căutăm soluții legale ca demnitarii să poată conduce singuri mașinile închiriate de guvern. Cei care nu au permis circulă cu transportul în comun.

De la ora 18:00, la Palatul Victoria urmează să susțină o conferință de presă și premierul Ilie Bolojan, alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Cei doi vor anunța pachetul de măsuri privind reforma administrație publice locale. 

Măsurile care vor fi anunțate vineri fac parte din al doilea pachet pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. Toate măsurile din acest pachet urmează să fie anunțate până la finalul lunii iulie, atunci când Executivul va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii, într-o sesiune extraordinară a Legislativului, după cum a declarat în trecut premierul Ilie Bolojan. 

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat deja răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscale, care urmează să intre în vigoare de la 1 august. Printre cele mai importante măsuri se numără creșterea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice și introducerea CASS de 10% la pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews