Aflat într-o vizită în Germania, președintele României a oferit un interviu publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nicușor Dan a spus că intenționează să numească în fruntea serviciilor secrete două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică.
„Conform Constituției României, președintele propune șefii serviciilor de informații interne și externe. Intenționez să nominalizez două persoane care nu provin nici din serviciile secrete, nici din politică. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească în timp. Aici este vorba de problema interferenței acestor servicii în viața politică”, a spus Nicușor Dan, conform publicației germane.
Întrebat dacă a existat vreo implicare a serviciilor în anularea alegerilor prezidențiale din 2024, Nicușor Dan a răspuns scurt: „Nu s-au implicat suficient”.
În același interviu, Nicușor Dan a spus și că, până acum, reprezentanții PSD au fost „parteneri extrem de corecți”.
„Desigur, există persoane individuale care fac anumite declarații publice, dar, ca partid, în cadrul negocierilor de coaliție și în guvern, s-au comportat cât se poate de corect. Asta este important, pentru că trebuie să depășim perioada marilor deficite și să recâștigăm încrederea piețelor. Pentru asta avem nevoie de un guvern stabil. Cum avem un acord de coaliție echilibrat între cele patru partide, sunt optimist că toți partenerii vor rămâne în coaliție”, a declarat Nicușor Dan.
După ședința CSAT, autoritățile române au stabilit că nu pot proba concret implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale
Autorităţile române nu au informaţii suplimentare care să probeze implicarea Rusiei în alegerile din România, a spus, la începutul săptămânii, pentru mai mulți jurnaliști români, printre care și reprezentantul HotNews, o sursă oficială, care a participat la discuţiile din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Sursa a fost corelată cu date de la un om prezent la CSAT.
Implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din decembrie 2024 a fost unul dintre subiectele discutate în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată luni, 30 iunie. A fost prima reuniune CSAT a președintelui Nicușor Dan, dar și pentru guvernul condus de Ilie Bolojan.
Participanţii la şedinţă nu au fost informaţi, însă, cu privire la dovezi concrete care pot proba, fără echivoc, implicarea Rusiei în alegeri, spune unul dintre cei care au participat la discuţiile care au caracter secret şi sunt conduse de preşedintele României. Descrierea sensului a ce s-a discutat în CSAT a fost făcută mai multor ziariști. Datorită subiectului delicat, furnizorul informației a făcut-o cu condiția păstrării confidențialității.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews