Noi reguli de stocare a gazelor. Cât de pline sunt depozitele în mijlocul verii

Uniunea Europeană a adoptat vineri o nouă lege pentru a prelungi reglementările privind stocarea gazelor până în 2027. Reglementările inițiale privind stocarea gazelor urmau să expire în decembrie.

Consiliul European, care stabilește agenda politică a UE, a anunțat vineri că țările UE vor fi obligate să atingă 90% din nivelurile de stocare a gazelor până la 1 decembrie a fiecărui an, cu o flexibilitate de până la 10% în cazul unor „condiții dificile”.

Obligațiile de furnizare a gazelor pot fi relaxate cu încă 5% în cazul unor condiții de piață persistente nefavorabile.

Obiectivele intermediare de stocare vor deveni doar orientative pentru a permite achizițiile de gaze atunci când condițiile sunt cele mai avantajoase.

Principala prevedere este prelungirea cu încă doi ani cerința actuală impusă statelor membre de a menține rezerve suficiente de gaze înainte de sezonul de iarnă.

„Obiectivul acestei măsuri este de a atenua vulnerabilitatea UE la fluctuațiile prețurilor cauzate de tensiunile geopolitice, în special în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, menținând în același timp un echilibru între securitatea energetică și revenirea la principiile pieței”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Termene mai flexibile

Modificarea regulamentului menține obiectivul de stocare de 90%. De asemenea, introduce o flexibilitate suplimentară pentru statele membre pentru a se adapta la condițiile pieței în continuă evoluție și pentru a combate potențialele manipulări ale pieței.

Aceasta va permite statelor membre să reacționeze mai rapid la condițiile de piață în schimbare și să obțină oferte mai bune la achiziționarea de gaze, menținând în același timp securitatea aprovizionării.

Obiectivul obligatoriu existent de 90% pentru stocarea gazelor este menținut, dar cu flexibilitate în îndeplinirea acestuia oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, înlocuind termenul limită actual de 1 noiembrie.

Este introdusă o flexibilitate de 10% în cazul unor condiții dificile de umplere a depozitelor. În plus, printr-un act delegat, Comisia Europeană poate crește flexibilitatea în direcția atingerii obiectivului de umplere cu până la 5% suplimentar în cazul unor condiții de piață nefavorabile persistente.

Obiectivele intermediare de stocare vor deveni orientative. Astfel, participanții la piață pot să achiziționeze gaze pe tot parcursul anului, atunci când condițiile sunt cele mai avantajoase.

Cât de pline sunt depozitele de gaze în mijlocul verii

În acest moment, depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de 64%, în medie. În România, la mijlocul verii, înmagazinarea a ajuns la 62%, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Regulamentul privind stocarea gazelor a fost adoptat în iunie 2022, în mijlocul crizei energetice, pentru a asigura niveluri suficiente de stocare, esențiale pentru aprovizionarea locuințelor și întreprinderilor din UE pe tot parcursul iernii și pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Europei.

Regulamentul a stabilit obiective obligatorii de stocare a gazelor: instalațiile de stocare subterană situate pe teritoriul fiecărui stat membru trebuiau să fie umplute la cel puțin 80% din capacitatea lor până la 1 noiembrie 2022 și la 90% până la 1 noiembrie 2023 și în fiecare an ulterior.

De când a fost stabilit obiectivul de umplere de 90%, UE a depășit-o în mod constant înainte de începerea fiecărui sezon de încălzire. Având în vedere că aceste prevederi urmează să expire la sfârșitul anului 2025, prelungirea garantează că UE va menține un nivel ridicat de securitate a aprovizionării, ținând cont în același timp de provocările pieței globale a gazelor.

Depozitele reprezintă aproximativ 30% din consumul de gaze al UE în lunile de iarnă.

La 5 martie 2025, Comisia Europeană a prezentat o propunere de prelungire a regulamentului cu încă doi ani pentru a asigura securitatea continuă a aprovizionării cu energie în întreaga UE și stabilitatea pieței europene de gaze. În urma mandatelor lor de negociere adoptate la 11 aprilie și 8 mai 2025, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord privind regulamentul modificat la 24 iunie 2025.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews