Consilier al lui Nicușor Dan, despre relația dintre președinte și premier: „Ține de securitatea României”

Consilierul prezidențial pentru securitate națională Cristian Diaconescu a afirmat, la Digi24, că relația dintre președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan este una „foarte bună”, relația dintre ocupanții celor două funcții fiind un aspect care ține de „securitatea României”.

Invitat să comenteze speculațiile legate de înrăutățirea relațiilor dintre Nicușor Dan și Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu a răspuns: „În acest moment văd o relație foarte responsabilă în care cei doi transmit același tip de atitudine de proiect. Nu ne putem permite să avem ezitări din această perspectivă. Evoluțiile sunt foarte rapide, unele chiar periculoase (…) Cooperarea dintre președinte și prim-ministru este foarte bună și ține de securitatea României”.

În ce privește desemnarea șefilor de servicii secrete, Diaconescu a spus că partidele din coaliție, care vor trebui să voteze în Parlament, trebuie să dea dovadă de responsabilitate, într-un moment „de criză deschisă”, făcând referire la situația de securitate din apropierea granițelor României.

Numirea șefilor serviciilor, „un moment de responsabilitate”

„Va fi un moment de responsabilitate foarte serios. Îmi doresc ca și din zona politică să există o asemenea înțelegere Trebuie să privim cu solidaritate o astfel de numire pentru că șefii acestor instituții trebuie să aibă o credibilitate externă foarte mare din prima zi. Altfel, vor avea un start întârziat din această privință”, a afirmat Diaconescu.

Potrivit legii, președintele României trebuie să prezintă Strategia de Securitate Națională a țării în termen de 6 luni de la depunerea jurământului. Cristian Diaconescu a precizat că, până la data de 1 august, Administrația Prezidențială va aduna propunerile făcute de către instituțiile cu competențe în domeniu.

„După care vom face o consultare publică. Mi se pare normal să avem un dialog cu toții (…) Văd foarte mulți oameni cu poziții interesante, constructive și promit că vom crea cadrul necesar ca poziția lor să fie ascultată”, a spus Diaconescu.

El a menționat că o prioritate va fi securitatea la Marea Neagră, existând deja două strategii pe această zonă, una adoptată de Conngresul Statelor Unite, alta de Uniunea Europeană. Diaconescu a spus că sunt necesare acțiuni concrete de implementare a lor, acțiuni pe care România trebuie să le întreprindă în comun cu celelalte țări riverane, membre ale NATO: Bulgaria și Turcia.

„Orice fel de amenințare va trebuie recunoscută și va trebui să venim cu răspunsuri pentru următorii cinci ani”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews