EkoNews
Contextul geopolitic actual și tensiunile comerciale, cum ar fi sancțiunile impuse Chinei, pot duce la o încetinire a economiei, crede Radu Puiu, analist financiar în XTB. El spune că, deşi anul 2024 a fost optimist, dinamica mediului de investiţii a fost susţinută mai degrabă de aşteptările pieţei şi nu de planul real.
“Anul 2024 a început într-un mod foarte optimist pentru piețele de capital. Aici am văzut multe creşteri impresionante şi indici ai pieţei bursiere care au reuşit să atingă noi valori record, fie că vorbim despre indici în Statele Unite ale Americii cum ar fi S & P 500 sau NASDAQ, fie că vorbim despre indici în Europa, cum ar fi DAX-ul german sau indicele local BET. Toată lumea a reușit să străpungă, chiar dacă situația, cel puțin acum, din punctul de vedere al economiei reale, nu este tocmai cea roz. Totuşi, această dinamică, putem spune, a fost alimentată de aşteptările despre cum vor decurge lucrurile în viitor şi nu neapărat despre situaţia actuală, iar acest lucru se bazează în principal pe o aşteptare pozitivă a politicii monetare, atât la nivelul Statelor Unite ale Americii, vorbim despre politica FED, cât şi despre o politică mai relaxată în Europa, dar şi la nivel local,” a afirmat Radu Puiu.
De asemenea, a atras atenția asupra problemelor cu care se poate confrunta economia, cel mai important aspect fiind tensiunile din comerț cauzate de actuala situație geopolitică globală și relațiile economice dintre Occident și China.
“Din punctul de vedere al problemelor cu care s-ar putea confrunta economia, situaţia geopolitică actuală ar putea fi una dintre principalele probleme, deoarece, pe de o parte, conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce la o creştere a costurilor de transport şi a condiţiilor de livrare, ceea ce ar putea duce ulterior la o creştere a inflaţiei. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte fragmentarea geopolitică, acesta este, în opinia mea, un alt subiect care ar trebui discutat. Privind ce s-a întâmplat recent cu privire la relaţiile economice dintre state importante, precum China, SUA sau UE, din Occident, am văzut tot mai multe măsuri care restricţionează comerţul cu produse chinezeşti. Aceste decizii au fost argumentate de faptul că produsele sunt subvenționate și sprijinite pentru un preț accesibil, care încalcă principiile concurenței loiale. Cu toate acestea, eforturile fac ca acest lucru să fie din ce în ce mai greu și mai mic la nivel mondial, care în 2023 a înregistrat o creștere marginală de doar 0,2%, iar toate acestea confirmă datele FMI, care susține că taxele comerciale au crescut de aproximativ trei ori, majoritatea vizând China. Prin urmare, aceste tensiuni comerciale ar putea duce la încetinirea economică şi, ulterior, la alte probleme care s-ar putea traduce în preţuri mai mari,” a afirmat el.
Cât despre România, Radu Puiu declară că inflaţia este încă o problemă pentru economia noastră, cauzată de factori precum presiunile de pe piaţa muncii şi creşterea salariilor.
“Local, dacă vorbim despre inflaţie în România, lupa împotriva acestui fenomen nu este la fel de avansată ca în alte ţări. Continuăm să avem o inflaţie ridicată şi, dacă analizăm aspectele importante, observăm că inflaţia de bază este mai persistentă în ceea ce priveşte căderile şi putem vedea o puternică rădăcină a presiunilor de pe piaţa muncii şi a creşterii salariilor. De asemenea, discutăm despre o inflaţie de 11% în domeniul serviciilor din România, ceea ce reprezintă un obstacol în calea reducerii dobânzii la NRB. Din acest punct de vedere, cred că va fi foarte important pentru companii să urmeze evoluţia economiei pentru a vedea dacă băncile centrale vor avea mediul necesar pentru reducerea interesului,” a afirmat Radu Puiu.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital