Traficul feroviar este închis între Cluj și Oradea, pentru lucrări extinse de modernizare și electrificare, care probabil se vor încheia în 2027 și vor costa peste 9 miliarde de lei. Trenurile vor dura 2 ore şi 14 minute între Cluj şi graniţa cu Ungaria, comparativ cu aproximativ 3 ore înainte de începerea curţii, Ce se întâmplă pe fiecare lot?
Lucrări feroviare Foto: CFR Infrastructura
Prima linie care va fi electrificată după 1990
Viteza de deplasare a trenurilor în secţiunea Cluj Napoca – Oradea – Bihor Bishopric a fost, înainte de începerea lucrărilor, 65 km/h – 85 km/h pe cea mai mare parte a traseului. După finalizarea lucrărilor, viteza maximă va creşte la 120 km/h – 160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj Napoca şi Episcopia Bihor va fi de 2 ore şi 14 minute pentru un tren IR, iar trenul RE va călători între Cluj Napoca şi Oradea în aproximativ 2 şi 20 de minute, declară CFR Infrastructure.
În cele două ore şi 14 minute este inclusă parcarea din Oradea, unde trenurile au aproximativ 10 – 15 minute. Distanţa este de 166 km.
Valoarea totală a investiției este de 7,66 miliarde lei, cu excepția TVA (9,11 miliarde lei cu TVA), iar finalizarea celor patru contracte este estimată pentru perioada 2026 / 2027 (36 luni după aprobarea proiectului tehnic).
FC Cluj Napoca – Oradea – Bihor Bishopric – Frontier va fi prima linie de cale ferată modernizată şi electrificată după 1990 cu bani europeni.
Lucrările de reabilitare şi electrificare ale liniei de cale ferată de la Cluj până la graniţă se desfăşoară în mare parte pe traseul actual, dar pentru a atinge viteza maximă de trafic de 160 km/h pe o distanţă cât mai lungă sunt proiectate lucrări care să crească raza curbelor, pe o lungime de 7,5 km, pentru a devia râul Crişul Rapid, dar şi pentru a dubla linia CF pe o lungime de aproximativ 14, 8 km, între Telechiu şi Oşorhei.
Cluj – Bihor episcopic – Ce se întâmplă pe cele patru loturi
Reabilitarea şi electrificarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Bihor episcopic, inclusiv dublarea liniei pentru o lungime de aproximativ 14,8 km, este structurată pe următoarele 4 loturi definite geografic:
Lot 1 Cluj Napoca – Aghireș (30,41 km)
Lot 2 Aghireș – Poieni (36,53 km)
Lot 3 Poieni – Aleșd (52,74 km)
Lot 4 Aleșd – Frontieră maghiară (46,74 km)
Pentru trei dintre cele patru loturi au fost eliberate permise de construcție (loturile 1.2 și 3) și pentru lotul 4 a fost depusă documentația pentru eliberarea autorizației. Șantierele de lucrări sunt deschise în prezent pe loturi 1 și 2, de la Cluj Napoca la Poieni.
Dacă pe lotul 2 Aghireș – Poieni, modernizarea căii ferate este realizată, cu închiderea completă a traficului feroviar din ianuarie 2024 și cu transbordarea de către operatorii de transport feroviar de călători, pe lotul 1, în iunie, trenurile vor circula între Cluj Napoca și Aghireș doar pe linia II, pentru a oferi constructorului frontul de lucru pe firul I Cluj Napoca Est – Cluj Napoca – Baciu Triaj – Mera – Nădășel – Aghireș, inclusiv pe anumite linii din stațiile Cluj Napoca și Aghireș, și anume Halte Mera și Baciu Triaj.
Pentru toate cele patru contracte, CFR SA a emis în ianuarie 2023 ordinul de a începe prima etapă, și anume: elaborarea proiectului tehnic, care implică obligația producătorului de a obține toate opiniile și acordurile autorităților locale și centrale, documente pe baza cărora au fost emise permise de construcție între octombrie 2023 și februarie 2024 (stadiul I) de a începe executarea lucrărilor pe 3 din cele 4 loturi.
Toate cele 43 de stații, opriri și puncte de oprire de pe traseu vor fi modernizate, sălile de așteptare vor fi disponibile și platformele vor fi restaurate la standardele europene în ceea ce privește lungimea, lățimea și înălțimea. Vor fi montate bănci, lămpi și panouri informative.
Lot 1 Cluj Napoca – Aghireș (30,41 km)
- autorizația de construcție emisă în decembrie 2023 (cu excepția STE Aghireș și a trecerii superioare a Turque Cut, pentru care este necesar să se înceapă procedura de expropriere a zonelor de teren suplimentare)
- proiectul tehnic aprobat în februarie 2024;
- deschiderea locului de lucru în martie 2024 – demontarea liniei de contact în st. CF Cluj Napoca (liniile 4.5.6 şi 7) şi între Baciu Triaj şi Cluj Napoca pe 2 km, şină demontată între Mera – Baciu Triaj şi liniile 1.2, 3.15 şi 17 de la staţia Aghireş
Lot 2 Aghireș – Poieni (36,53 km)
- permis de construcție eliberat în octombrie 2023
- Proiect tehnic aprobat în noiembrie 2023
- loc de deschidere în ianuarie 2024 – lucrări de suprastructură în toate staţiile şi în linia curentă, începe construirea de noi platforme în Hm Brăisoru, P. O. Bologa şi în staţia Poieni, a făcut fundaţii pentru poduri / etaje între Brăisoru şi Poieni, terase / platformă de cale de peste Huedin – Brăisoru – Poieni
Lot 3 Poieni – Aleșd (52,74 km)
- permis de construcție eliberat în februarie 2024 pentru etapa I km 605 + 700 – km 620 + 430
Lot 4 Aleșd – Frontieră maghiară (46,74 km)
- documentația tehnică prezentată pentru eliberarea autorizației de calcul – februarie 2024
Articol creat de echipa EkoNews.ro
Articol preluat de pe: Hotnews Economie