Conexiunea dintre Viața Sexuală și Sănătatea Cognitivă: Impactul Activității Sexuale asupra Memoriei și Cunoașterii

Memoriei

Dar sexul poate sprijini, de asemenea, sănătatea mintală, protejând împotriva anxietății și depresiei, conform cercetării din 2021 publicate în The Journal of Sexual Medicine.

În plus față de promovarea sănătății fizice și mentale, există dovezi care sugerează că sexul poate stimula, de asemenea, cunoașterea, în special memoria (memorie), conform unui studiu 2018 în Arhiva Comportamentului Sexual.

Acestea fiind spuse, oamenii îşi exprimă intimitatea şi experimentează plăcerea sexuală în tot felul de moduri diferite şi nu toate implică relaţii sexuale. Lipsa de sex este o alegere profund personală care nu ar trebui să fie întâmpinat cu rușine sau stigmat. Din punct de vedere fiziologic însă, acest lucru ridică o întrebare: dacă nu mai facem sex, înseamnă că aceste beneficii cognitive încep să dispară?

Cercetările arată o legătură între lipsa sexului şi scăderea memoriei.

Într-un studiu din 2013, publicat în revista științifică Hippocampus, cercetătorii au descoperit că activitatea sexuală a stimulat generarea de neuroni în zonele creierului asociate cu memoria și cunoașterea. Acest lucru a fost adevărat dacă persoanele au fost implicate în acte sexuale o dată sau mai mult. Pe termen lung, s-a constatat că expunerea sexuală continuă să îmbunătățească cogniția. Când activitatea sexuală a încetat, această ameliorare cognitivă a scăzut.

Cât de mulţumit eşti de viaţa ta sexuală poate juca şi un rol în cunoaştere pe măsură ce îmbătrâneşti.

Cercetătorii care au efectuat un studiu longitudinal în 2023, publicat în The Gerontologist, au evaluat funcţia erectilă şi satisfacţia sexuală a 818 bărbaţi de vârstă mijlocie şi vârstnici. S-a descoperit că nivelurile inferioare de funcţie erectilă şi satisfacţie sexuală sunt legate de declinul viitor al memoriei. “Aceste asociaţii au supravieţuit ajustării factorilor demografici şi de sănătate, ceea ce arată că există o legătură clară între viaţa noastră sexuală şi cunoştinţele noastre,” a declarat co-autorul principal Riki Slayday într-un comunicat de presă din Penn State. “Îmbunătățirile în ceea ce privește satisfacția sexuală pot declanșa îmbunătățirea funcției de memorie,” a adăugat co-autorul Martin Sliwinski.

Articol creat de echipa EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Realitatea Timp liber

EkoNews