Electricitatea a fost tranzactionata miercuri cu 69 euro / MWh pe piata din Romania.
Cea mai ieftină electricitate din Europa este vândută pe pieţele la vedere din Spania şi Portugalia. Timp de mai mult de o lună și jumătate, prețurile au scăzut atât de mult, încât, zile la rând, energia este comercializată la niveluri extrem de scăzute, ajungând în medie la doar 1 EUR miercuri. Această tendință de menținere a prețurilor la niveluri extreme este influențată de producția ridicată de energie din surse regenerabile, în special de energia fotovoltaică.
Preţul la electricitate Fotografie: Jonathan Raa / NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Analizând evoluția prețurilor pe piețele europene din ultima lună, putem observa că și energia electrică din Franța începe să fie comercializată la niveluri din ce în ce mai scăzute, cu până la 20 EUR/% mai puțin decât pe alte piețe.
Preturile mai mici in Europa de Vest / Romania sunt printre cele scumpe
În timp ce, în Spania și Portugalia, energia electrică a fost vândută pentru 1 EUR pe alte piețe la vedere, media a fost de aproximativ 70 EUR/kWh. Doar în Franţa şi ţările din nordul Europei au fost oarecum mai mici miercuri, aproximativ 50 de euro/2,5 euro.
Pe piata din Romania a doua zi, electricitatea a fost tranzactionata miercuri cu 69 euro / MWh.
De mai multe zile, aceasta a fost tendința, cu prețuri extrem de scăzute în Spania și Portugalia. De exemplu, în week-end, s-a tranzacţionat în medie o valoare de 2 euro în Spania, 10 euro în Franţa, 38 euro în Germania şi 46 euro în România. Cea mai scumpă piaţă este în Italia, unde 1 MWh este vândută şi până la 20 euro / MWh mai mult decât media din alte ţări.
Spania și Portugalia au vândut, de asemenea, energie electrică la prețuri extrem de scăzute la sfârșitul lunii februarie – la începutul lunii martie timp de aproape două săptămâni. Pentru restul, tranzacțiile pe piața spaniolă se efectuează la un nivel mediu de 40 EUR/kWh.
Cu cât energia verde este mai mare, cu atât preţurile sunt mai mici
Prețurile energiei electrice din Spania au scăzut aproape la zero, deoarece fermele eoliene și fotovoltaice produc mai multă energie decât oricând în Marea Mediterană, a arătat Bloomberg, în urmă cu aproape o lună.
Deși scăderea accentuată a prețurilor este favorabilă consumatorilor, deoarece acestea se vor reflecta în facturile gospodăriilor, nivelurile mai scăzute pe termen lung ale riscului care afectează investițiile în capacități regenerabile, deoarece Europa se află în plină tranziție către o economie ecologică.
În mijlocul crizei energetice, un MWh de energie electrică de pe piețele la vedere a atins niveluri record de peste 550 – 600 euro / MWh.
, Criza energetică, cauzată de Rusia prin manipularea aprovizionării cu gaze și prin invazia Ucrainei, a dus la schimbări majore pe piețele energetice europene într-un timp scurt. În primul rând, dorinţa de a scăpa cât mai repede de dependenţa rusă a dus la o creştere record a surselor regenerabile, cu scopul de a înlocui gazele şi cărbunele, precum şi scăderea semnificativă a consumului, au apărut din ultimele rapoarte ale Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
Cu toate acestea, în timp ce producția din surse regenerabile a crescut, cererea de energie electrică a scăzut, ceea ce a dus la scăderea puternică a prețurilor.
Astfel, întrucât cererea este redusă și sursele sunt diversificate, prețurile sunt, de asemenea, în scădere. În perioada următoare se aşteaptă reduceri şi mai mari.
Articol creat de echipa EkoNews.ro
Articol preluat de pe: Hotnews Economie