Asigurare, preocupată de faptul că statul dorește să extindă plafonul prețurilor RCA fără a lua în considerare inflația: Aceasta contravine legislației UE și nu este “un drog minune”

RCA

, Industria asigurărilor a luat act cu mare îngrijorare de disponibilitatea autorităților de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în considerare efectele inflației, UNSAR – Uniunea de Asigurări și Reasigurare din România a reacționat miercuri.

  • “Ne amintim că, din aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate. Iniţial, măsura a fost luată timp de 6 luni, prelungită cu încă 3 luni, iar apoi, la sfârşitul anului trecut, guvernul a prelungit-o din nou cu o ajustare de 6,8%, care nici măcar nu acoperea inflaţia din 2023 (10,4% cf. INSSE).
  • Cel mai important, daunele medii la RCA au crescut în trimestrul al treilea al anului trecut chiar mai mult decât inflația, cu aproximativ 12%, deoarece compensația nu a fost, de asemenea, plafonată,” asigurătorii susțin membrii UNSAR.

“Preţurile RCA sunt influenţate de numărul mare de accidente, compensaţiile plătite şi costurile în creştere”

Uniunea susține că “captarea primei RCA este o încălcare flagrantă a normelor Uniunii Europene” și omite faptul că prețul politicilor RCA este influențat de numărul mare de accidente, compensațiile plătite și costurile în creștere. ‘

  • ” De exemplu, asigurătorii plătesc taxe și contribuții sporite la RCA de la 6,6% în 2021 la aproximativ 13% în 2023. Asiguratorii care nu au luat în considerare aceste principii economice fundamentale sunt, de asemenea, cei care au dat faliment în trecut.
  • Cu toate acestea, în mod paradoxal, pentru îngheţarea taxelor de primă, aproape de fiecare dată a fost invocat un portofoliu semnificativ de clienţi, situaţia excepţională a eşecurilor anterioare şi necesitatea ca alte societăţi de asigurare să preia controlul. Totuşi, printr – un efort financiar important, ei au reuşit să absoarbă acest şoc.
  • În prezent, este justificat să se continue plafonarea “relectării riscului de risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurări.”
  • Astfel, principiile de funcționare ale industriei de asigurări sunt încă o dată ignorate, pe baza cărora fiecare asigurător trebuie să fie liber să decidă individual profilul de risc al propriilor clienți, adică să își adapteze politica comercială la frecvența și severitatea daunelor, precum și la mutualizarea adecvată a riscurilor,” spune UNSAR.

UNSAR: 19 din 100 de camioane peste 16 tone provoacă accidente care au ca rezultat daune materiale sau vătămări corporale și decese

Uniunea subliniază că, pentru vehiculele utilizate pentru transport, frecvența accidentelor este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% față de 6,6%).

  • ” Astfel, în medie, din fiecare 100 de vehicule cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, cel puțin 19 cauzează accidente rutiere care au ca rezultat daune materiale sau răniri și deces. Aceste accidente sunt, de obicei, mult mai grave decât pentru alte categorii de vehicule,” declară UNSAR.

De asemenea, asigurătorii susțin că măsura de prelungire a plafonului se suprapune cu discuțiile privind modificarea Legii RCA 132 / 2017, în care propunerile industriei de asigurări de asigurare de asigurare de a asigura sustenabilitatea pieței nu au fost luate în considerare, în ciuda faptului că acestea sunt, de asemenea, dorite de conducătorii auto români.

  • ” Așa cum am spus atât la momentul primei prelungiri a înghețării prețurilor politicilor RCA în martie anul trecut, cât și în timpul celorlalte extinderi, aceste măsuri “temporare,” pe lângă faptul că sunt contrare dreptului comunitar, sunt departe de a fi un “medicament minune.”
  • Dimpotrivă, aceasta ar putea duce din nou la rezultatele pe care le-am asistat din cadrul plafonului pentru 2016. Nu ştim care altă industrie se află într-o situaţie similară,” spune UNSAR.

Vicepreședinte al ASF: Cel puțin trei asigurători au rate RCA neloiale

În ceea ce privește plângerile asigurătorilor, trebuie remarcat faptul că noul ASF Vicepreşedintele Sorin Mititelu a declarat recent HotNews. ro că acestea sunt parțial justificate și că o parte a vinovăției este, de asemenea, la costul RCA.

Cel puţin 3 asiguratori au rate RCA inechitabile pentru anumite categorii de clienţi consideraţi” asigurare cu risc ridicat, “cu preţuri chiar de 2 – 3 ori mai mari decât rata de referinţă, şi este la fel de nedrept că preţurile de 6 luni sunt aproape similare cu preţurile de un an, a declarat HotNews. Ro Sorin Mitelu, noul vicepreşedinte al ASF, miercuri.

Soluţia promisă de el este să introducă orientări de conduită în vara acestui an, care, dacă nu sunt respectate, vor permite ASF să intervină.

Guvernul dorește să extindă plafonul prețurilor RCA până la 30 iunie 2024

Reacția de astăzi față de asigurători vine după ce Ministerul Finanțelor a consultat marți seara un proiect de act legislativ care propune prelungirea plafonului prețurilor RCA cu încă 3 luni până la 30 iunie 2024.

În prezent, prețurile RCA sunt plafonate la nivelul tarifelor percepute de asigurători la 28 februarie 2023, indexate cu maximum 6, 8%, care ar expira la sfârșitul lunii martie.

Măsura propusă de Finanţe este motivată de necesitatea de a combate creşterea excesivă a preţurilor, care poate apărea brusc pe fondul dezechilibrelor “pe piaţă.

Printre problemele rămase pe piața RCA, Ministerul Finanțelor enumeră faptul că doar 7 din 10 autoturisme sunt asigurate de RCA, numărul mare de asigurări cu risc ridicat alocate asigurătorilor, gradul ridicat de concentrare pe piață.

În plus, Ministerul arată că, de asemenea, ia în considerare faptul că o serie de modificări ale legislației naționale în domeniul asigurărilor RCA sunt în prezent în vigoare în timpul procesului legislativ care propune corectarea dezechilibrelor existente.

Se preconizează că proiectul HG va fi pe ordinea de zi a reuniunii Guvernului de joi, 28 martie.

Articol creat de echipa EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews