Dividendele de la Macofil: Un grup de acţionari solicită o politică previzibilă

dividende

EkoNews

Dividendele de la Macofil

De asemenea, acţionarii doresc ca disponibilitatea banilor companiei să fie utilizată mai eficient prin investirea în instrumente financiare cu risc scăzut

Un grup de acţionari ai producătorului de materiale de construcţie Macofil Targu Jiu (MACO) solicită finalizarea agendei şedinţei din 17 aprilie cu o serie de puncte care vizează alocarea dividendelor şi utilizarea mai eficientă a disponibilităţii banilor companiei, potrivit unui raport al emitentului publicat pe site-ul Bucharest Stock Exchange (BVB).

În special, grupul care deține 5,1% din Macofil impune ca profitul net al societății de 11,9 milioane lei să fie distribuit ca dividende, restul fiind reportat și alte distribuții prevăzute de lege.

De asemenea, grupul solicită formularea unei politici previzibile privind dividendele pentru a aloca cel puțin 40% din profiturile viitoare ale societății acționarilor ca dividende în fiecare an, cu excepția cazului în care investițiile necesită o derogare de la politica privind dividendele.

În acelaşi timp, acţionarii cer o utilizare mai eficientă a cantităţii mari de bani a companiei, investind în instrumente cu risc scăzut care aduc mai multe dobânzi decât depozitele bancare, de exemplu titluri de stat.

Conform situațiilor financiare din 2023, societatea a deținut sub formă de numerar în casă și conturi bancare suma de 42,1 milioane lei, active circulante de 65,2 milioane lei și a avut datorii totale de 7,4 milioane lei. De asemenea, compania avea 42,9 milioane lei în contul de profit preluat.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024, compania a planificat investiţii de 15,4 milioane lei în acest an, care pot fi uşor acoperite de disponibilitatea banilor existenţi, fără ca stabilitatea financiară a societăţii să fie afectată, chiar şi cu acordarea unui dividend mai mare, raportul arată de asemenea.

“În condiţiile actuale, cu inflaţia estimată la 7%, surplusul de numerar este devalorizat rapid. Credem că depinde de conducerea companiei să optimizeze structura bilanțului și să evite această devalorizare. În prezent, depozitele bancare și numerarul aduc dobânzi sub rata inflației și nu sunt necesare pentru activitatea operațională și nici pentru îndeplinirea planurilor de investiții aprobate de acționari. În lipsa unei justificări economice pentru nedistribuirea profiturilor societății ca dividend, păstrarea sumelor este nejustificată și dăunătoare acționarilor,” afirmă investitorii în raport.

În prezent, pe ordinea de zi a şedinţei acţionarilor la mijlocul lunii viitoare este propunerea conducerii societăţii care prevede ca 0,97 milioane lei să ajungă la dividende, suma de 1,87 milioane lei care urmează să fie utilizată pentru constituirea rezervei pentru profiturile reinvestite şi diferenţa de nouă milioane de lei să rămână profituri nedistribuite.

La sfârșitul anului trecut, Simona – Ioana Zamfir a avut 32,5% din Macofil, SIF Muntenia 17,4%, în timp ce Elisaveta Petru avea 16,1% din producătorul materialului de construcție, potrivit datelor BVB.

Articol creat de echipa EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews