Aproape un sfert (24%) dintre respondenții unui studiu global al Bitdefender susțin că au trecut prin unul sau mai multe incidente de securitate în ultimul an. Cea mai răspândită ameninţare folosită de hackeri este frauda prin SMS.
Deoarece înșelăciunile SMS sunt cea mai răspândită amenințare utilizată de hackeri, mesajele frauduloase continuă să se situeze printre incidentele de securitate, 44% dintre respondenți raportând că sunt victime ale tentativelor de fraudă (42%), atacurile de phishing prin e-mail (42%), expunerea la date personale (27%), infecția virală (18%) și doxxing (2%).
Femeile susţin că printre aceste tipuri de atacuri, cele mai multe dintre ele au experimentat escrocherii text-minging (51%) faţă de bărbaţi (38%), precum şi expunerea informaţiilor personale în urma unei încălcări a securităţii (30% faţă de 23%). Pe de altă parte, bărbații au fost mai vizați de atacuri de phishing (43% față de 41%) și amenințări informatice (20% față de 13%), arată datele Bitdefender.
În același timp, majoritatea respondenților (76%) consideră că nu sunt o țintă pentru infractorii cibernetici. Acest punct de vedere este corect, dar poate duce la strategii ineficiente de management al securității cibernetice, deoarece actorii în pericol nu doresc să rănească o anumită persoană, ci vizează în schimb să profite de pe urma sistemelor vulnerabile și să profite de neatenția utilizatorilor.
Astfel, conform datelor studiului, gestionarea parolelor este o vulnerabilitate esențială în rândul utilizatorilor. Pentru infractorii cibernetici, obținerea datelor de autentificare a fost întotdeauna un obiectiv, și modul în care utilizatorii gestionează securitatea parolei lor ridică un steag roșu.
Mai mult de o treime dintre intervievați (37%) iau notă de parolele lor, iar 34% dintre ei păstrează aceeași parolă pentru două sau mai multe conturi. În plus, 14% dintre utilizatori se bazează pe funcția de salvare cu parolă a sistemelor de operare și 17% dintre utilizatori se bazează pe funcția automată de completare a datelor furnizată de motorul de căutare. Doar 23% dintre respondenți declară că utilizează un serviciu de gestionare a parolelor, care este o modalitate bună de a spori în același timp securitatea informatică.
În contextul unui stil de viață din ce în ce mai digital, peste o treime dintre cei intervievați (35%) pretind că gestionează între șase și zece conturi online, fie pentru cumpărături, social media, activități bancare și de relaxare.
Numai 11% dintre respondenții peste 55 susțin că au avut un incident de securitate. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și nu exclud posibilitatea de a fi experimentat astfel de atacuri, acest lucru trebuie să fie corelat cu capacitatea unei persoane de a recunoaște o înșelătorie sau nu.
Sursa foto: Dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie