Dan Dungaciu, dat în judecată de DNA. Actul a avut loc în perioada în care a supravegheat un institut pentru Academia Română.

Dan Dungaciu

Direcția Națională Anticorupție l-a trimit în judecată, joi, pe analistul Dan Dungaciu (55 de ani), profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București și fost director, timp de 12 ani, al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române.

Dungaciu este acuzat de comiterea abuzului de serviciu, care a avut loc între 2017 și 2022 în timp ce era directorul Institutului. Contactat de G4Media. Ro, Dungaciu a spus: “Nu ştiu, îmi voi da seama,” evitând să spună dacă a fost auzit de procurori în faza de investigaţie penală.

Cazul a fost înregistrat la Tribunalul din București, care se află în prezent în etapa camerei preliminare. Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) a fost o componentă esențială a dosarului.

Sesizarea făcută de Curtea de Conturi

Conform unei comunicări din partea jurnaliștilor din decembrie 2023, cercetarea ADN a fost începută în urma unei sesizări din partea Curții de Conturi care a efectuat anterior un control la Institut. Dungaciu a fost suspect.

Procurorii au stabilit că Dungaciu, care serveşte ca director al Institutului, ar fi semnat un acord de împrumut pentru utilizatori şi două acte suplimentare, împreună cu Asociaţia “Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică” ca facilitator, în 2017.

Aceste contracte au fost puse la dispoziția LARICS, gratuit și fără licitații publice, două spații situate în sediul ISPRI. Institutul a fost un partid civil în dosar, iar suma chiriei neplătite de LARICS a fost 101, 607 lei. Dungaciu a fost unul dintre membrii fondatori ai LARICS.

Nu a depus declarații de avere

Dan Dungaciu este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti de politică externă din România şi este promovat de mass-media. Mandatul său de director al ISPRI, o poziție din care a fost eliminat în octombrie 2023, este legat de acuzațiile că nu și-a declarat bogăția și că instituția ar fi devenit o platformă pentru promovarea intereselor chineze.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social

EkoNews