Analiza FACIAS: Ţara noastră, campioană a încălcării drepturilor omului în Uniunea Europeană
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) examinează încălcările drepturilor omului în România și ia act de o performanță nefavorabilă. Conform statisticilor FACIAS, ţara noastră ocupă locul 1 în Uniunea Europeană şi locul 4 în Europa, ţara noastră fiind depăşită doar de Rusia, Turcia şi Ucraina.
Pilonii unei societăți sănătoase ar trebui să fie democrația și respectarea drepturilor omului. Cu toate acestea, România riscă să apară ca zonă neagră pe harta drepturilor cetăţenilor. Fiind statul cu cele mai multe plângeri cu privire la încălcările drepturilor omului, națiunea noastră conduce clasamentul abuzurilor în Uniunea Europeană. În Europa, numai țări precum Turcia, Rusia și Ucraina au mai multe plângeri depuse de cetățeni, țări cunoscute ca abuzând de cetățeni. Ce înseamnă asta? Faptul că statul român încalcă aceste drepturi fundamentale ale cetățeanului mult mai frecvent decât alte state, în special cele din Occident.
În închisori şi spitale se acordă îngrijire inumană.
Cele mai frecvent încălcate şi criticate de români sunt următoarele, potrivit rapoartelor Curţii Europene a Drepturilor Omului:
În închisori şi spitale se acordă îngrijire inumană.
Proceduri neloiale
Nerespectarea vieții private
Încălcarea drepturilor de proprietate
Oameni bolnavi din spitale lovit cu pumnii, legat de paturi sau radiatoare
Rapoartele Consiliului Europei dezvăluie încă un adevăr grav: abuzuri oribile suferite de români în spitalele psihiatrice. Dacă condiţiile precare din închisorile româneşti sunt notorii şi România este modificată în mod repetat pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor atunci când sunt privaţi de libertate, situaţia condiţiilor precare din închisorile româneşti este cunoscută. În urma vizitelor efectuate în spitalele psihiatrice Bălăcanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași) în septembrie 2022, au fost identificate numeroase cazuri de maltratare și abuz pentru pacienți. Mai ales la Clinica Psihiatrică Botoșani, pacienții au susținut că au fost loviți cu pumni, palme, împingeți sau agresați verbal. Mai mult, în Iași, la momentul vizitei, 452 de pacienți stăteau în 390 de paturi, deși spitalul avea doar 251 de paturi. Pacienţii au spus de asemenea că au fost atacaţi, loviţi şi imobilizaţi, adesea legaţi de paturi sau radiatoare, dacă au devenit agitaţi.
Amenzi de peste 100 de milioane EUR pentru România
O altă problemă pentru ţara noastră este că nici măcar nu respectă deciziile CEDO, pe lângă numeroasele abuzuri care pun ţara noastră pe primul loc în UE. România este pe primul loc într-un raport al PACDOR – CH privind neexecutarea deciziilor CEDO în 2023. FACIAS a descoperit că până acum naţiunea noastră a fost amendată cu peste 100 de milioane de euro pentru crime împotriva cetăţenilor. În plus, suma neoficială este mult mai mare deoarece aceste 100 de milioane nu sunt incluse în compensaţia plătită ca urmare a unor relaţii amiabile între statul român şi cei ale căror drepturi au fost încălcate.
FACIAS solicită acţiuni urgente asupra guvernului român şi instituţiilor relevante. Este inacceptabil ca cetățenii unui stat membru al Uniunii Europene să fie supuși unui astfel de tratament inuman în secolul XXI!
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social