ANAF Inițiază Program de Conformitate pentru Sectorul de Frumusețe și Întreținere

ANAF

Pe site-ul său, ANAF informează organizația că execută un program de conformitate bazat pe venitul persoanelor implicate în activități de frumusețe și întreținere.

Programul de conformitate are ca scop creșterea profilului contribuabililor care fac sau vor face bani din sarcini de înfrumusețare și întreținere. Conform ANAF, informațiile adecvate vor crește gradul de conștientizare a obligațiilor fiscale care decurg din astfel de venituri și vor reduce riscul amenzilor sau al sancțiunilor în cazul controalelor sau inspecțiilor fiscale.

Grupurile țintă ale acestui program de conformitate sunt, pe de o parte, persoane fizice care câștigă venituri din acest tip de activitate (PFA, II, FI, persoane care au absolvit cursuri școlare, alte persoane fizice identificate din surse deschise) și, pe de altă parte, angajatori care lucrează în domeniu, furnizori de formare etc.

“La fel ca în anii anteriori, ANAF va publica materiale educaționale privind impozitarea veniturilor realizate de persoane fizice din furnizarea de servicii în industria frumuseții” și va organiza seminarii online pe tema declarației unice (Form 212).

Contribuabilii pot contacta ANAF Call – Center la 031.403.91.60, potrivit declaraţiei citate, pentru a primi asistenţă fiscală şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale corect şi la timp.

Persoanele active în acest domeniu trebuie să plătească impozitul pe venit și, după caz, în conformitate cu plafoanele salariului minim: CAS și CASS.

Pentru a ajuta contribuabilii, Hotnews. Cu ajutorul consilierului fiscal Cornel Grama, RO a creat un Ghid Video pentru Declarația Unică 2024.

Ce salariu minim se ia în calcul pentru plata contribuțiilor

Salariul minim pentru veniturile aferente 2023 este de 3000 lei, care este chiar mai mare decât salariul minim majorat la 3 300 lei în cursul anului, care este chiar confirmat de ANAF. Astfel, după cum veţi vedea în Declaraţia unică, plafoanele de mai jos vor fi plata contribuţiilor la sănătate şi pensii.

Pentru plata CASS:

• 18, 000 lei

• 36, 000 lei

• 72 000 lei

Pentru plata CAS:

• 36, 000 lei

• 72 000 lei

În concluzie:

Daca aveti venituri intre 18, 000 – 36, 000 lei/an, atunci CAS este zero (opțional), dar trebuie sa platiti CASS de 1, 800 lei

Daca aveti venituri intre 36, 000 – 72, 000 lei / an, atunci CAS este 9, 000 lei, iar CASS este 3, 600 lei

Daca castigi peste 72, 000 lei/an, atunci CAS este 18, 000 lei si CASS 7, 200 lei

(Evident, ceea ce este sub 6 salarii minime este plătit numai impozitul pe venit).

Impozitul pe venit rămâne acelaşi: 10%

Vezi şi:

Nu vrei să foloseşti Declaraţia Unică pentru a-ţi declara venitul din diferite activităţi ANAF? Ce altceva mai riscaţi să obţineţi?

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews