Duminică, 14 aprilie 2024 (17.00), la Sala Radio, RADIO POPULAR MUSIC ORCHESTRA, condusă de Adrian Grigoras, vă invită la un concert emoțional: “PARASCHIV OPREA – un nume pentru eternitate,” eveniment dedicat memoriei unuia dintre marii dirijori ai ansamblului.
Concertul marchează 20 de ani de la dispariţia acestui complex muzical: dirijor, compozitor, orchestrator, acordeonist şi pianist. Din anii 1970, Paraschiv Oprea a fost în fruntea Orchestrei de Muzică a Poporului Radio – în paralel cu conducerea ansamblului “Raposodia Românească.” Din 1984 conduce Radio People’s Music Orchestra, realizând nenumărate turnee internaționale în țări precum Anglia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Insulele Canare, Cehoslovacia, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Iugoslavia, Japonia, Liban, Luxemburg, Maroc, Mexic, Norvegia, Țările de Jos, SUA sau Suedia.
În 1971, el a câștigat primul premiu internațional, la Dijon – Franța, cu Radio People’s Music Orchestra, fiind desemnat “Best Orchestra Chief,” urmat de Silver Necklace și titlul Laureate al Festivalului Internațional Dijon Folclore.
Stadiul Sălii Radio va fi asistat de artişti din diferite generaţii, care au colaborat de-a lungul anilor cu Maestrul Paraschiv Oprea: Angela Buciu, Elena Jurjescu – Todi, Gheorghita Nicolae, Pamfil Roata, Mariana Ionescu – Capitnescu, Cornel Borza, Nicolae Datcu, Ion Drăgan. Concertul va cuprinde spectacolele extraordinare ale cântăreţilor Daniela Vladescu, Alina Mavrodin şi Giorgio Martin, precum şi Miruna Ionescu, care vor prezenta spectacolul.
Biletele pot fi achiziţionate de la biroul de bilete Radio Hall (telefonul 021 314.68.00). Vă rugăm să consultați site-ul oficial, www.tickethouse.com pentru informații privind programul casei de bilete. Orchestradio. ro – secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi online – pe entertix. Ro şi Myticket. ro – şi în librăriile Cărturesti.
PARASCHIV OPREA s-a născut la 14 februarie 1937 în Dragașani, într-o familie de muzicieni, tatăl său fiind un violonist celebru. De când era copil, a trăit într-o lume muzicală diversă. El a luat primele lecții de pian în familie, cu fratele său mai mare, dar îi plăcea să meargă la hora, unde cântau tarrafi remarcabile. Cam în acest moment, artistul a mărturisit de-a lungul anilor: “Nu eram o familie bogată, fiind patru fraţi în părinţi… Totuşi, părinţii mei au reuşit să cumpere un pian şi să – l instruiască pe fratele meu mai mare. N – am avut ocazia să – i plătesc profesorului doi copii, am tras cu urechea în cealaltă cameră, iar după ce s – a terminat lecţia, fratele meu a devenit învăţătorul meu. Dar mai presus de toate, mi-a plăcut să merg la horă, cântau nişte beţe extraordinare.”
În perioada școlară, după școală, a participat la Casa de Cultură din orașul său natal, unde au fost aduse mai multe instrumente: pian, acordeon, câteva viori. Acolo a învăţat să cânte la acordeon. Maestrul a declarat apoi: “Pot spune că din acordeonul ăla am fost atras toată viața și am început să construiesc ceea ce este cunoscut acum ca o carieră.”
În 1953, el a sosit, în calitate de co-repetitor, la ansamblul “Rhapsody Romana,” unde a întâlnit artişti remarcabili – dirijorul Ionel Budisteanu, compozitorul Florin Comisel, maestrul balet Floria Capsali şi Mitiţă Dumitrescu sau dirijorul Sergiu Comissiona. El a fost învăţat de Maestrul Florin Comisel, care a explicat arta orchestrei, iar mai târziu, când Ionel Dinicu, dirijorul, nu a putut să cânte pe scenă din motive de sănătate, i s-a dat misiunea de a conduce ansamblul.
În 1966, el a luat oficial bastonul ansamblului, împreună cu Maestrul Ionel Budiștianu, “Rapsodia Romană” a devenit un fel de laborator de procesare folclorică, de dans popular. Paraschiv Oprea a călătorit de atunci în diferite regiuni ale naţiunii în căutarea unor surse folclorice autentice, pe care le dezvolta şi le incorpora în repertoriul “Rapsodia Românească.”
El a condus Radio Television People’s Music Orchestra încă din anii 1970, împreună cu conducerea ansamblului românesc Rapsodia, și a făcut acest lucru permanent din 1984. Paraschiv Oprea şi Radio Orchestra de Muzică Populară au colaborat cu sute de artişti populari valoroşi precum Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Irina Loghin, Mioara Velicu, Veta Biris, Tiberiu Ceia, Ioan Bocsa, Nicolae Furdui Iancu.
În 1984, când a fost în turneu în Japonia, a scris primul său roman, “Romance of my heart,” iar versurile au fost scrise de excelentul textier Eugen Rotaru. Cu spectacolul de Tenor Florin Georgescu, el a câștigat “Marele Premiu” la secțiunea Creație a Festivalului de Chrysanthem de Aur. Au urmat și alte romantisme, inclusiv “Romanța fiului rătăcitor,” “De ce l-ar aștepta omul,” “Romanța extraterestră” sau “Dra satul meu.”
A câștigat festivaluri folclorice în Italia, Anglia, Olanda, Grecia, Germania, Țara Galilor și Scoția. El a primit discul de aur al Casei “ELECTRECORD” și Ordinul Național al Meritului Cultural în calitate de ofițer în 2003.
Tot în 2003, cu puțin timp înainte de dizolvarea maestrului, Casa Radio Publishing House a lansat cel mai recent album de Paraschiv Oprea, intitulat “Paraschiv Oprea și oaspeții săi.” A prezidat Radio People’s Music Orchestra până la sfârşitul vieţii sale.
RADOR – 9 aprilie
Articol preluat de pe: Rador - Cultura