Un acționar solicită ca conducerea Lion Capital să dea jumătate din profituri ca dividende.

acționar

EkoNews

Blue Capital, ce deţine 8,6% din fostul SIF Banat-Crişana, mai solicită ca emitentul să realizeze un program de răscumpărare de titluri proprii

 “Credem că Lion Capital trebuie să ia măsuri imediate de restabilire a încrederii investitorilor în fond şi în echipa managerială”, se menţionează în solicitarea acţionarului

Conform raportului companiei publicat ieri pe site-ul Bucharest Stock Exchange (BVB), Blue Capital, care deţine 8,6% din Lion Capital, doreşte să încheie agenda şedinţei acţionarilor fostului SIF Banat – Criaşana din 29 aprilie, cu puncte privind alocarea dividendelor şi executarea unui program de răscumpărare a propriilor valori mobiliare.

În ceea ce privește dividendele, Blue Capital dorește să aloce suma de 417.2 milioane lei drept dividende din profitul anului precedent. De asemenea, solicită ca fostul SIF Banat – Crisana să răscumpere până la 50 de milioane din propriile acțiuni, echivalentul a 9,8% din capitalul leului.

Capitalul albastru susține că propunerea se bazează pe informațiile și argumentele furnizate de echipa de administrare a Lion Capital în raportul anual 2023 ca justificare a cererii de dividende.

Documentele Fondului de instituire a fondului conțin întrebări referitoare la politica în materie de dividende, care au fost declarate și publicate în primul argument, în temeiul căruia Lion Capital urmărește să mențină un echilibru între nevoia de finanțare a noilor investiții din profitul reinvestit realizat și necesitatea de a menține echilibrul între remunerarea dividendelor acționarilor.

Strategia promite două componente complementare: (i) creșterea atractivității investițiilor pe termen lung a acțiunilor LION; și (ii) menținerea potențialului de investiții, asigurarea rentabilității durabile pe termen lung a activității, în vederea creșterii valorii adăugate pentru acționar.

În conformitate cu raportul, exercițiile financiare 2022 și 2023 nu s-au materializat în urma gestionării în cadrul niciunei propuneri de grant, în ciuda faptului că profitul net al fondului și noile perspective de investiții nu au fost certe și/sau previzibile la începutul noului exercițiu financiar, contrar dispozițiilor politicii privind fondurile fiduciare.

Raportul a precizat că proiectul de buget pentru venituri și cheltuieli din 2024, ca și în anul precedent, nu include strategii sau acțiuni specifice, ci reușește să dezvăluie unele elemente ale teoriei investițiilor care sunt susținute de inflația exactă din punct de vedere statistic sau de previziunile de creștere economică naționale.

Potrivit documentului, o astfel de strategie, care se bazează pe continuarea funcționării structurii actuale a portofoliului, pe de o parte, nu susține menținerea capitalului acționarilor în societate și absența dividendelor, pe de altă parte.

Valoarea parametrilor primari de interes pentru acționari (sau noi investitori în fond), fondul având ca principal interes și fundamental atragerea de noi investitori, este un al doilea punct care trebuie menționat ca argument pentru acordarea de dividende. Prin urmare, ROE și ROA (ambele aproximativ 10% în 2023) ar trebui evaluate contextual, deoarece indicatorii externi relevanți pentru fond au valori semnificativ mai mari decât performanța lor, în ciuda similitudinilor aparente cu valorile spectaculoase pe care le au în comparație cu anii anteriori. Astfel, indicii BVB relevanți, cum ar fi BET, BET – FI sau BET – TR, au avut valori spectaculoase în 2023. BET a avut o creștere de peste 31%, BET@ -@TR mai mult de 39% și cel mai slab indice, BET@ – @FI, a avut o creștere de aproximativ 18%. Faptul că ROA Lion Capital a fost 9, 69%, care este comparabilă cu valoarea anuală a inflației de 9,7%, cu o mică adăugare la indicatorul ROE (10, 18%), este un alt aspect important și nedorit din perspectiva acționarilor și a investitorilor raționali, potrivit documentului.

Acordarea dividendelor este o modalitate de a restabili încrederea investitorilor în gestionarea fondurilor, potrivit raportului, care afirmă că “în cele din urmă – și acesta este cel mai important aspect al propunerii noastre privind dividendele și este recomandarea către fond.” O valoare excesivă a reducerii prețului de piață în raport cu VUAN-ul fondului este considerată un indicator semnificativ al lipsei de încredere a echipei de management, potrivit pieței financiare. Prin urmare, capitalul leu este poziționat ca principalul concurent în topul cel mai nefericit al celui mai redus FIA tranzacționate la BVB, cu o reducere de aproximativ 66% din prețul tranzacției în comparație cu valoarea activului net unitar. Având în vedere considerațiile de mai sus, considerăm că Lion Capital trebuie să ia măsuri imediate pentru a restabili încrederea investitorilor în fond, precum și în echipa de management, și să adopte o strategie sau cel puțin măsuri urgente pentru a elimina decalajul dintre prețul pieței și VUAN.

Anul trecut, Blue Capital a prezentat o cerere similară conducerii Lion Capital, care necesită distribuirea dividendelor, dar propunerea nu a primit suficiente voturi în AGA.

Investitorii de retail au susținut că fosta conducere a SIF a direcționat banii către fonduri specifice, dintre care unii au fost singurii sau în minoritate, și că aceste fonduri au cumpărat chiar și acțiuni LION. Investitorii sunt de părere că aceste fonduri nu sunt altceva decât ecrane pentru deținerea indirectă a acțiunilor proprii. În realitate, ca acţiuni proprii, nu au drept de dividende şi de vot în adunările generale ale acţionarilor Lion Capital.

Anul trecut, Blue Capital a fost de 65,85% deținută de Macelia Investments în Cipru, potrivit lui Risco. În spatele Maceliei e familia Bîlteanu.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews