Carne cu varza murata calita, la cuptor – reteta ardeleneasca de friptura de porc pe curechi

Carne cu varza

 


Carne cu varza murata calita, la cuptor – reteta ardeleneasca de friptura de porc pe curechi. Cum se gateste spata de porc marinata in zeama de varza? Friptura din spata de porc la cuptor cu garnitura de varza acra calita. Retete traditionale ardelenesti cu varza (curechi) si carne de porc.

 

Sunt sigura ca deja v-am starnit pofta cu aceste imagini ale fripturii de porc pe pat de varza murata calita! Chiar ca a iesit ceva deosebit de gustos, de fraged, de suculent si de aromat! Spata de porc fara os este superb rumenita, ea fiind marinata anterior in zeama de varza. Carnea se poate desface doar cu furculita gratie calitatii ei (origine), dar si a tehnicilor de marinare si gatire lenta, la cuptor. Garnitura de curechi (cum se zice in Ardeal) este foarte potrivita acestui tip de friptura din carne de porc si are condimente specifice zonei noastre.

 

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 8 portii de carne cu varza murata sau friptura de porc pe curechi (in stil ardelenesc).

Carne cu varza murata calita, la cuptor – reteta ardeleneasca de friptura de porc pe curechi

Timp de preparare

{30 minute|30 Minutes|30 Minute}

Timp de gatire

{2 ore 30 minute|Two hours and 30 minutes|2 hours 30 minutes}

{Timp Total|Timp Total|Timp Total}

{3 ore|3 ore|3 ore}

Autor: Savori Urbane

  • cca. 1 kg de spata de porc fara os, carne proaspata Comtim
  • 1,2-1,5 kg varza murata
  • 1 L moare de varza (zeama acra din butori)
  • {2 cepe|Cepe|2 Cepes}
  • 2 linguri de untura de porc sau 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 200 g afumatura (Kaiser, costita afumata, carnati afumati, ciolan afumat)
  • {cimbru uscat|Cimbru cimbru|Cimbru dried}
  • chimen seminte
  • sare (depinde de cat de sarata e varza murata)
  • piper negru proaspat macinat
  • un pic de boia dulce (paprika)

 


Cum se face aceasta carne cu varza murata calita, la cuptor – reteta ardeleneasca de friptura de porc pe curechi?


Ce carne alegem pentru o friptura de porc frageda si suculenta, la cuptor?

De data acesta am ales sa gatesc o bucata proaspata de spata de porc fara os, de la Comtim. Este o carne faina, din zona umarului, spre spate, care are si suficienta grasime care sa o fragezeasca suplimentar, in timpul coacerii la cuptor!

 

Comtim este un brand romanesc fondat in 1967, la Timisoara. El produce carne 100% romaneasca, produsa local in fermele companiei, acolo unde animalele crescute sunt hranite cu cereale produse local, de fermierii din zona de Vest a tarii. Operatiunile sunt in sistem integrat 100% – ,,Din ferma in furculita” si beneficiaza de trasabilitate pe intreg lantul de productie. Comtim produce proteina de origine animala sigura, accesibila, de calitate superioara.

 

Sunt aradeanca, am locuit 10 ani in Timisoara, cunosc foarte bine produsele Comtim (carne proaspata intrega, feliata sau tocata, carne marinata sau preparate din carne de porc) si le apreciez calitatea constanta cu care ne-au obisnuit de peste 57 de ani! Imi amintesc, imediat dupa Revolutie, cum asteptam cu nerabdare deschiderea magazinului de prezentare Comtim din centrul Timisoarei, pentru a ne aproviziona, la discretie, cu minunatele produse comercializate de ei!

 

Familia mea a ales mereu carne proaspata de la Comtim deoarece era mereu grozava! Cand mama primea laude pentru o friptura frageda, venea imediat si explicatia: e carne de porc de la Comtim! Eu insami cumpar constant produsele Comtim pe care le gasesc permanent in Penny, Remarkt, Auchan si in magazinul propriu COMTIM sau ocazional (in campanii speciale) in Carrefour, Profi, Kaufland.

Asa ca am pregatit bucata de spata de porc si am scos din butoi niste varza murata (reteta noastra ardelenesca este cu chimen, marar uscat, cimbru, ardei iuti si boabe de porumb – vezi aici) impreuna cu peste 1 L de moare (zeama acra din butoi). Vai, cat de bine miroase!

 

 


Marinarea carnii de porc in moare de varza (zeama acra din butoi)

Pentru a impregna spata de porc cu aceste arome minunate (de chimen, cimbru, marar uscat si cu acreala placuta a moarei) am decis sa o marinez 24 de ore in zeama acra de varza. In mod normal tin piesele mari de carne intr-o saramura simpla din 25 g de sare la 1 L de apa rece, dar acum, avand la dispozitie moarea de varza (cu aceeasi concentratie de sare), am decis sa cufund bucata de carne in ea! Asa ca am pus spata de porc proaspata intr-o cutie de plastic, am turnat peste ea cca. 1 L de moare (cat sa o cuprinda bine) si am dat-o la frigider (acoperita cu capac) pentru cca. 24 de ore. Vedeti, in imagine, ca i-am pus si niste ierburi aromatice din butoi (marar uscat, cimbru), dar si un ardei iute murat. Acidul lactic din moare va contribui din plin la fragezirea suplimentara a carnii, facilitand impregnarea ei cu aromele din jur. Solutia salina o hidrateaza foarte bine, friptura ramanand suculenta si dupa coacere.

 


Ingrediente pentru friptura de spata de porc pe varza acra calita

A doua zi am scos de la frigider cutia cu carne. Am scos carnea din cutia cu moare de varza (cu macar 3 ore inainte de gatire) si am tamponat-o temeinic cu servete absorbante de hartie. Apoi am lasat-o pe o farfurie, la temperatura camerei, pentru a se zvanta bine si pentru a se tempera. Niciodata nu prajim sau coacem carnuri reci deoarece acestea se contracta de la socul termic si devin tari! Am pastrat toata zeama de varza in care s-a marinat carnea!

 

Am pregatit si restul ingredientelor necesare acestei retete de carne cu varza murata: varza acra, ceapa, afumatura, untura de porc si condimentele (piper, chimen, paprika, cimbru uscat). Am pregatit si sare, dar n-am mai folosit-o deoarece, asa cum veti vedea mai jos, am preferat sa pun toata moarea de varza in acest preparat.

 

Am tocat cepele si am taiat afumatura (Kaiser) in bucatele.

 

Am tocat varza murata in fasii mai subtiri. Puteti sa o faceti cu cutitul sau cu o razatoare speciala (mandolina, jilau).

 


Mod de preparare friptura de spata de porc (la cuptor) cu varza calita – in aceeasi tava


Cum se rumeneste carnea de porc pentru friptura?

Am ales o tava speciala pentru friptura (poate fi o cratita adanca, prevazuta cu capac) in care am pus la incins untura. Apoi am rumenit, la foc iute, bucata de spata de porc, cate 2-3 minute pe fiecare parte.

 

Asa trebuie sa arate spata de porc corect rumenita, in aceasta faza.

 

Am redus focul de sub tava (cratita) si am scos carnea pe o farfurie curata.

 

Am presarat-o din belsug, pe toate fetele, cu piper negru proaspat macinat, chimen seminte si boia dulce (paprika). Apoi am acoperit-o lejer cu o folie de aluminiu si am lasat-o deoparte.

 


Cum se prepara varza murata calita, la cuptor?

Am pus cuptorul la preincins la 170 C (caldura sus+jos+ventilatie) respectiv treapta medie la cele pe gaz.

In aceeasi cratita (cu aceeasi untura) am adaugat ceapa tocata, afumatura feliata si o crenguta de cimbru. Am sotat totul 3-4 minute, la foc mic, sub capac. Apoi am adaugat varza murata taiata fideluta. Am lasat la calit totul cca. 5 minute (sub capac) dupa care am pus si un pic de boia dulce. Nu am permis arderea papricii ci, imediat, am stins totul cu cca. 1 L de zeama de varza (cea ramasa de la marinarea carnii). Observatie: daca moarea voastra este extrem de acra si de sarata, aunci puneti doar 200 ml din ea si restul (800 ml) apa calda! Zeama mea de varza este excelenta, ea fiind potrivit de acra si sarata!

 

Am asezat si bucata de spata rumenita peste varza din cratita, am acoperit totul cu un capac si am asteptat, pe aragaz, la foc mediu, sa ajunga la fierbere (cca. 5 minute).

 


Coacerea fripturii din spata de porc Comtim pe pat de varza murata calita – la cuptor

Apoi am mutat totul la cuptor si am copt incet friptura din spata de porc cu varza murata calita timp de 2 ore la 170 C (cu capac).

 

Cam asa arata dupa scurgerea primelor 2 ore de coacere: are inca lichid suficient in tava, insa trebuie rumenita! Facem friptura, nu fiertura!

 

Am marit temperatura cuptorului la 200 C si am rumenit friptura cca. 20 de minute, fara capac. Asa da! Ce crusta rumenita are acum spata de porc! Ce arome am in bucatarie!

 

Am scos tava cu carne de porc si varza acra calita din cuptor si am acoperit-o partial cu capacul (ca sa aiba pe unde iesi aburii). Am lasat friptura la odihnit 15 minute pentru relaxarea fibrelor musculare, redistribuirea lichidelor interne etc. Nu sariti peste acest pas pentru ca este crucial!

 


Servire carne cu varza murata calita, la cuptor – reteta ardeleneasca de friptura de porc pe curechi

La masa! Ai mei nu mai puteau de pofta deoarece sunt mari amatori de carne cu varza murata calita! Am transferat friptura de spata si garnitura de varza pe un platou mai adanc, cu tot cu sosul gustos format in tava. Ce spuneti? Nu-i asa ca e minunata?

 

A iesit o minunatie de friptura din spata de porc! Este frageda, suculenta si perfect rumenita! Nu degeaba aleg mereu carne de porc de la Comtim! Merg la sigur cu ea, de fiecare data! Friptura s-a dezintegrat efectiv la simpla atingere cu furculita… o nebunie! Toata lumea a primit cate o bucata faina si frageda de spata si o portie generoasa de varza murata calita. Satisfactie pe toata linia! Sa stiti ca nimic nu este prea acru sau prea sarat, chiar daca am folosit multa moare de varza! A iesit ceva de vis! Sa incerci si tu aceasta reteta ardeleneasca de carne cu varza murata calita pentru ca este nemaipomenita!

 

Priviti aici un scurt video cu aceste momente (de pe contul meu de Instagram)!

 

Nu uita! Comtim ramane, ca un arc peste timp, un brand autentic 100% romanesc, o poveste memorabila a unei traditii locale romanesti. Produsele Comtim au fost preparate cu iscusinta pentru prima data in 1967 in Banat, de oameni pasionati, care au pus carnea de porc la loc de cinste. Astazi, brand-ul Comtim reprezinta maiestrie, autenticitate si pasiune curata, continuand sa ofere iubitorilor de carne din toata tara gustul unor traditii apreciate de generatii: micii nostri clasici, carnatii de sarbatori, specialitatile din carne de porc, scaricica de porc proaspat marinata si multe altele. Astfel, ducem mai departe legenda unui brand de carne cu traditie nationala si gust autentic romanesc. Poti cumpara si tu produsele Comtim de la magazinele de mai jos!

 

Cu spata de porc (fara os) de la Comtim poti prepara si toros – reteta aici.

 

Sau poti face o mancare faina de varza dulce calita cu carne – reteta aici.

 



Aici gasesti sute de retete cu carne porc – colectia Savori Urbane.

 

 

 

Articol preluat de pe: Savori Urbane

EkoNews