Paine impletita cu cartofi – reteta de colac rasucit extra pufos (cu sau fara seminte)

Paine impletita

 


Paine impletita cu cartofi – reteta de colac rasucit extra pufos (cu sau fara seminte). Cum se face painea cu cartofi impletita in 3? Paine pufoasa rasucita si impletita din aluat cu piure de cartofi. Retete de specialitati de panificatie. Retete de paine de casa.

 

Aceasta paine impletita cu cartofi este o specialitate de panificatie, nu o paine simpla. Aluatul ei contine piure de cartofi, lapte, unt si oua! Spun din buna vreme aceste lucruri deoarece unii vor zice ca e cozonac Nu are destul zahar sau unt ca sa fie cozonac, asa ca o consideram un fel de specialitate. Reteta este creata de mine, din ingredientele avute la dispozitie in acel moment si bazandu-ma pe experienta de zeci de ani din bucatarie.

 

Ce spuneti de painile mele cu cartofi? Nu-i asa ca arata fantastic?

 

Surpriza si mai mare este cand tragi un pic de coaja si incep sa se deruleze caierele de miez, palele sau fasiile rasucite! O nebunie! Parca sunt sculuri de lana!

 

Practic am aplicat tehnica de rasucire de la colacul unguresc cu unt, caramel si miere (csotros kalacs) – reteta aici.

 

Din cantitatile de mai jos rezulta 2 bucati de paine impletita cu cartofi a cate cca. 40 cm lungime.

Paine impletita cu cartofi – reteta de colac rasucit extra pufos (cu sau fara seminte)

Timp de preparare

{60 minute|60 Minutes|60-minute}

Timp de gatire

{30 minute|30 Minutes|30 minute}

{Timp Total|Timp Total|Timp Total}

1 ora 30 minute

Autor: Savori Urbane

  • 500 g faina
  • 5 g drojdie uscata sau 15 g proaspata
  • 165 ml lapte caldut
  • 5 g zahar
  • 200 g piure de cartofi (170 g cartofi fierti + 25 ml lapte + 15 g unt + sare)
  • {2 oua|2 Oua|2}
  • {12 g sare|12 g sare|12 g of sare}
  • 70 g unt cu 82% grasime
  • un pic de ulei pentru uns aluatul
  • seminte (mac, susan, chimen, dovleac sau mix)

 


Cum se face paine impletita cu cartofi – reteta de colac rasucit extra pufos (cu sau fara seminte)?


Aluat dospit la rece cu piure de cartofi pentru paine pufoasa

Am avut niste piure de cartofi ramas din ziua anterioara, pastrat la frigider. Daca nu aveti asa ceva, atunci faceti repede un piure proaspat!

 

In bolul robotului am pus cca. 100 de ml de lapte caldut (din cel cantarit), zaharul, drojdia si un vreo 2 linguri de faina (din cea cantarita). Am amestecat usor si am lasat totul nemiscat cca. 10 minute, cat sa se activeze drojdia.

 

 

Peste maiaua din castron am pus piureul de cartofi, ouale, sarea si restul de lapte si faina. Am framantat cca. 10 minute cu carligul de aluaturi si am obtinut un aluat moale si lipicios cu cartofi. Nu-i mai punem faina!

 

Cu palmele usor unse cu ulei am adunat tot aluatul in mijlocul bolului. Am uns lejer suprafata aluatului cu palma unsa si am acoperit castronul cu folie de plastic (eu folosesc casti pentru dus).

 


Dospirea la rece a aluatului de paine cu cartofi fierti

Am ales sa fermentez aluatul lent (12-14 ore) la frigider (2-6 C) sau 8 ore la camara rece (cu geam deschis, pe timp de iarna) deoarece retardarea ajuta la formarea structurii retelei de gluten. In plus, fiind un aluat foarte moale, el se va lucra mai usor rece, cand e ca o plastelina. Priviti cat de fain a crescut in acest rastimp! Eu l-am tinut pe raftul de camara de langa geamul deschis si afara erau -2 C (nu stiu exact cate grade aveam in spais). Nu va panicati daca al vostru nu creste asa de mult in aceasta faza deoarece el va recupera pe parcurs!

 


Cum se portioneaza aluatul cu cartofi si cum se face painea impletita?

Am uns usor blatul de lucru cu ulei (si palmele) si am rasturnat aluatul cu cartofi. Cat de fain arata! Ce structura minunata incepe sa aiba!

 

Cu palmele unse am aplatizat aluat sub formad e foaie rectangulara de cca. 60×40 cm. Am presarat peste ea mici fulgi de unt.

 

Apoi am pliat foaia aducand treimile laterale peste cea din mijloc. Am obtinut un dreptunghi lung la care am aplicat aceeasi manevra: am adus treimea de jos peste cea din mijloc, apoi pe cea de sus.

 

Asa arata pachetul de aluat pentru aceasta paine impletita cu cartofi!

 

L-am acoperit cu punga de plastic si l-am lasat la relaxat 15-20 de minute (pe masa de lucru).

 


Portionarea si modelarea (rasucirea) celor 3 brate ale painii impletite

Apoi am cantarit aluatul (are in jur de 1 kg) si l-am sectionat in 3 parti egale, corespunzatoare celor 3 brate ce urmeaza a fi impletite. Bineinteles ca se lucreaza cu cantarul!

 

Am infainat lejer masa de lucru si m-am ocupat de prima bucata de aluat.

 

Cu ajutorul sucitorului infainat am intins o foaie de cca. 75×30 cm.

 

Am rulat-o strans (pornind dinspre mine).

 

Sulul obtinut l-am mai rulat cu palmele pe masa si l-am alungit pana la cca. 80 cm. Am facut primul cordon sau brat al painilor.

 

Similar am intins si rulat si celelalte 2 bucati de aluat. Iata cele 3 snururi de cca. 80 cm lungime.

 

Cum ziceam in introducere, de la cozonacul unguresc rasucit (csotros kalacs) mi-a venit ideea de a rasuci cele 3 fitile de aluat. Mai intai le-am lipit bine la un capat, apoi am trecut la rasucirea lor individuala.

 

Aici vedeti mai bine cum arata: ca niste franghii rasucite. Si ce basicute are aluatul!

 

Apoi am trecut la impletirea clasica in 3. Mereu am tot rasucit de cele 3 brate ca sa fie bine tensionate.

 

Impletirea am facut-o lejer, cu spatii, pentru ca aceasta paine cu cartofi va mai creste!

 

Deoarece impletitura avea cca. 80 cm, am decis sa o sectionez fix la mijloc.

 

Am lipit bine capetele taiate si am aranjat cele 2 paini.

 

Iat-o si pe a doua. Trebuie lipite bine capetele ca sa nu se desfaca in timpul coacerii!

 


Ultima dospire a painii impletite cu cartofi – inainte de coacere

Am asternut tava mare (33×42 cm) cu hartie de copt si am asezat in ea cele 2 paini. Le-am pulverizat din belsug cu apa calduta. Puteti folosi pensula moale si bol de apa daca nu aveti sticla cu pulverizator. Le-am acoperit lejer cu o punga mare (care sa nu le atinga) si le-am lasat cca. 1 ora la dospit, pe masa de lucru.

 

Intre timp am pus la preincins cuptorul la 220 C fara ventilatie (caldura sus+jos) sau treapta maxima la cele pe gaz. Pe fundul lui am pus o tavita cu cca. 500 ml de apa fierbinte. Ea trebuie sa clocoteasca cand punem painile la copt!

Iata cat de fain au crescut! Le-am mai pulverizat o data cu apa si am decis sa presar seminte pe una dintre cele 2 paini. Nu e musai sa folositi mix de seminte ci puteti pune mac, susan, chimen sau sa faceti o paine impletita cu cartofi simpla.

 


Coacere paine impletita cu cartofi sau colac rasucit extra pufos (cu sau fara seminte)

Cand cuptorul a fost foarte bine incins la 220 C (si apa din tavita de pe fundul lui fierbea) am introdus rapid tava cu painile impletite. Primele 10 minute am copt painile la 220 C (fara ventilatie). Apoi, fara se deschid usa cuptorului, am redus temperatura la 190 C si am pornit ventilatia cuptorului. Aceasta etapa de coacere a durat cca. 20-25 de minute sau pana ce s-au rumenit frumos. Sa va mai povestesc cum miroase in bucatarie cand scoti din cuptor o paine impletita cu cartofi?

 

In primele secunde (dupa ce-am scos tava din cuptor) am pulverizat rapid panile cu apa (sau le pensulati). Se aude cum sfaraie pe coaja incinsa!

 

Tot rapid am mutat painile fierbinti pe un grilaj de bucatarie si le-am lasat la racorit si ventilat cel putin 45 de minute. E pacat sa sfasii o paine fierbinte pentru ca i se distruge structura miezului, la care am lucrat atata!

 


Racorire si servire paine impletita cu cartofi – reteta de colac rasucit extra pufos (cu sau fara seminte)

Ce spuneti de aceasta paine impletita cu cartofi? Arata senzational!

 

Miezul ei este de poveste! Tragi un pic de coaja si apar fuioarele, palele sau caierele pufoase de aluat! Coaja este crocanta, dar subtire.

 

Aici vedeti si mai bine structura superba a acestor brate rasucite si apoi impletite.

 

Marele avantaj al acestei paini este faptul ca piureul de cartofi din aluat o pastreaza moale zile in sir! Miezul ei are o umiditate specifica, iar gustul si aromele sunt unice! Bine, in cazul de fata avem si lapte, oua si unt!

 

Aici este un scurt video (de pe contul meu de Instagram) cu aceasta minunata paine!

 

Dupa racirea completa a invelit painile in stergare groase de in, bumbac sau canepa. Dragilor, sa incercati si voi aceasta reteta de paine impletita cu cartofi pentru ca veti obtine niste rezultate grozave!

 

Va mai las o reteta faina de paine simpla cu cartofi – vezi aici.

 

Sau un colac nemtesc extra pufos care se face de Pasti (Hefekranz) – vezi aici.

 

Va invit sa vizionati si reteta video de paine simpla (cu apa, sare, faina si drojdie). Va doresc vizionare placuta si va invit sa va abonati gratuit la canalul nostru de pe Youtube – dati click aici! !

 

Aici gasiti mai multe retete de aluaturi cu cartofi (paine, chifle, langosi, pogacele etc).

 

 

Articol preluat de pe: Savori Urbane

EkoNews