Pandispan pufos cu clementine, mandarine, mineole si portocale – reteta de prajitura rasturnata cu citrice. Cum se face o prajitura pufoasa cu jumatati de clementine? Retete de prajituri cu fructe de iarna. Retete de pandispan cu fructe.
Acum cateva zile am facut aceasta minunata prajitura cu clementine, improvizand efectiv cu ingredientele avute la dispozitie. A iesit un pandispan pufos, delicat si aerat, insiropat de la sucul fructelor si de la untul cu zaharul din tava. O minunatie de prajitura rasturnata cu fructe de sezon, fara a le carameliza.
Bineinteles ca puteti folosi atat clementine cat si mandarine sau mineole! Nu este gresit daca le combinati! Gustul lor acrisor este perfect balansat de dulcele moderat al blatului pufos si de siropul de care pomeneam anterior. Pentru extra aroma am inclus si coaja rasa si sucul unei portocale.
Sunt sigura ca deja va este pofta de aceasta prajitura fina si ca de-abia asteptati sa vedeti cum am facut-o! Nu e deloc complicata!
Din cantitatile de mai jos rezulta o tava de 30×22 cm (adanca de vreo 5 cm) cu pandispan pufos cu clementine sau prajitura rasturnata cu citrice.
Pandispan pufos cu clementine, mandarine, mineole si portocale – reteta de prajitura rasturnata cu citrice
Timp de preparare
{20 minute|20 Minutes|20-minute time frame}
Timp de gatire
{45 minute|45 Minute|45 minutes}
{Timp Total|Timp Total|Timp Total}
1 ora 5 minute
Autor: Savori Urbane
- 1 kg de mandarine, clementine sau mineole
- 75 g unt moale
- 50 g zahar
- 5 oua (separate galbenusurile de albusuri)
- 120 g zahar
- 1 praf bun de sare
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
- coaja rasa de la o portocala
- 60 ml suc stors de portocala
- 150 g faina
- frisca naturala batuta si indulcita
Cum se face un pandispan pufos cu clementine, mandarine, mineole si portocale – reteta de prajitura rasturnata cu citrice?
Ingrediente pentru prajitura rasturnata cu clementine si blat pufos cu portocale
Am pregatit clementinele (au fost 1 kg, mai multe decat apar in aceasta poza), ouale, zaharul si vanilia, untul moale, faina si portocala.
Mod de preparare prajitura sau pandispan cu clementine sau mandarine, mineole etc
Cum se face stratul de mandarine de pe fundul tavii?
Am pus cuptorul la preincins la 170 C cu ventilatie (caldura sus+jos), respectiv la treapta medie la cele pe gaz. Am ales o tava (30×22 cm si adanca de 5 cm) pe care am uns-o in strat gros cu cele 75 g de unt moale, apoi am tapetat-o cu 50 g de zahar. Untul este ingredient in aceasta reteta, se pune in strat gros pentru ca se va impregna in fructe si in blat!
Am decojit clementinele si le-am sectionat in jumatati (pe la ,,ecuator”). Am mai scos, cu scobitoare, samburii vizbili.
Apoi am aranjat toate jumatatile de clementine, mandarine sau mineole in tava unsa cu unt si tapetata cu zahar, asa cum vedeti in poza: cu taietura in jos.
Am introdus tava in cuptorul cald si am lasata acolo fructele pentru 10-12 minute. Nu am dorit sa se caramelizez, ci doar sa le incalzesc un pic in unt si zahar.
Prepararea compozitiei de pandispan pufos – blatul prajiturii rasturnate
Nu am pierdut vremea, ci am trecut la prepararea compozitiei de pandispan pentru aceasta prajitura rasturnata cu mandarine sau clementine. Am separat albusurile de galbenusuri si le-am colectat in castronul robotului. Galbenusurile le-am pus intr-un bol mai mic.
Deoarece mandarinele sau clementinele sunt destul de fade, am decis sa folosesc o portocala la acest pandispan pufos. Am ras fin coaja unei portocale, apoi am stors si sucul acesteia.
Am obtinut cca. 60 ml de suc de portocala pe care l-am pus peste galbenusuri, impreuna cu coaja rasa. Le-am batut un pic cu furculita ca sa se omogenizeze.
Peste albusurile din castron am pus un praf de sare si am trecut la baterea lor. Cand s-a format o spuma stabila, am pus tot zaharul (deodata) si vanilia, apoi am continuat baterea alte 2-3 minute, la viteza mare, pana ce am obtinut o spum densa, lucioasa, ca de bezea.
Peste ea am turnat mixul de galbenusuri cu portocale si am mai mixat foarte putin, la viteza mica. Gata cu robotul, trecem la spatula de mana! Am cernut faina si am incorporat-o delicat, cu spatula, cu miscari largi de sus in jos. Nu este nevoie de praf de copt deoarece agentul natural de afanare este reprezentat de aerul din bezea! Priviti ce tinuta are compozitia!
Turnarea compozitie de pandispan peste clementinele pre-coapte din tava
Am scos rapid tava cu clementine din cuptor, lasand cuptorul sa mearga la 170 C.
Am rasturnat repede compozitia de pandispan peste fructele din tava. Ea nu curge, ci are tinuta!
Am nivelat rapid pandispanul cu o spatula si am dat tava la cuptor.
Coacerea prajiturii simple cu clementine sau mandarine si pandispan + rasturnarea ei pe platou
Cam 30 de minute a durat coacerea acestui pandispan pufos cu clementine, la 170 C (cuptor preincins, cu ventilatia pornita). Miroase grozav de bine in bucatarie: a citrice si a vanilie! Am scos tava cu prajitura din cuptor si am trecut repede un cutit pe la marginile ei pentru a desprinde blatul.
Imediat am acoperit tava cu un platou si, cu carpe sau manusi groase, am rasturnat-o.
Ta-daaa! Am ridicat tava si am admirat frumusetea de prajitura pufoasa cu clementine! Ce arome poate avea!
Servire pandispan pufos cu clementine, mandarine, mineole si portocale – reteta de prajitura rasturnata cu citrice
Cat de fain este blatul pufos care, dupa rasturnarea prajiturii, s-a impregnat cu untul topit si cu siropul format din zahar si sucul fructelor! O nebunie!
Aici vedeti mai bine cum arata, din lateral.
N-am asteptat racirea ei completa, ci am trecut la degustarea pandispanului caldut cu clementine. De vis! Fructele sunt acrisoare, bine echilibrate de siropul cu unt si de zaharul din blatul pufos.
Cine doreste isi poate garnisi cu frisca bucata de prajitura rasturnata cu clementine. Va las aici un scurt tutorial (scris sau video) despre cum se bate frisca naturala din smantana. Va doresc vizionare placuta si va invit sa va abonati gratuit la canalul nostru de pe Youtube – dati click aici! !
Adevarul e ca frisca batuta merge de minune cu acest pandispan pufos cu clementine! Nu este gresit daca o inlocuiti cu un glob de inghetata de vanilie!
Mama a fost foarte incantata de prajitura aceasta si, fiind conservatoare, a preferat-o simpla. A zis ca este ,,delicata si perfect echilibrata”. Aici vedeti cat de fain este blatul pufos si ca este foarte bine copt! Dar stratul de sus, de sub clementine, este insiropat de la untul topit cu zahar si sucul fructelor. Perfect!
Recent am facut o alta prajitura rasturnata cu fructe de iarna caramelizate (mere, pere, gutui) si blat pufos cu nuca – reteta aici. Este grozava si aceea!
Va recomand si clasica prajitura rasturnata cu mere caramelizate si blat pufos – reteta aici.
Sau celebra Tarte Tatin frantuzeasca: cu mere, unt si aluat foietaj. Vezi aici reteta autentica.
O prajitura similara este cea cu pere caramelizate si migdale – reteta aici.
Va recomand si prajitura rasturnata cu banane caramelizate, cocos si blat pufos cu cacao – reteta aici.
Tot un desert de iarna este si prajitura rasturnata cu ananas – vezi aici cum se face.
Vara facem tortul rasturnat cu caise sau piersici – reteta aici.
Sau prajitura rasturnata cu cirese si visine – reteta aici.
Aici gasiti mai multe retete cu portocale sau alte citrice. In imagine este Tortul cu portocale si crema Diplomat (Sarlota rasturnata din cratita) – reteta aici.
Articol preluat de pe: Savori Urbane