Analist economic, despre situația PNRR: ”Mai avem 1 an și 9 luni și n-am realizat până acum nici 20% din ce ne-am propus”

Miercuri, 02 Aprilie 2025, ora 11:57

306 citiri

Autostrada A7, realizată cu fonduri PNRR FOTO Facebook.com/Cristian Pistol

Tagul “audio” nu este suportat de browser-ul tău.

Întârzierile din PNRR au dus la o politică „falimentară” a guvernului, avertizează analistul economic Adrian Negrescu marți, 2 aprilie. Cu doar 21 de luni înainte de expirarea fondurilor europene, nici măcar 20% din planul inițial nu a fost realizat, spune economistul.

„Estimam cu ocazia lansării PNRR că va fi o adevărată performanță dacă vom lua măcar jumătate din cei 28 de miliarde de euro având în vedere că finanțările sunt condiționate de peste 600 de reforme. Mai avem numai 1 an și 9 luni și n-am realizat până acum nici măcar 20% din ce ne-am propus. Aproximativ 1 miliard de euro s-au pierdut pentru că nu am eliminat pensiile speciale și numirile clientelare din firmele de stat”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pe Facebook.

Gravitatea situației este crescută și de eliminarea construcției spitalelor de pe lista de finanțare, spune economistul.

„Ieri, ministrul Boloș a mai făcut o declarație bulversantă – spitalele aflate pe lista finanțărilor nu se mai construiesc. În plus, speră să mai ia doar 8 miliarde din finanțările nerambursabile, în special pentru infrastructură rutieră, și să renunțe la împrumuturile cu dobânda de 0,4%. Am spus din start că PNRR riscă să revină Planul Național de Reforme Ratate în condițiile în care a fost construit că o adevărată „șaorma investițională”. Am trecut în PNRR toate năzbâtiile, că să pară un plan solid, însă nu ne-am gândit dacă suntem capabili să le implementăm. Rezultatul? Am luat 9,4 miliarde de euro până acum și dacă vom ajunge la 15 miliarde va fi o adevărată performanță”, a detaliat Adrian Negrescu.

Politica guvernului este falimentară în condițiile în care majoritatea investițiilor asumate de guvern pentru acest an țin de fondurile europene, spune specialistul.

„Un aspect important – 80% din investițiile asumate de Guvern în buget în 2025 sunt bazate pe fondurile UE. Dacă nu le luăm, ori punem lacătul pe ele ori va trebui să ne împrumutăm cu 7% dobânda că să avem cu ce să construim. O politică falimentară”, a conchis analistul economic Adrian Negrescu.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews